Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У луцькій галереї виставили стародавню скарбничку

Такі скарбнички розміщували в церквах на початку ХХ століття для збору пожертв.

Фото Сергія НАУМУКА.

У луцькій галереї виставили стародавню скарбничку

Церковне начиння використовували для збору коштів на початку ХХ століття

Скриньку для збору коштів виставили у луцькій галереї Obraz&Grabovetska. Вона виготовлена на початку ХХ століття. Кільканадцять років тому її знайшли під час археологічної експедиції у селі Городище Корецького району Рівненської області.

За словами місцевих жителів, скриньку разом з паперовими грошима Російської імперії знайшли діти, коли у дзвіниці провалилася підлога. Відтак скринька опинилася на смітнику.


Стара скарбничка органічно вписалася в інтер’єр галереї Obraz&Grabovetska.
 

Можна припустити, що цей сховок влаштували або з початком Першої світової війни або після більшовицького перевороту. Відтак, власники вже не повернулися по гроші і вони долежали до нашого часу.

Дерев’яна скринька слугувала церковною скарбничкою. У кришці є проріз для грошей, її можна закрити на замок. З боків збереглися дві ковані залізні штаби, якими скарбничку кріпили до стіни. На поверхні видно сліди воску, який капав зі свічок.

Можна припустити, що цей сховок влаштували або з початком Першої світової війни або після більшовицького перевороту.  

– Ця річ не має відношення до малярства. Але оскільки ми є творчим осередком, то дуже хотілося б, щоб наші гості мали змогу долучатися до таких історичних артефактів, могли з ними взаємодіяти. Я дуже хотіла б, щоб в нашій галереї було багато таких цікавих речей, щоб відвідувачі могли познайомитися з побутом нашого народу, з нашою культурою, – зазначила засновниця галереї Obraz&Grabovetska Наталя Грабовецька.


Наталя Грабовецька впевнена, що артефакт зацікавить відвідувачів.
 

Ковані завіси одночасно ще й зміцнювали кришку скриньки.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel