Просто відкрили баночку – і додали в бульйон.
Заправка до борщу. Рецепти
Немає потреби розписувати, як сильно ми, українці, любимо борщ. Звісно, любимо їсти, а от натирати овочі та довго стояти біля плити – не дуже
Тому сьогодні пропоную рецепт заправки для борщу на зиму, яку можна приготувати заздалегідь, причому одразу цілих 7,5 літра! Один раз постарайтеся, законсервуйте борщову заправку на
3 кг буряків та користуйтеся всю зиму – просто відкрили баночку і додали в бульйон!
Поради з приготування
Давайте, аби вам було простіше зробити закупи, трішки пройдемося по кількості овочів. 3 кг буряка – це приблизно 15 штук середніх буряків; 1 кг 800 г моркви – це приблизно 12 морквин; 1 кг 500 г
цибулі – так само 12 цибулин.
Я готую спрощений варіант, без перців і з томатною пастою замість помідорів – заправка виходить однаково смачною та насиченою. Але ви, за бажанням, можете додати в рецепт солодкий перець і томати: на таку кількість інгредієнтів вам знадобиться 1 кг 800 г (12 шт.) солодкого перцю і 3 кг томатів (це приблизно 24 шт.).
3 кг буряка – це приблизно 15 штук середніх буряків.
Усього з такої кількості продуктів у мене вийшло 7, 5 л (15 півлітрових банок) борщової заправки. Закриваю у півлітрові банки, бо так зручніше користуватися. Відкриті банки зберігайте в холодильнику.
Як підготувати банки та кришки перед консервацією
Щоб така кількість продуктів та вашої праці не пропала дарма, уважно стерилізуйте банки та кришки. Кришки я використовую twist-off – з ними вам не знадобиться ключ для закатування.
Кришки, і звичайні, і twist-off теж треба стерилізувати. Зручно це робити на парі або викласти в сотейник (невеличку каструлю), залити водою, довести до кипіння та «варити» хвилину. Кришки та банки стерилізуйте безпосередньо перед закриттям консервації.
Інгредієнти:
- 3 кг буряка;
- 1 кг 800 г моркви;
- 1 кг 500 г цибулі ріпчастої;
- 900 мл рослинної олії;
- 600 г томатної пасти;
- 3 літри води;
- 6 ст. л. солі;
- 6 ст. л. цукру;
- 45 горошин перцю;
- 15 лаврових листів;
- 18 зубчиків часнику;
- 18 ст. л. оцту столового 9%.
Покроковий рецепт:
Крок 1: 3 кг буряка та 1 кг 800 г моркви помийте, почисьте і наріжте соломкою або натріть на крупній терці (як вам більше до вподоби). 1 кг 500 г цибулі поріжте кубиками. У велику каструлю з товстим дном налийте 900 мл рослинної олії та розігрійте. Додайте всі овочі (буряк, моркву, цибулю) і тушкуйте 15 хв.
Крок 2: До тушкованих овочів додайте 600 г томатної пасти, перемішайте і тушкуйте ще 5 хв. Далі обережно влийте в каструлю
3 л води, додайте туди також 6 ст. л. солі, 6 ст. л. цукру, 45 горошин перцю, 15 лаврових листків і перемішайте. Тушкуйте ще 10 хв, помішуючи. А тим часом простерилізуйте банки та кришки.
Крок 3: Через 10 хв у каструлю покладіть подрібнені 18 зубчиків часнику і 18 ст. л. оцту 9%, перемішайте. Тушкуйте ще 5 хв.
Крок 4: Готову заправку розкладіть по стерилізованих банках та міцно закрутіть кришками. Зберігайте банки у прохолодному, темному місці.
Євген КЛОПОТЕНКО, шеф-кухар, ресторатор, блогер та телеведучий, громадський активіст.
