Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Чому підводить пам'ять і як це виправити

Нестача сну - одна з найбільш поширених причин виникнення забудькуватості у молодих людей працездатного віку.

Укрмедіа

Чому підводить пам'ять і як це виправити

Здатність нашого мозку забувати — природна захисна реакція. Інакше наша психіка просто не винесла б перевантаження

Але забудькуватість при частому повторенні починає доставляти незручності та неприємності, інформує Ukr.Media. З чим це може бути пов'язано і як можна виправити ситуацію?

Нестача сну. Це одна з найбільш поширених причин виникнення забудькуватості у молодих людей працездатного віку. Божевільний ритм життя, понаднормова робота і зависання в інтернеті — все це непрямі фактори, що впливають на проблему. У підсумку на сон людина виділяє менше ніж 6 годин. А, згідно зі спостереженнями вчених, вже після тижня такого недосипу здатність мозку до запам'ятовування інформації знижуються. І найгірше, що можна зробити в цій ситуації, — намагатися боротися з забудькуватістю за допомогою препаратів.

Забудькуватість внаслідок нестачі відпочинку не є патологічною. Щоб її усунути, досить грамотно організувати режим праці та відпочинку і регулярно висипатися.

Незбалансоване харчування. Дієти та особливо монодієти для схуднення можуть призвести до порушень функції запам'ятовування. Особливо несприятливі в цьому сенсі надмірно суворі кетодієти, коли практично виключаються з раціону вуглеводи, а кількість жирів знижується до мінімуму. Річ у тім, що мозкові для нормального функціонування необхідні жирні кислоти. А при їх дефіциті страждають когнітивні функції та пам'ять. Тому краще відмовитися від дієт.

Натомість слід скоригувати харчування, зробити його здоровим і збалансованим і відповідним за калорійністю вашої конституції тіла. А також не забуваємо про те, що їсти на ніч — це велика помилка. Організм готується до сну і сповільнюється, а ви пізньою вечерею змушуєте шлунок працювати та перетравлювати їжу.

Захоплення шкідливими звичками. Алкоголь і куріння викликають серйозні проблеми з пам'яттю на фізіологічному рівні. Кожна викурена сигарета призводить щонайменше до спазму судин, не кажучи вже про те, що нікотин провокує загибель клітин, відповідальних за швидке реагування і запам'ятовування. А ось алкоголь порушує концентрацію уваги. Когнітивні здібності знижуються, а фізична і психологічна стомлюваність підвищується. У результаті відбувається відкат у розвитку мозку — звідси забудькуватість і часткова втрата спогадів.

Нервова система перебуває в постійній напрузі, і організм кидає всі сили вже не на запам'ятовування, а на виживання.

Прагнення все і завжди встигати. Якщо ваш щоденник постійно майорить десятком справ, які необхідно зробити, не виключено, що причина забудькуватості — банальна перевтома. Мозок просто не справляється з тією багатозадачністю, в умовах якої ви змушуєте його працювати. Щоб трохи відволіктися, він починає вибирати та брати до уваги тільки найважливіші завдання, а інші просто забуває. Тому постарайтеся призначати адекватну кількість справ, з якими ви зможете впоратися без втрат.

Зневоднення організму. Поряд з жирними кислотами, щоб мозок функціонував в оптимальному режимі, йому ще необхідно і достатню кількість води. Ми не завжди помічаємо, закрутившись у метушні справ, що п'ємо занадто мало. Але ще більш важливо, що саме ми п'ємо. Чай, кава, газовані напої, замість того щоб регулювати водний баланс, навпаки, виводять рідину. Внаслідок цього мозок починає працювати гірше. Однією з перших страждає пам'ять. Тому доцільно замінити хоча б частково перераховані вище напої простою питною водою без газу.

Стрес. Несподівані та неприємні сюрпризи на роботі й вдома часто призводять до струсу нервової системи. Якщо такі епізоди повторюються, виникає хронічний стрес. Нервова система перебуває в постійній напрузі, і організм кидає всі сили вже не на запам'ятовування, а на виживання. Так що побороти забудькуватість в цьому випадку допоможе хороший (інколи тривалий) відпочинок і усунення факторів, що викликають стрес. Немає нічого простіше, ніж позбутися того, що заважає вам нормально жити.

Telegram Channel