Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Пекло за стіною

«Ей ви там, нагорі (чи за стіною), від вас рятунку знов нема...» На жаль, слова пісні, яку так експресивно виконувала Алла Пугачова кілька десятиліть тому, не втрачають актуальності й донині.

Фото uk.etcetera.media.

Пекло за стіною

Де знайти управу на галасливих сусідів?

lпроблема Є такий вислів: «Людині у житті повинно пощастити тричі: від кого народитися, у кого вчитися і з ким одружуватися». Фразу можна доповнити четвертим важливим пунктом, а саме сусідами: гучні і неадекватні точно здатні зіпсувати вам життя. Крики, голосна музика вдень і вночі, гуркіт ремонтних робіт у вихідні та свята — вам знайоме це?

Як шум впливає на здоров’я

Хочеш погано себе почувати, переїдь у будинок з галасливими сусідами. Про це свідчать численні дослідження.

Так, згідно з нормативами Всесвітньої організації охорони здоров’я, мешкаючи у мегаполісі, людина вже наражає себе на ризик: це скорочує тривалість життя на 10–12 років.

Гамір великого міста на 36% шкідливіший за куріння тютюну, яке зменшує життя в середньому на 6–8 літ!

Якщо постійно піддаватися впливові шуму гучністю 50 дБ або вище, є ризик заробити безсоння, хвороби серця і нервової системи.

Тому так важливо мати комфортні умови життя і відпочинку, що безпосередньо залежать від людей, які мешкають за стіною.

Нерідко стаються й конфлікти на цьому грунті. Розмовами, криками, кулаками і навіть переїздом — як тільки не намагаються вирішити це питання. Але з якого боку підійти, яку тактику обрати і куди звертатися — дізнавалися у досвідченого адвоката Олександра Босенка.

З якого часу заборонено галасувати

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», з 22.00 до 08.00 не можна голосно співати і кричати, користуватися музичною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, запускати салюти, феєрверки, використовувати інші піротехнічні засоби.

Крім того, у святкові та неробочі дні заборонені ремонтні роботи, у будні їх не можна проводити з 21.00 до 08.00.

— Власник оселі, який має намір займатися ремонтом в інший час, зобов’язаний попередити мешканців прилеглих квартир про це і обов’язково отримати їхню згоду. У іншому разі він не має на це права, — каже адвокат.

І пральну машинку не вмикайте пізно

Згідно з ч. 1 ст. 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» рівень шуму у житлових приміщеннях не повинен перевищувати встановлених показників, а саме:

вдень з 07.00 до 23.00 — 55 дБ (децибелів);

вночі з 23.00 до 07.00 — 45 дБ.

Для розуміння рівня шумів наведемо кілька прикладів:

спокійна розмова у житловому приміщенні — приблизно 40 дБ;

легковий автомобіль з двигуном, що працює на холостому ході, — 50 дБ;

звук пральної машинки — 75 дБ;

робота кухонного комбайна, міксера — 85 дБ;

легковий автомобіль, який рухається зі швидкістю 50 км/год, — 60–80 дБ.

Але що робити, якщо рівень шуму далекий від норми, з чого почати?

За словами Олександра Босенка, це шлях у три етапи: спочатку розмова, потім поліція, далі суд.

 

 «Поговорімо»

— Насамперед потрібно спробувати вирішити проблему мирним шляхом. Попросіть сусіда зробити музику тихіше або й зовсім її вимкнути, — каже він.

З ним згодна і психолог Людмила Мініна.

— У розмові важливо донести до сусідів, що ви не хочете розпалювати конфлікт, ви шукаєте спосіб домовитися. Що сподіваєтеся на двосторонню співпрацю. Загалом дайте зрозуміти, що ви поважаєте їхні права і бажання жити комфортно, але і свої права будете твердо відстоювати, — зазначає психолог.

Важливо спробувати знайти контакт із сусідами одразу після переїзду: вітайтеся, спілкуйтеся, приходьте на допомогу, якщо потрібно, — і тоді конфліктні ситуації або взагалі не виникатимуть, або їх буде простіше вирішити.

При цьому не варто говорити агресивно, переходити на грубість, образи і, звичайно, лізти у бійку. Намагатися домовитися з людиною у стані алкогольного сп’яніння не тільки безглуздо, але й ризиковано.

— Слід пам’ятати, що не з кожним можна домовитися. Якщо сусіди поводяться агресивно і не йдуть на компроміс, краще викликати поліцію. Не ризикуйте своїм здоров’ям і життям, — переконує експерт.

Крім того, необхідно обирати відповідний час для розмов. Не варто говорити з людиною вночі, оскільки у цей час доби інформація сприймається більш гостро і бесіда точно переросте у протистояння.

— Ваше звернення повинно бути чітким і конкретним. Краще, якщо це буде у формі прохання. Скажіть про те, як на вас впливає така поведінка, як ви відчуваєте себе при цьому: «Дитині дуже складно заснути, коли ви працюєте дрилем. Вона плаче». Як показує досвід, нам легше увійти у становище іншого, якщо ми розуміємо, як наша поведінка впливає, що при цьому відчуває людина, — розповідає Людмила Мініна.

На думку психолога, важливо спробувати знайти контакт із сусідами одразу після переїзду: вітайтеся, спілкуйтеся, приходьте на допомогу, якщо потрібно, — і тоді конфліктні ситуації або взагалі не виникатимуть, або їх буде простіше вирішити.

«Краще не отруювати одне одному життя і мирно співіснувати».
«Краще не отруювати одне одному життя і мирно співіснувати».

 

Бесіда не зарадила — як далі діяти?

— Якщо розмова не допомогла, необхідно набирати «102». Як свідчить практика, на такі правопорушення реагують і приїжджає наряд поліції, — каже Олександр Босенко.

Варто до приїзду правоохоронців про всяк випадок зафіксувати факт порушення тиші: записати на диктофон, зняти відео. Також можна звернутися до сусідів, щоб вони виступили як свідки.

Однак іноді трапляються хитрі порушники спокою, вони просто не відчиняють дверей, коли приїжджає наряд поліції. А ті не мають юридичного права отримати доступ до квартири іншим шляхом. Тоді передається інформація дільничному, який у подальшому повинен залучити винних до відповідальності.

Крім того, поява правоохоронців має психологічний ефект.

— Коли до вас у двері стукає загін озброєної поліції, це зазвичай справляє враження. Цього іноді вистачає, щоб сусіди стали вести себе тихіше, — наголошує юрист.

Однак навіть за таких обставин не нехтуйте складанням протоколу про адмінпорушення. Це необхідно для того, аби у разі повторного інциденту протягом року мати юридичну можливість вилучити техніку і накласти великий штраф на гучних сусідів.

Що загрожує?

За порушення тиші передбачена можливість притягнення осіб до адміністративної відповідальності 

(ст. 182 Кодексу про адміністративні правопорушення).

Можливі 3 варіанти:

попередження;

штраф;

конфіскація техніки зі збільшенням штрафу.

Попередження найбільш часто застосовується при першому виклику поліції. Це, по суті, є наслідком її приїзду. Якщо це не допомогло, на правопорушника накладається штраф у розмірі 85–510 гривень (ч. 1 ст. 182 КУпАП).

— Взагалі все залежить від патруля і поведінки порушника. Можуть і з першого виклику штраф виписати, — каже юрист.

Якщо людина протягом року притягувалася до відповідальності за порушення тиші, до неї застосовується наступна санкція, а саме конфіскація техніки і штраф (ч. 2 ст. 182 КУпАП). При цьому сума буде значно вищою — від 255 до 2550 гривень із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, предметів, які спровокували порушення спокою.

Цікаво, що в інших країнах Європи покарання за шум куди більш серйозні: там не тільки штрафують на величезні суми, але й садять у в’язницю. Наприклад, в Італії пару зобов’язали виплатити 12 500 євро за занадто гучний секс. З тієї ж причини цей же хлопець раніше встиг відсидіти 4 місяці за ґратами.

Чи дійде справа до суду?

Після того, як протокол був складений співробітниками правоохоронних органів, він розглядатиметься протягом 15 днів. Якщо ви не згодні з рішенням, можете оскаржити його у судовому порядку.

— Судова практика свідчить про малу ймовірність оскарження протоколу про адмінпорушення (часто суди відмовляються відкривати провадження), — зазначає експерт.

Таким чином, на галасливих сусідів можна знайти управу у вигляді штрафу та конфіскації техніки. Але навіть це не завжди допомагає і доводиться або змиритися і зробити у квартирі звукоізоляцію, або переїхати в інше помешкання.

А краще не отруювати одне одному життя і мирно співіснувати. Як казав у мультфільмі кіт Леопольд, «давайте жити дружно!».

Ангеліна МАЛІНОВСЬКА, «Факти ICTV»

Джерело: fakty.com.ua.

Telegram Channel