Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Битва за ринок: Луцькрада «пустила грейдери на підприємців» і здаватися не збирається

Кров, зіпсоване майно і розлючені торговці – цим живе місто вже третій день.

Фото Леоніда ОЛІЙНИКА.

Битва за ринок: Луцькрада «пустила грейдери на підприємців» і здаватися не збирається

У вівторок близько 22.30 група осіб у балаклавах зі спецтехнікою намагалася демонтувати торгові ряди на Старому базарі. Постраждали люди

Про початок «штурму» журналістів поінформували торговці, які чергували на ринку. Вони, отримавши повідомлення про знесення кіосків, уже декілька днів тут чатують, щоб вберегти своє майно. Перспектива переселитися на новий ринок у район ДПЗ, вочевидь, абсолютну більшість підприємців не влаштовує.

 

 

Муніципалам, яких можна було впізнати лише за нашивками, бо ті приховували обличчя балаклавами, вдалося зруйнувати деякі контейнери. Для цього вони використали три грейдери. Як згодом стверджували власники майна, спецтехніка приїхала не з Луцька. Бізнесмени почали чинити спротив нежданим гостям, як наслідок відбулися сутички. За інформацією очевидців, мінімум шестеро людей отримали травми. Декого забрала «швидка». Про постраждалих працівників муніципальної варти згодом повідомили і в Луцькій міській раді. Зокрема, йдеться, що одного з них госпіталізовано у нейрохірургічне відділення міської клінічної лікарні.

Після протистояння муніципали втекли з ринку, залишилася одна спецмашина.

Як розповіла підприємець Галина Зеленська, невідомі, які прийшли зносити їхні кіоски, жодних посвідчень не показали і «грейдерами їхали на людей». Місцевий продавець Василь Семенюк стверджує: патрульна поліція, що чергувала на місці події, в конфлікт не втручалася.

За інформацією очевидців, мінімум шестеро людей отримали травми. Декого забрала «швидка».

Після розголосу у ЗМІ та соцмережах на ринок прибув голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко. Він заявив, що нічого не знав про демонтаж, бо нещодавно повернувся з Києва, і запевнив, що візьме ситуацію під свій контроль. Також на місці конфлікту перебував керівник ГУ Нацполіції в області Петро Шпига. До речі, його відставки вимагають і підприємці (бо правоохоронці їх не захистили), і представники міськради (бо поліцейські стали на бік протестувальників).

На ранок середи підприємці прийшли під міську раду й намагалися влаштувати «коридор ганьби» для «винуватців» вечірніх подій. Вони потрапили на засідання міськвиконкому, але, нічого там не добившись, перекрили вулицю Богдана Хмельницького.

Чиновники представницького органу ж наполягали, що ринок буде знесено. Посадовці звинувачують торговців у розведенні антисанітарії, несплаті податків та обіцяють покарати тих, хто чинив опір муніципалам. В оприлюдненій заяві серед іншого йдеться: «Кілька сотень громадян, які здійснюють торгівлю, в тому числі — незаконну, на самостійно захопленій ділянці, не будуть тримати в заручниках усе місто та лучан, які прагнуть бачити на площі перед замком Любарта гарну, доглянуту, туристично привабливу територію, а не брудний смітник».

Леонід ОЛІЙНИК

Telegram Channel