Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Волинянин Валіхновський придумав капсулу для транспортування хворих на COVID-19 (Фото)

Лікарі можуть проводити будь-які маніпуляції без контакту з хворим.

Полтавська ОДА

Волинянин Валіхновський придумав капсулу для транспортування хворих на COVID-19 (Фото)

Капсула важить 16 кг, виготовлена із герметичного матеріалу, має маску, прибори для подачі кисню, компресор і фільтри для знезараження повітря

Кременчуцькі підприємці виготовили першу герметичну капсулу для транспортування хворих на COVID-19. «Створення капсули – це ідея доктора Валіхновського. Він був ініціатором того, щоб вітчизняні підприємства почали випускати продукцію, яка актуальна під час боротьби з коронавірусом. Сьогодні капсулу вже випробували в кареті швидкої допомоги в Полтаві – все працює. Уже завтра капсулу привезуть до Києва, і ми хочемо її наочно випробувати в клініці Валіхновського за участю пацієнта. Вартість капсули залежить від комплектації, але ми припускаємо, що вартість однієї капсули буде близько 45 тисяч гривень. Наприклад, полтавські медики вже хочуть собі замовити 20 таких капсул, які убезпечать медиків», – розповів сайту «Сьогодні» Олексій Борсало, один з ініціаторів створення капсули.

 

 На випробування до Полтавського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф сьогодні привезли транспортний ізолятор для інфікованих хворих.

Створення капсули – це ідея доктора Валіхновського. Він був ініціатором того, щоб вітчизняні підприємства почали випускати продукцію, яка актуальна під час боротьби з коронавірусом. 

Його виготовила кременчуцька компанія «Креатив-агромаш», що займається виробництвом силосів та резервуарів для зберігання різних речовин. Керівник робіт – Юрій Андрієвський – розповів, що капсула важить 16 кг, виготовлена із герметичного матеріалу, має маску, прибори для подачі кисню, компресор і фільтри для знезараження повітря. Також в ізолятор вмонтовані рукавиці-манжети, щоб лікарі могли проводити будь-які маніпуляції без контакту з хворим.

 

Працівники центру екстреної медицини мали змогу транспортувати уявного хворого в капсулі, фіксували транспортний ізолятор у «швидкій» та подавали в нього кисень.

 

 «Минуло всього 7 днів від ідеї про створення транспортного ізолятору до його появи, – повідомив керівник відділу медицини катастроф Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Володимир Мохначов. – Після тестування перший експериментальний зразок направили на доопрацювання і згодом повернуть у Полтаву».

 

Джерело: Полтавська ОДА
Telegram Channel