Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Cинагогу відтепер можна відвідати віртуально

Дрогобицька хоральна синагога — одна з найбільших у Європі.

Едуард Долинський / Facebook

Cинагогу відтепер можна відвідати віртуально

Хоральна синагога у Дрогобичі – найбільша на Галичині, – отримала 3D-візуалізацію, яку викладено у вільний доступ

Як розповів керівник туристично-інформаційного центру Дрогобича Ігор Чава, у синагозі проводять екскурсії для туристів, однак вона не постійно відчинена. Тому цей віртуальний тур зацікавить тих, хто не може особисто потрапити всередину пам’ятки, повідомляє Укрінформ з посиланням на Zaxid.net. 

За словами представника компанії, яка розробила 3D-візуалізацію, Олега Роїка, тур дає 100% відтворення того, яким об’єкт є насправді. Фахівці оцифрували близько 900 квадратних метрів синагоги. Вартість робіт становила близько 8 тисяч гривень, але компанія зробила 3D для Дрогобича безкоштовно.

«Ми працюємо у всьому світі й нещодавно вийшли на український ринок. На Львівщині це перший об’єкт, який ми відсканували. Я сам з Дрогобича і знаю, що синагога є цінною пам’яткою архітектури. Тому це такий внесок у розвиток міста», — розповів Роїк.

Тур дає 100% відтворення того, яким об’єкт є насправді. Фахівці оцифрували близько 900 квадратних метрів синагоги.  

Прогулятися синагогою онлайн можна за посиланням. 

Дрогобицька хоральна синагога — одна з найбільших у Європі. Її збудували у 1842-1865 роках у стилі віденської сецесії. Під час Другої світової війни використовувалась як склад та магазин. У 90-ті роки занедбану синагогу повернули єврейській громаді. Реконструкція пам'ятки тривала близько 7 років переважно за кошти меценатів, тому точної вартості робіт ніхто не може підрахувати. У червні 2018 року її відкрили.

Зараз синагога перебуває на балансі дрогобицької громади юдейського віросповідання. Для туристів у синагозі також проводять екскурсії.

«Наша громада маленька, збирається зазвичай на великі свята. Тобто одночасно це синагога і туристичний об’єкт», — розповів представник єврейської громади Дрогобича Леонід Ґольберґ.

Telegram Channel