Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Щоб Святий Миколай прийшов до Луцька  у сяйві вогників

Сріблясті ангели й казкові кульки прикрашатимуть центр міста.

Фото Лариси ЗАНЮК.

Щоб Святий Миколай прийшов до Луцька у сяйві вогників

Для цього на центральній площі міста велася активна підготовка упродовж двох тижнів. Біля міської ради встановили нову інсталяцію, а на Театральному майдані «запалили» минулорічні дерева, сріблястих янголів і кулі. Розміщені в різних локаціях, вони видаються новими й небаченими

Працівники «Луцьксвітла» гірлянди влаштували у металеву трубу, щоб не надумалось якомусь негіднику, як минулоріч, їх перерізати. Богдан Грабовський, майстер, який керує встановленням інсталяцій, вважає, що шанобливе ставлення до майна виховується вдома, батьки мають вчити дітей цінувати чужу працю, тоді усім буде радісно і Святий Миколай прийде у сяйві вогнів. Традиційно у Луцьку головною ялинкою є не одна, а три, що ростуть поряд. Так економніше й екологічніше. Їх прикрасили кульками, бантиками, сніжинками, а врочисто засвітять сьогодні.

Лучанам та гостям міста пропонують ставити в оселі живі ялинки в горщиках, щоб не викидати після свята безжалісно, а посадити біля оселі чи завезти до лісу. Саме такі ялинки на всі смаки, сорти й різного росту продаються тут же, на площі. Родом вони з розсадника, що в Лищі Луцького району, а продавець Сергій, обізнаний у цій справі, допоможе й порадить, як за колючим деревцем доглядати. До речі, є тут і неколючі, канадські, голочки їхні ніжні, світло–зелені, є й сосни кримські. Одне слово, є з чого обирати. І ціни різні: від 150 грн і вище. До речі, таку, 20–сантиметрову, треба плекати півтора року, розповів Сергій. Недешево, звісно, віддати 1500 грн за більше деревце, та, зважаючи, що воно радуватиме вас не одну зиму, можна таки 2020 рік зробити пам’ятним — своїм вкладом у природу і красу обійстя.

Лариса ЗАНЮК.

 

Сюрприз до свята: охоронець «ТАМ–ТАМу» повернув загублену золоту обручку

Віталій Дерев’янчук завітав у редакцію, щоб розповісти про людську порядність і подякувати Андрієві Мельничуку

Нещодавно його дружина Марія Андріївна купувала продукти у гіпермаркеті «ТАМ–ТАМ». Набравши товарів, попрямувала до каси. Вже коли розрахувалася, помітила, що загубила золоту обручку. Пошуки були марними.

Подружжя засмутилося, адже 2018–го відсвяткували 45–річчя шлюбу — сапфірове весілля. І головне — не її вартість, хоча за нинішніми цінами золото коштує чимало, вона для них дуже дорога як пам’ять, як сімейна реліквія та згадка про спільно прожите життя. Найбільше переживала Марія Андріївна і Віталій Васильович пообіцяв їй сюрприз від Святого Миколая.

— Через день я сам пішов у «ТАМ–ТАМ», — розповідає лучанин. — Поцікавився у касирки, яка тоді працювала, а вона порадила запитати в охоронця. Яким же було моє здивування, коли чоловік вийняв загублену обручку й повернув мені. Ми познайомилися, й охоронець сказав, що його наміри віддати золоту знахідку підтримала і схвалила мама. Сердечно дякую за чесність і порядність Андрію Сергійовичу Мельничуку, — зазначив пан Віталій. — Сподіваюся, що публікація у «Волині» про благородний вчинок стане для нього сюрпризом від Святого Миколая.

Кость ГАРБАРЧУК.

 

Небожителі Івана Драгана

Картини львівського художника представили в Луцькій галереї Obraz@Grabovetska

 На картинах – і Святий Миколай, і архангел Гавриїл.
На картинах – і Святий Миколай, і архангел Гавриїл.

 Сім творів об’єднані релігійною тематикою: «Христос. Хресна дорога», «Благовіщення», «Мелодія Божого ангела», «Христос — добрий пастир», «Мій ангел», «Архангел Гавриїл» та «Святий Миколай». Вони доволі різні. В експозиції є як картини на полотні, так і на дошці. Відрізняються і форматом. Але всі написані у стилі, притаманному лише Івану Драгану.

Сергій НАУМУК.


 

Золоті слова

«Сьогодні людина страждає не стільки від бідності, скільки від того, що перетворилася на гвинтик гігантської машини, на автомат, і від того, що життя її стало порожнім і втратило сенс».

«Втеча від свободи», Еріх ФРОММ (1890–1980), німецький філософ, психоаналітик.

 

У кінці грудня — часті магнітні збурення

26 грудня — сильна магнітна буря, 28–го — слабке геомагнітне коливання, а 29–го — найсильніша буря за цей місяць, яка може викликати загострення серцевих та психічних захворювань, загальну слабкість, безсоння, головний біль. Не вживайте алкоголю та обмежте фізичні навантаження, радять фахівці.

 

 

20 грудня

Сонце (схід — 8.18, захід — 16.15, тривалість дня — 8.03).

Місяць у Терезах. 23–24 дні Місяця.

Іменинники: Микола, Іван, Антон, Павло, Нил, Амвросій, Григорій, Гнат.

21 грудня

Сонце (схід — 8.18, захід — 16.15, тривалість дня — 8.03).

Місяць у Терезах, Скорпіоні. 24–25 дні Місяця.

Іменинники: Анфіса, Кирило, Потап, Цезар, Вікторія.

22 грудня

Сонце (схід — 8.19, захід — 16.16, тривалість дня — 8.03).

Місяць у Діві. 22–23 дні Місяця.

Іменинники: Ганна, Степан, Софрон.

23 грудня

Сонце (схід — 8.19, захід — 16.16, тривалість дня — 8.03).

Місяць у Діві, Терезах. 23 день Місяця.

Іменинники: Хома, Ангеліна, Йосип, Степан, Євген, Іван.

24 грудня

Сонце (схід — 8.20, захід — 16.17, тривалість дня — 8.00).

Місяць у Діві. 22–23 дні Місяця.

Іменинники: Данило, Никін, Лука, Вікентій, Омелян, Іван.

«Неначе немає зими — ні заметів, ані заметілі»

Повторюємо за Юрієм Іздриком, дивлячись на теперішню аж ніяк не зимову днину. 20 грудня вшановується пам’ять святителя Амвросія, а у давнину помітили, яка погода цього дня, така буде і в січні

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Надії Голі, 20, 21 грудня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вночі та вранці місцями туман. Вітер південно–східний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі —0—5, вдень —4—9 градусів тепла. 22–го — хмарно з проясненням, невеликий дощ. Вітер південно–східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі —0—5, вдень —3—8 градусів тепла. 23–го — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер південно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі —0—5, вдень —4—9 градусів тепла. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 20 грудня було 1989 року — плюс 11, найхолодніше — 2009–го — 22 градуси морозу.

У Рівному 20, 21 грудня хмарно з проясненням, без опадів. Температура повітря — 3—8 градусів тепла. 22–24-го — дрібний дощ. Температура повітря — 3—6 градусів тепла.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel