Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Cемикласник луцького ліцею отримав високу нагороду Союзу українок

У своїй роботі Богдан Яким описав свій родовід, повернувшись у минуле майже на два століття.

Фото zaxid.net.

Cемикласник луцького ліцею отримав високу нагороду Союзу українок

Нещодавно на 22-й зустрічі членів цієї всесвітньої громадської організації у Львові відзначали дипломантів Міжнародного конкурсу учнівської та студентської молоді «Мій рідний край»

Наукова комісія провела аналіз 129 попередньо прорецензованих дослідницьких та творчих конкурсних робіт, які надійшли зі шкіл, вищих навчальних закладів, Малої академії наук нашої держави. Згідно з її рішенням, у номінації «Історія мого роду» 1-ше місце завоював учень 7-Б класу Луцького ліцею №27 Богдан Яким. Науковий керівник — учитель української мови та літератури цього навчального закладу Лілія Олександрівна Валенко.

У номінації «Історія мого роду» 1-ше місце завоював учень 7-Б класу Луцького ліцею №27 Богдан Яким.

У роботі Богдан описав свій родовід, повернувшись у минуле майже на два століття. Читаючи розповідь учня, відчуваєш, наскільки ця історія заінтригувала дитячу душу. У своїх дослідженнях він дійшов до п’ятого коліна предків, серед яких є й ді­дусь-священник — нинішній настоятель Свято–Юріївської церкви селища Сенкевичівка Горохівського району, член Національної спілки журналістів України Богдан Яким. Разом із переможцями в інших номінаціях робота луцького конкурсанта вже опублікована у книзі «Мій рідний край».

Наталка ЧОВНИК.

 

Окопна творчість: зброя перетворюється на витвори мистецтва

Бійці роблять унікальні сувеніри навіть на «нульових» позиціях фронту 

У хвилини тиші хлопці створюють із гільз отакі красиві  і патріотичні речі.
У хвилини тиші хлопці створюють із гільз отакі красиві і патріотичні речі.

Війна – це і творчість, як би страхітливо це не звучало. У період затишшя хлопці на передовій згадують таланти дитинства і там відточують власну майстерність. В їхніх руках навіть частини зброї, осколки снарядів перетворюються на справжні витвори мистецтва. Один із них – тризуб із гільз – я побачила у Маневицькому крає­знавчому музеї. Цей виріб туди передав народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Маневицька Сотня», який з концертами бував на Сході і отримав у дарунок незвичайний сувенір. З іншої сторони боєць залишив і підпис – «Позивний «Кот», м. Попасна».

Війна – це і творчість, як би страхітливо це не звучало. У період затишшя хлопці на передовій згадують таланти дитинства і там відточують власну майстерність.

У тихі вечори, коли нема активних боїв, хлопці на позиціях занурюються у власний світ, створюючи красиві речі з матеріалів, які можуть знайти в тих непростих умовах. Такі моменти допомагають їм забути про будні війни. Фронтова творчість переносить дорослих, бородатих чоловіків у світ дитинства, дає змогу на трішки відсунути дійсність. Їхні вироби мають ще й особливе значення: доносять інформацію до нас. Вони є і мистецтвом, наповненим глибоким змістом, і влучно передають реалії сьогодення. Це як нагадування про те, що війна триває…

Людмила ВЛАСЮК.

 

Містян запитують, де створити нові зони відпочинку

У Луцьку з’явився сквер на вулиці Градний Узвіз поруч із магазином WineTime (на фото) на початку пішохідної вулиці Лесі Українки. Його облаштували за кошти міськради та компанії «Інвестор» і кафе «Benedict». Тепер тут ростимуть декоративні сливи, платани та клени

 

 Поклали бруківку, встановили креативні лавки, є освітлення й підсвітка дерев та перша в місті екопарковка. Про це пише радник луцького міського голови Ігор Поліщук на сторінці у фейсбуці і сподівається, що сквер стане ще одним улюбленим місцем відпочинку й окрасою міста, як подібні ж на місці квіткового ринку і колишнього розарію на проспекті Волі.

Наступного року планують облаштувати сквери на проспектах Грушевського та Відродження (поруч із профспілками). Він запитує мешканців міста, які «сидять у смартфоні», де ще варто зробити зони відпочинку?

Ігор Поліщук запитує мешканців міста, які «сидять у смартфоні», де ще варто зробити зони відпочинку?

І під публікацією за добу – близько 200 коментарів, а значить різних пропозицій: облаштувати парки на вулиці Карбишева, Потебні, на Вересневому, територію довкола рацсу, дубовий гай на ЛПЗ, на Київському майдані на місці колишнього кінотеатру «Комсомолець»… І ще багато різних. Приємно, що з нами радяться. Благо, місто тепер у смартфоні, а хто — ні, то хай не каже, що його не спитали.

Руслана ЧАЙКА.

 

Календар:

30 жовтня

Сонце (схід — 8.08, захід — 17.57, тривалість дня — 9.49).

Місяць у Терезах, Скорпіоні. 28—29 дні Місяця.

Іменинники: Андрій, Кузьма, Антон, Олександр.

31 жовтня

Сонце (схід — 8.10, захід — 17.55, тривалість дня — 9.45).

Місяць у Скорпіоні. 29–1–2 дні Місяця.

Іменинники: Марина, Давид, Семен.

 

«Останні теплі дні погожі і сумні…»

Тарас Петриненко каже, що цієї пори ми всі в передчутті морозу

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Надії Голі, 30 жовтня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно–західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 0–3 градуси тепла, вдень — 2–9. 31-го — мінлива хмарність. Без істотних опадів. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від 0 до 5 градусів морозу, вдень — 2–7 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 30 жовтня було 2018 року — плюс 22, найхолодніше — 1949-го — мінус 7 градусів.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 30 жовтня було 2018 року — плюс 22, найхолодніше — 1949-го — мінус 7 градусів.

У Рівному 30 жовтня весь день утримається ясна погода. Без опадів. Температура повітря — від мінус 1 до плюс 5, 31-го — мінус 3 — плюс 5.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel