Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Світ накриває цунамі ожиріння. Врятуватися зможуть не всі, – дієтологиня Скиталінська

Від цієї стихії втекти можуть ті, хто правильно харчується і бігає, а не ходить.

Фото Pxhere.

Світ накриває цунамі ожиріння. Врятуватися зможуть не всі, – дієтологиня Скиталінська

Є майже 28 тисяч дієт

Для більшості жінок слово «дієта» має силу магніту: воно приковує до себе увагу хоча б на мить. І здається, що навіть начитавшись силу-силенну інформації про дієти, можливо, саме тут вдасться знайти щось нове — ну ж бо, дай-но почитаю. Міркування лікарки-дієтологині Оксани Скиталінської на цю тему, опублікувала «Газета по-українськи».

Нехай одна, але якась нова порада, вже відрізняє чергову дієту від попередніх. А якщо ще додається і «план», як їй слідувати — це інтригує. Бо що то за дієта без плану, схеми, фаз, етапів? Повна фігня, а не дієта. Чим більше обіцянок «назавжди позбутися» — тим більше вірян.

Кожна «серйозна» дієта має мати обмеження і «ізюмінку», наприклад, відмовитися від всього білого, чи мати назву «протокол». Або на ній худнуть зірки і співачки. Або в ній присутні ягоди годжі, чай матча, спіруліна і кокосове масло.

Чим більше обіцянок «назавжди позбутися» — тим більше вірян.

Гугл видає, що в світі є майже 28 тисяч дієт. Хто їх лише не вигадує. Чим більше обіцянок «назавжди позбутися» — тим більше вірян. А що кажуть експерти, зокрема, ВООЗ?

Загалом — «менше їсти, більше рухатися». Пропонують з'їдати мінімум 5 порцій фруктів і овочів та обов'язково включати в раціон зернові. В рекомендаціях допускають 50 грамів чистого цукру щодня, хоча і обмовляються, що краще не так багато, а лише 20 грамів. Радять рухатись 150 хвилин на тиждень. І якщо вирішили худнути, то пропонують скоротити калорійність харчування на 500 ккал. Хм…

Одним словом, світ накриває цунамі ожиріння, а з карантином від цього цунамі зможуть втекти хіба що ті, хто справді бігає, а не ходить, навіть 150 хвилин на тиждень.

Днями в світі був День без дієт. З блакитною стрічкою і поясненням, що потрібно себе приймати таким, який ти є. Придумала цей день британка Мері Еванс Янг в 1992 році, після того, як сама спочатку довела себе до анорексії, а потім почала всім давати поради, як такого не робити.

В цей день радять любити всі свої кілограми і не «паритись», що ти не така, як модель з журналу Vogue.

З дієтами і справді все не так просто. Хоча б тому, що ми вже на вигляд різні, по-різному поводимо себе протягом дня, по-різному їмо і навіть спимо.

Одне, в чому сходяться думкою всі вчені — це те, що їсти треба.

Дієта в сучасному розумінні — це щось тимчасове

Останнім часом радять звертати увагу на вживання цільних продуктів місцевого виробництва або вирощування і поменше заморочуватися з рецептами. А також їсти побільше зелені, овочів та фруктів різних кольорів, горіхів, насіння, бобових і ягід — але саме тих, які ростуть тут, а не в Бразилії чи на Мадагаскарі.

Хочу нагадати: дієта в сучасному розумінні — це щось тимчасове. Тимчасові певні правила, певні обмеження, які мають певну мету, зокрема, нормалізувати вагу. Але маючи певні обмеження, дієта має колись закінчитися. При цьому більшість дієт ведуть до плато з подальшим поверненням до початкової маси тіла.

Тому якась система харчування, яка враховує режим харчування і склад раціону дає набагато кращі результати.

Telegram Channel