Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Восени розцвіла калина сорту Фортуна

Дерева та кущі реагують цвітом на аномальне тепло.

Фото Валентини ШТИНЬКО.

Восени розцвіла калина сорту Фортуна

На відміну від звичайної, її нечасто зустрінеш у наших обійстях. Відрізняється вона формою листя й кольором цвіту — ніжно-рожевим

Кілька років тому побачила цю рослину в одному з каталогів–пропозицій і не втрималась, щоб не замовити. Прислали невеличку галузочку, сантиметрів 20. Висадила її на осонні так, щоб завжди була на очах: аби вчасно помітити, підживити, вберегти від шкідників, адже калину звичайну часто вражає тля.

Попри всі турботи, спочатку новенька росла дуже повільно, лише на третій рік сформувався кущик, а наступної весни він мав намір зацвісти. Проте підступний нічний приморозок «згасив» рожеві бутони, і повноцінного цвіту я дочекалася лише через рік.

«На Михайла», тобто 21 листопада, на моєму газоні густо квітували маргаритки, а на клумбах — троянди, календула, анемони, примули, які явно переплутали пори року.

Цієї ж осені ризикнула пересадити Фортуну, бо вона виросла й уже не вписувалася у ландшафт. Жовтень був дуже посушливим, тому трішки переживала за улюбленицю: чи приживеться на новому місці? Щоденно поливала, проте калина через тиждень скинула листя. Тож залишалося чекати весни.

Коли задощило, я рідко підходила до куща. Тому здивуванню не було меж, як одного дня помітила, що він… зацвів. Щоправда, кетяги були дрібними і не такими яскраво–рожевими, як навесні.

Нинішня аномально тепла осінь уже не раз дивувала: ЗМІ навперебій розповідали, що не в пору розквітли каштани, бузок, яблуні… А тепер ще й калина! Втім, «на Михайла», тобто 21 листопада, на моєму газоні густо квітували маргаритки, а на клумбах — троянди, календула, анемони, примули, які явно переплутали пори року. Майже як у казці про дванадцять місяців.

смт. Локачі.

Telegram Channel