Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Вишукано і просто

Окраса столу

Фото ukr.media

Вишукано і просто

Канапе, канапка, накладанець, бутерброд – усе це назви страви, що часто стає у пригоді, коли треба швидко накрити стіл. Невеличкі скибочки свіжого або підсушеного хліба чи булки можуть бути змащені різноманітними намазками, поверх яких чого тільки не викладають: шматочки ковбаси, сиру, риби, грибів, овочів, оливки, зелень... А ще для фуршету згодяться сирні та м’ясні нарізки, страви у тарталетках, закусочні тістечка, фаршировані яйця або овочі тощо. Якщо заздалегідь запастися продуктами, то за годину-півтори легко вдасться приготувати частування

Ковбасні канапе

 

 Інгредієнти: 200 г ковбаси, 100 г маслин без кісточок, 2 огірки, 200 г сиру фета, шпажки.

Приготування. Копчену ковбасу покраяти тонкими пластинками. Невеликі огірочки помити, обрізати кінчики і нарізати пластинками завтовшки близько 1,5 см. Сир покраяти кубиками завбільшки 1,5 см. Шматочок ковбаси складаємо вчетверо, зверху кладемо маслину і скріплюємо їх шпажкою. Наколюємо на неї по шматочку сиру й огірка. За таким принципом складаємо всі канапе і подаємо на блюді.

За таким принципом складаємо всі канапе і подаємо на блюді.

Бутерброди зі скибочками ківі

 

 Інгредієнти: 1 багет, 2 плавлені сирки, 2 варені яйця, 2–3 зубочки часнику, 2–3 ст. л. майонезу, 2–3 ківі.

Приготування. Сирки і яйця потерти на крупній тертці, часник пропустити через прес, усе змішати з майонезом. Скибочки батона намастити цією сумішшю, а зверху покласти кружальце очищеного ківі і прикрасити зеленню.

До речі. Такі канапки смакуватимуть також, якщо замість суміші яєць і сиру просто змастити багет шаром ікри мойви з майонезом.

 

Сметанний мус із лососем

 

 Інгредієнти: 100 г лосося холодного копчення, 100 г малосольного лосося, 150 г домашньої сметани (можна замінити вершками 30%), 125 г вершкового сиру (Філадельфія, Альметте), сіль до смаку, 1 ст. л. желатину, кілька гілочок кропу, цедра 1 лимона.

Приготування. Желатин замочіть у невеликій кількості води на 15–20 хвилин – доки добре набухне. У невеликий сотейник влийте сметану і на повільному вогні доведіть майже до кипіння, але не кип’ятіть, зніміть з вогню, введіть желатин і вершковий сир. Вимішайте до однорідності, трохи остудіть і додайте порізаний маленькими кубиками лосось, сіль за смаком, дрібно посічений кріп і натерту цедру лимона. Ретельно перемішайте. Форму застеліть харчовою плівкою, викладіть сметанну масу, розрівняйте і кілька разів легенько струсніть або стукніть формою по столу, щоб утрамбувалося.

Поставте в холодильник на 6–8 годин до повного застигання. За допомогою плівки вийміть мус із форми, поріжте порційними шматочками, прикрасьте кропом і подавайте на стіл.

До речі

Вказаної кількості продуктів вистачає для середнього сімейного застілля. Якщо гостей очікується багато, краще подвоїти інгредієнти.

Можна викласти масу у святкову форму (скажімо, ялинку чи серце), підійде і силіконова, але застеляти харчовою плівкою все одно буде потрібно.

 

Закусочний торт «Наполеон»

 

 Інгредієнти: 5 готових листкових коржів, 180 г майонезу, 1 рибна консерва (сардина, сайра, шпроти тощо), 4 варені яйця, 150 г твердого сиру, 1 велика цибулина, 2 морквини.

Приготування. Яйця відварити і дрібно нарізати, цибулю і моркву подрібнити і спасерувати на олії, сир натерти на тертці. На перший корж викласти змішаний з майонезом тертий сир, накрити наступним коржем, на якому розподілити трохи охолоджені пасеровані цибулю й моркву, змастити майонезом. На третьому викласти подрібнену рибну консерву, зробити сіточку з майонезу, на четвертому – перемішані з майонезом яйця. Останній листковий корж злегка змастити майонезом і посипати крихтою жовтків, дрібно посіченою зеленню, тертим сиром. Прикрасити на власний смак. Торту необхідно постояти 10–12 годин, тоді він стане м’якшим.

Telegram Channel