Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
І після «чорних археологів» місця середньовічних поховань цікаві для археологів

Співробітники експедиції біля скіфського поховання

https://zmist.pl.ua

І після «чорних археологів» місця середньовічних поховань цікаві для археологів

Поблизу Більського городища на Полтавщині знайшли давні поховання

У межах рятівних археологічних досліджень в урочищах біля Більська (де раніше не проводилися розкопки) знайшли жіноче поховання та 2 чоловічих.

Про результати спільної археологічної експедиції Історико-культурного заповідника «Більськ» та Інституту археології під керівництвом Сергія Скорого повідомили 10 жовтня.

Дослідження в урочищах Безодня-1 і Безодня-2 раніше не проводилися. Відтак, на одній із височин в Безодні-2 відкрили одиночне жіноче поховання доби Середньовіччя зі слідами розчленування кістяка. Як повідомляє Інститут археології НАН України, у похованні знайшли сережки або підвіски, намиста, перстень і залізний ніж.

Досліджуючи курган в урочищі Марченки знайшли впускне і основне чоловічі поховання IV ст. до нашої ери.

Якщо назвати точну дату жіночого поховання проблематично, то про чоловіче відомо більше: кінець VII або самий початок VI ст. до нашої ери.

Впускне поховання виявилося зруйнованим в ході, як мінімум, двох пограбувань З інвентаря збереглося лише кілька бронзових вістрів стріл і залізний вток списа або дротика. Та попри це основне поховання лишилося непошкодженим.

За інформацією дослідників, воно було виконано в ямі, викопаній в стародавньому чорноземі, в дерев'яному гробовищі. Цікаво, що положення небіжчика та розміщення речей не є характерними для ранньоскіфського похоронного обряду.

«У могилі виявлений повний комплект наступального озброєння ближнього бою – акінак зі слідами дерев'яних піхов, прикрашених бронзовою бутероллю у вигляді голівки хижого птаха, бойова сокира-молот і наконечник списа, а також декілька бронзових архаїчних вістрів стріл. Цікаво, що до піхов акінака спочатку був прикріплений довгий стилетоподібний бойовий або мисливський ніж», – звітують археологи.

Якщо назвати точну дату жіночого поховання проблематично, то про чоловіче відомо більше: кінець VII або самий початок VI ст. до нашої ери.

Джерело: Зміст
Telegram Channel