Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
«Хай смачна кутя вдається і добро в сім’ї ведеться!»

Фото google.com.

«Хай смачна кутя вдається і добро в сім’ї ведеться!»

Уже не за горами славні три празники, напередодні яких ми традиційно споживаємо цю страву. До кожного свята її готують із певними особливостями, та й називають по-різному: із багатої куті (пісної з усілякими компонентами) розпочинають трапезу у Святвечір; щедру (з додаванням вершкового масла, вершків або молока) подають до столу перед старим Новим роком, а голодну (зернова основа і підсолоджувач) – у водохрещенське надвечір’я

Традиційна

Інгредієнти: 1 скл. пшениці, 2,5 скл. води, 100 г маку, 100 г очищених волоських горіхів, 3 ст. л. меду, сухофрукти за бажанням.

Приготування. Зерно потовкти, підливаючи небагато теплої води так, щоб оболонка пшениці відійшла. Потім ядро ​​відокремити від лушпиння, просіяти і промити. (Простіше, звичайно, купити на ринку підготовлену пшеницю). Зварити розсипчасту пісну кашу на воді. Розтерти мак до появи молочка, добавити меду, перемішати і викласти у пшеничну кашу. Наприкінці додати товчені волоські горіхи і запарені окропом сухофрукти.

 

З узваром

Інгредієнти: 1 скл. пшениці (перловки, ячменю), по 0,5 скл. родзинок і кураги, цукор, мед, узвар – за смаком.

Приготування. Склянку пшениці залити двома склянками холодної води і залишити на 8–10 годин. Підготовлене зерно варити до повної готовності, воно повинно бути м’яким. У кашу додати попередньо залиті окропом і через 30 хвилин відціджені родзинки та курагу, а потім заправити кутю узваром, медом або цукром.

 

Рисова

Інгредієнти: 1 скл. рису, 50 г родзинок, 50 г чорносливу, 50 г кураги, 50 г мигдалю, 3 ст. л. меду.

Приготування. Рис промити, залити холодною водою, довести до кипіння. Відкинути на друшляк і знову промити. Потому залити півтора склянками води і варити до готовності під кришкою. Розпарити в окропі сухофрукти і нарізати їх. Потовкти мигдаль. Додати в охолоджений рис сухофрукти, мед і горіхи.

 

З молоком і цукатами

Інгредієнти: 150 г пшениці, 0,5 л молока, 250 мл вершків, 100 мл води, 4–5 ст. л. меду, 50 г цукатів.

Приготування. Молоко змішати з водою і закип’ятити. Всипати пшеницю і варити до готовності. Дати каші злегка охолонути, добавити мед і вершки та перемішати. Накрити щільно кришкою і відставити настоюватися на 40–50 хвилин. Потому додати цукати і перемішати.

 

З вином

Інгредієнти: 1 скл. пшениці або перловки, 100 г родзинок, 50 г маку, 0,5 скл. горіхів, 1–2 ст. л. червоного вина, виноградний сік і мед – за смаком.

Приготування. Крупу залити на пів години холодною водою, згодом зцідити і залити окропом. Варити на слабкому вогні до готовності. Родзинки також ошпарити і пів години розпарювати. Мак розтерти у макітрі, поки не виступить молочко. Готовий мак, родзинки й подрібнені горіхи добати у кашу та перемішати. Залити виноградним соком, добавити одну-дві ложки червоного вина і підсолодити кутю медом за смаком.

 

А ви знали, що…

 

 За народними віруваннями, кожен інгредієнт різдвяної куті має певне значення.

Зерно є символом плідного і вічного життя, воскресіння і круговороту – тобто засвідчує безсмертність, відродження душі.

Мак — знак достатку і плодючості землі.

Мед символізує земні радощі.

Горіхи є втіленням багатства.

Наші предки вірили: якщо різдвяна кутя ситна, багата і смачна — майбутній рік буде щасливим, принесе удачу, щедрий урожай і достаток.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel