Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Як держава вшановуватиме Лесю Українку

150-річчя Лесі Українки відзначатимемо на державному рівні.

фото з сайту imk.net.ua

Як держава вшановуватиме Лесю Українку

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України ухвалив рішення в частині підготовки до відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки

Нагадаємо, що 28-29 листопада на Волині тривало виїзне розширене засідання Комітету, в рамках якого відвідали Літературно-меморіальний музей Лесі Українки у Колодяжному та обговорили питання щодо відзначення 150-річчя з дня народження видатної письменниці та громадської діячки на державному рівні.

«Це має бути не разова акція, а низка культурно-мистецьких заходів, які покажуть велич письменниці, яка зробила винятковий внесок у розвиток української літератури, культурне, освітнє, суспільно-політичне життя України, – зазначила під час засідання народний депутат, перша заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич. – Ще з радянських часів ми успадкували певні гуманітарні прогалини, зокрема завинили перед Лесею Українкою – останнє повне видання її творів було ще у 1971 році, у нас немає її персональної енциклопедії, немає бібліографічних покажчиків. На порядку денному і питання фільмів, підготовка аудіоматеріалів про нашу видатну землячку».

 Ще у лютому 2018 року Верховна Рада ухвалила Постанову «Про відзначення 150-річчя Лесі Українки на державному рівні». Документ ініціювала народний депутат Ірина Констанкевич спільно з комітетом культури і духовності під Керівництвом Миколи Княжицького. Однак відтоді колишнім складом Мінкультури щодо підготовки ювілею нічого зроблено не було.

Ще у лютому 2018 року Верховна Рада ухвалила Постанову «Про відзначення 150-річчя Лесі Українки на державному рівні».

Учасники виїзного засідання звернули увагу на те, що Організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки так і не запрацював, а відповідно Кабінетом Міністрів України досі не затверджено план заходів. Водночас до ювілею Лесі Українки, який відбудеться у лютому 2021 року, залишилося небагато часу.

На останньому своєму засіданні Комітет зобов’язав уряд провести засідання Організаційного комітету з підготовки та відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки; включити до складу оргкомітету двох волинських народних депутатів – Ірину Констанкевич та Степана Івахіва, а також членів Комітету – Миколу Княжицького та Юрія Павленка; розробити та затвердити план заходів з відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки; передбачити у проектах законів про Держбюджет України на 2020-2021 роки фінансове та матеріально-технічне забезпечення плану заходів з відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки.

У своєму рішенні Комітет пропонує забезпечити підготовку та видання Повного зібрання творів Лесі Українки та інших видань. Також народні депутати у своєму рішенні пропонують забезпечити функціонування Науково-дослідного інституту Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Члени комітету зазначають і про необхідність забезпечення проведення ремонтно-реставраційних робіт у меморіальних місцях, пов’язаних з життям та творчістю видатної письменниці, у музеях присвячених Лесі Українці, у бібліотеках, що носять її ім’я, зокрема, й у Літературно-меморіальному музею-садибі Лесі Українки села Колодяжне.

Серед інших заходів, передбачених ухваленим документом, – розроблення і запровадження туристично-екскурсійних маршрутів, пов’язаних із життям та творчістю Лесі Українки; створення та демонстрація науково-популярного фільму про життя та творчість Лесі Українки; трансляції радіоспектаклів та показу фільмів за творами Лесі Українки.

Додамо, що для забезпечення заходів в рамках відзначення на державному рівні 150-річчя з дня народження Лесі Українки у правках до Держбюджету-2020 Ірина Констанкевич запропонувала збільшити видатки на 10 млн грн. для реалізації видавничих, медійних, освітніх проектів у 2020 році. Отже, попереду велика спільна робота.

Джерело: imk.net.ua
Telegram Channel