Курси НБУ $ 41.25 € 48.42
Заправка до борщу. Рецепти

Просто відкрили баночку – і додали в бульйон.

Фото: klopotenko.com.

Заправка до борщу. Рецепти

Немає потреби розписувати, як сильно ми, українці, любимо борщ. Звісно, любимо їсти, а от натирати овочі та довго стояти біля плити – не дуже

Тому сьогодні пропоную рецепт заправки для борщу на зиму, яку можна приготувати заздалегідь, причому  одразу цілих 7,5 літра! Один раз постарайтеся, законсервуйте борщову заправку на 
3 кг буряків та користуйтеся всю зиму – просто відкрили баночку і додали в бульйон!

Поради з приготування

Давайте, аби вам було простіше зробити закупи, трішки пройдемося по кількості овочів. 3 кг буряка – це приблизно 15 штук середніх буряків; 1 кг 800 г моркви – це приблизно 12 морквин; 1 кг 500 г
цибулі – так само 12 цибулин.

Я готую спрощений варіант, без перців і з томатною пастою замість помідорів – заправка виходить однаково смачною та насиченою. Але ви, за бажанням, можете додати в рецепт солодкий перець і томати: на таку кількість інгредієнтів вам знадобиться 1 кг 800 г (12 шт.) солодкого перцю і 3 кг томатів (це приблизно 24 шт.).

3 кг буряка – це приблизно 15 штук середніх буряків.

Усього з такої кількості продуктів у мене вийшло 7, 5 л (15 півлітрових банок) борщової заправки. Закриваю у півлітрові банки, бо так зручніше користуватися. Відкриті банки зберігайте в холодильнику.

Як підготувати банки та кришки перед консервацією

Щоб така кількість продуктів та вашої праці не пропала дарма, уважно стерилізуйте банки та кришки. Кришки я використовую twist-off – з ними вам не знадобиться ключ для закатування. 

Кришки, і звичайні, і twist-off теж треба стерилізувати. Зручно це робити на парі або викласти в сотейник (невеличку каструлю), залити водою, довести до кипіння та «варити» хвилину. Кришки та банки стерилізуйте безпосередньо перед закриттям консервації.

Інгредієнти:

  • 3 кг буряка;
  • 1 кг 800 г моркви;
  • 1 кг 500 г цибулі ріпчастої;
  • 900 мл рослинної олії;
  • 600 г томатної пасти;
  • 3 літри води;
  • 6 ст. л. солі;
  • 6 ст. л. цукру;
  • 45 горошин перцю;
  • 15 лаврових листів;
  • 18 зубчиків часнику;
  • 18 ст. л. оцту столового 9%.

Покроковий рецепт:

Крок 1: 3 кг буряка та 1 кг 800 г моркви помийте, почисьте і наріжте соломкою або натріть на крупній терці (як вам більше до вподоби). 1 кг 500 г цибулі поріжте кубиками. У велику каструлю з товстим дном налийте 900 мл рослинної олії та розігрійте. Додайте всі овочі (буряк, моркву, цибулю) і тушкуйте 15 хв.

Крок 2: До тушкованих овочів додайте 600 г томатної пасти, перемішайте і тушкуйте ще 5 хв. Далі обережно влийте в каструлю 

3 л води, додайте туди також 6 ст. л. солі, 6 ст. л. цукру, 45 горошин перцю, 15 лаврових листків і перемішайте. Тушкуйте ще 10 хв, помішуючи. А тим часом простерилізуйте банки та кришки.

Крок 3: Через 10 хв у каструлю покладіть подрібнені 18 зубчиків часнику і 18 ст. л. оцту 9%, перемішайте. Тушкуйте ще 5 хв.

Крок 4: Готову заправку розкладіть по стерилізованих банках та міцно закрутіть кришками. Зберігайте банки у прохолодному, темному місці.

Євген КЛОПОТЕНКО,  шеф-кухар, ресторатор, блогер та телеведучий, громадський активіст.

Реклама Google

Telegram Channel