Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Після тривалих свят приготуйте буряковий салат!

Волинь-нова

Після тривалих свят приготуйте буряковий салат!

Скуштуйте! Взимку, коли раціон не такий багатий на свіжі овочі, рецепти цих смачних і легких у приготуванні страв стануть у пригоді. Базовим складником кожного з них є буряк, а додавання до нього інших продуктів допоможе створити різноманітні й оригінальні корисні вітамінні закуски

Буряково-яблучний

Ця овочева страва актуальна після свят, адже містить дуже мало калорій, багата клітковиною і корисними речовинами, добре впливає на роботу кишечника і буде ідеальним перекусом для охочих схуднути

 

 Інгредієнти: 300 г сирого буряка, 1 велике яблуко, 1 ст. л. свіжовичавленого соку лайма або лимона, кілька стебел кучерявої петрушки, сіль до смаку.

Приготування. Коренеплід і яблука помити, почистити, натерти на тертці. Присолити, перемішати інгредієнти, полити салат соком лайма чи лимона, прикрасити петрушкою. За бажанням можна заправити столовою ложкою олії, сметани або грецького йогурту.

 

«Пікантний»

Ситна і легка закуска прекрасно урізноманітнить повсякденне меню

 

Інгредієнти: 250 г запеченого в духовці або вареного буряка, 1 кисло-солодке яблуко, 30 г твердого або м’якого сиру (на вибір), 5–7 оливок без кісточок, 2–3 ст. л. нежирного майонезу, зубчик часнику.

Приготування. Буряк (зварений чи запечений) почистити, порізати невеликими брусочками. Яблука почистити, видалити насіння, покраяти тонкою соломкою. Твердий сир натерти на дрібній тертці, м’який — на крупній. Часник пропустити через прес або розтерти у ступці. Оливки порізати кільцями. Всі інгредієнти перемішати, додавши за смаком трохи солі. Часник змішати з майонезом, заправити салат. Зверху прикрасити оливками.

 

«Букет троянд»

А такою стравою можна справді здивувати – наприклад, дружину чи наречену в День закоханих. Розкішно і смачно!

 

Інгредієнти: 2 буряки, 4 варені яйця, 200 г вареної моркви, 500 г вареного курячого філе, 500 г шампіньйонів (або маринованих опеньків), 300 г твердого сиру, 200 г волоських горіхів, 1 зубчик часнику, майонез, сіль, перець.

Приготування. Дрібно нарізати варену моркву і курятину. Обсмажити окремо печериці й цибулю. Яйця та сир покраяти кубиками, горіхи підсушити і натерти на тертці або потовкти качалкою. Перемішати всі інгредієнти і заправити майонезом.

Для оздоблення змішати натерті на дрібній тертці варений бурячок і 2 зубочки часнику, заправити 2–3 столовими ложками майонезу і намастити цією сумішшю 2 завчасу приготовлені млинці, згорнути їх, нарізати невеликими шматочками (завтовшки приблизно 1,5 см). Викласти отримані «трояндочки» по всій поверхні салату, прикрасити зеленню.

 

...з яблуком і курагою

Це справжній порятунок для «лінивого кишечника», сподобається і дорослим, і дітям, особливо рекомендується літнім людям. Легко готується

Інгредієнти: 300 г вареного або печеного буряка, 1 кисло-солодке яблуко, 50–70 г кураги, 2 ст. л. нежирного йогурту, 3–5 волоських горіхів, лимон для оздоблення.

Приготування. Замочити в теплій воді курагу. Коренеплід зварити до готовності, очистити, порізати соломкою. Яблука почистити, видалити серцевину і покраяти соломкою. Курагу зцідити, обсушити й порізати тонкими скибочками. Всі інгредієнти викласти в салатник, акуратно перемішати, полити йогуртом. Волоські горіхи можна використовувати свіжі або обсмажити на сковорідці без олії кілька хвилин, потім подрібнити і посипати ними салат. Прикрасити долькою лимона.

 

...зі смаженою цибулею

Смакуватиме і теплим, і холодним

 

Інгредієнти: 2 буряки, 2 цибулини, 3–4 ст. л. олії (краще оливкової), 1 ст. л. оцту, 2 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. цукру, сіль, спеції.

Приготування. Натерти сирий буряк на тертці для корейської моркви, додати цукор і залишити настоюватися, щоб пустив сік. Нарізати дрібно цибулю. На дуже маленькому вогні протушкувати буряк у власному соку, накривши кришкою, протягом пів години, періодично помішуючи буряк. Цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору (5–7 хвилин). Смажену цибулю змішати з тушкованим буряком, влити соєвий соус і протушкувати ще 3 хвилини. Додати оцет, сіль, спеції. Салат має настоятися хвилин 20.

 

...з чорносливом і грецькими горіхами

Цей чудовий салат підійде і для святкового столу, і на будень

Інгредієнти: 250 г варених буряків, 2 солодкі яблука, 100 г чорносливу, 50 г очищених волоських горіхів, 1 ст. л. соку грейпфрута.

Приготування. Замочити в теплій воді чорнослив. Зварити буряк до готовності або запекти у фользі, почистити і порізати його кубиками. Помиті й почищені яблука покраяти кубиками. Зцідити чорнослив, подрібнити його тонкими скибочками. Всі інгредієнти зсипати в салатник, акуратно перемішати і полити соком грейпфрута. Волоські горіхи обсмажити на сухій сковороді, дрібно посікти ножем, викласти на салат зверху.

 

А ви знали, що…

Буряк як продукт харчування відомий з давніх-давен, але у Стародавньому Вавилоні та країнах Середземномор’я його коренеплоди використовували як ліки, а листя – як їжу.

Чи не вперше згадується про цей овоч у III–IV ст. до н. е. Давньогрецький філософ Теофраст, наступник Арістотеля, описує м’ясистий і товстий корінь, солодкий і приємний на смак. Гіппократ вважав коренеплід хорошим засобом від недокрів’я, хвороб травлення, лімфатичної системи та лихоманки.

Щоб буряк не втратив кольору, у воду для варіння треба додати 1 ст. л. соку свіжого лимона, або 1 ч. л. цукру, або 1 ч. л. оцту.

Щоб червоний варений коренеплід не забарвлював інші компоненти салату, збризніть уже нарізаний буряк олією і перемішайте.

Щоб червоний варений коренеплід не забарвлював інші компоненти салату, збризніть уже нарізаний буряк олією і перемішайте. Жир обволікає шматочки овоча, утримуючи сік всередині. В результаті ваш вінегрет вдасться красивим і барвистим.

Зберігати зварений буряк можна до 3 днів у загальному відділі холодильника, а в морозильній камері – до 6 місяців!

Надзвичайно корисно споживати цей овоч у період виношування дитини, адже він є джерелом фолієвої кислоти, яка запобігає деяким вродженим вадам.

Буряковий сік вважається одним із найцінніших. Він очищає організм від шкідливих речовин і токсинів. А в поєднанні з морквяним покращує пам’ять і роботу кровоносних судин, а також рятує від безсоння.

 

Швидкість має значення!..

Звичайно, якщо ви не поспішаєте, можна скористатися для приготування буряка перевіреним і надійним бабусиним способом – зварити в каструлі на плиті упродовж години чи й більше. Та як бути, коли варений коренеплід потрібен негайно? Не хвилюйтеся, можна зарадити і в таких випадках

...скоро на плиті

Вірите, що коренеплід звариться за хвилин 20? Секрет у тому, що різкий перепад температур прискорює розм’якшення волокон. Отож бурячки середнього розміру кладемо в каструлю, заливаємо окропом і ставимо на сильний вогонь, не накриваючи кришкою. Вода має покривати овочі шаром мінімум 8 см. Через 15 хвилин бурхливого кипіння зливаємо воду і ставимо каструлю з овочами під струмінь дуже холодної води, витримуємо в крижаній воді 5–10 хвилин (щоб вона залишалася крижаною, допоможуть кубики льоду). Готово!

...у духовці

Щоб овоч не втратив кольору і зберіг смак, скористаймося випробуваним способом. Розігріваємо духовку, встановлюємо 190 градусів. Буряк ретельно миємо, хвостик і листову розетку не обрізаємо, щоб через зрізи не витікав сік. Щільно загортаємо коренеплід у фольгу і печемо 25–35 хвилин залежно від розміру. Розгортаємо й опускаємо в каструлю з холодною водою. Якщо є час, можна залишити в духовці до повного охолодження.

 ...у мікрохвильовці

Коренеплід середнього розміру ретельно миємо щіточкою, залишаємо хвостик і листову розетку, але зубочистками робимо глибокі отвори в овочі, щоб порушити цілісність шкірки, інакше він може вибухнути від внутрішнього тиску води в ньому. Загортаємо буряк у поліетиленовий пакет (для збереження чистоти внутрішньої камери печі), кладемо пакет у ємність для мікрохвильовок і готуємо при потужності 800 кВт протягом 10 хвилин. У процесі готування один раз перевертаємо його на інший бік. Якщо мікрохвильова піч меншої потужності, а буряк великий – знадобиться більше часу.

Telegram Channel