Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Волинська пенсіонерка, яка допомагала українським військовим, пропонує свій метод захисту від коронавірусу

Ялівець застосовували для дезінфекції тари, приміщень, хвою і шишки — для ароматичних ванн, деревину, хвою та ягоди — для копчення рибних і м'ясних продуктів.

Фото pixnio.com.

Волинська пенсіонерка, яка допомагала українським військовим, пропонує свій метод захисту від коронавірусу

Зателефонувала наша давня і вірна читачка Тамара Софронівна Штенько з Нововолинська. Інвалід війни, ветеран праці, яка розміняла дев’ятий десяток, дуже переймається бідами інших

Волинянка свого часу передавала волонтерам гроші зі своєї мізерної пенсії, а також освячені іконки на передову. Це вона щоразу, прочитавши в нашій газеті звернення до небайдужих читачів про допомогу на лікування тій чи іншій людині, завжди через листоношу надсилала гроші.

Тепер шановна Тамара Софронівна схвильована ситуацією, спричиненою поширенням коронавірусу. Вона в свої майже 90(!) років не пропустить жодного матеріалу, який стосується боротьби із смертельною недугою, що миттєво шириться планетою. Вона пропонує і свою допомогу – пораду.

На вогні підсмажували плоди ялівця, темнуваті шишкоподібні ягідки, які видавали специфічний запах. А він вбивав усі небезпечні віруси, очищав повітря.

   Ще з юних літ пам’ятає розповіді бабусі, як колись рятувалися від страшних епідемій, використовуючи таку рослину як ялівець. Зокрема, на вогні підсмажували його плоди, темнуваті шишкоподібні ягідки, які видавали специфічний запах. А він вбивав усі небезпечні віруси, очищав повітря.

   Коли «погуглила», інформація підтвердилася. Ялівець – вічнозелений хвойний кущ, справді, унікальний своїми надзвичайними бактерицидними властивостями. Протягом доби виділяє ефірні масла, які насичують повітря величезною кількістю фітонцидів. Цим перевершує не тільки листяні породи дерев (у середньому в 15 разів), але і всі хвойні (в 6 разів і більше). Ця властивість здавна використовувалося індіанськими племенами для лікування бронхолегеневих захворювань і всіх форм туберкульозу. В Європі гілки ялівцю приносили в будинок і обкурювали ними приміщення, рятуючись таким чином від смертоносних епідемій.

  Застосування препаратів ялівцю в народній медицині налічує не одне тисячоліття. Ялівець не тільки вбиває шкідливі бактерії, але і уповільнює процеси старіння організму, нормалізує роботу травної, серцево-судинної, нервової систем, благотворно діє на психіку людини. Використовують для лікування стиглі (сухі або свіжі) ягоди, з яких готують відвари, настойки, есенції. Крім ягід, лікувальну дію мають хвоя, коріння і молоді стебла рослини. 

  Також ялівець здавна використовують в кулінарії. Його ягоди є популярною спецією в багатьох європейських кухнях, в тому числі в альпійських країнах. Ягоди ялівцю разом з кмином сприяють активному процесу бродіння при квашенні капусти, виконує функцію відмінного консерванту, оберігаючи продукти від псування.

  За старих часів з ялівцевої кори в деяких країнах робили посуд для зберігання м'ясних і молочних продуктів. У Скандинавії й тепер виготовляють невеликі контейнери для зберігання масла та сиру, роблять дерев'яні ножі для масла. Гілки ялівцю традиційно використовуються для ароматизації та збереження пива.

 Ялівець має тверду щільну деревину з красивим малюнком, червонувато-жовтим ядром і характерним ароматом. Стійка проти загнивання та ураження шкідниками. Ці деревця служать окрасою у парках, скверах, на санаторно-курортних територіях. То, може, варто посадити ялівець?

   А Тамарі Софронівні дякуємо за великодушність і вболівання за життя і здоров’я волинян і загалом усіх українців. Чому б не скористатися цією порадою й не спробувати те, що нам доступне? Тим більше зараз, коли обставини нас зачинили у рідних домівках, дали достатньо часу для перебування на кухні.

Telegram Channel