Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Найсмачніші ковбаски – з власної коптильні», - каже маневичанин Олег Канюка

Синочки Дениско й Станіслав, зачувши запашний аромат копченини, не можуть діждатися, коли вже тато нарешті порадує їх смаколиками.

Фото Інни КАНЮКИ.

«Найсмачніші ковбаски – з власної коптильні», - каже маневичанин Олег Канюка

Надзвичайно апетитний запах та відмінний смак роблять копченості бажаними гостями на святковому столі. А особливо вони смачні, коли домашні, із натуральних продуктів, без барвників та хімікатів. Саме такими ласує родина Канюків

– Зазвичай використовую її перед святами – Різдвом та Великоднем, коли є домашня свіжина. Та вона стає в нагоді і в інший час, аби лиш продукти були й бажання їх у ній приготувати. Ми вже окрім традиційних шинки, підчеревини, м’яса, бочка, сала, ковбасок, коптили й рибу, кролики, – ділиться Олег, зауважуючи, що робить копченості не тільки для власної сім'ї, а й для родичів та знайомих.

Зазвичай процес вудження триває 7-8 годин, в залежності від температури диму. Ковбаски та риба, як зауважує господар, готуються за 3-4, якщо хочеться їх трохи підсушити – можна потримати ще близько години. У змайстрованій Олегом коптильні дим проходить через триметровий підземний хід, а саме м'ясо розміщується зверху в дерев’яному ящику.

За найперших помічників і дегустаторів м’ясця синочки Дениско й Станіслав. 

– В мене коптильня холодного копчення, для якої використовую зазвичай дрова з вишні або вільхи. Можна брати деревину й інших листяних порід.  Смак копченостей дуже залежить від різновиду дров, тож потрібно обирати, який саме смак найбільше подобається.  Нам, наприклад, до вподоби вільхові, – розповідає Олег, який за фахом кухар-кондитер. Свої кулінарні здібності за браком часу не завжди вдається йому застосовувати, та маринування м’яса перед копченням – його «прерогатива».  Із дружиною Інною вони підготовлюють продукти, а вже рецептура – за чоловіком.

– М'ясо перед копченням можна замочувати в розсолі або ж маринувати  насухо. Пробували обома способами й зупинилися на другому – так воно виходить м’якшим та соковитішим, - каже Олег, якому за найперших помічників і дегустаторів м’ясця його синочки Дениско й Станіслав. Вони, зачувши запашний аромат копченини, не можуть діждатися, коли вже тато нарешті порадує їх смаколиками.

Зауважує Олег, який родом із с. Майдан, що після навчання за спеціальністю кухаря-кондитера, здобув ще професію продавця у Маневицькому професійному ліцеї, та вже десять років, як працює  будівельником. Виконує різні види робіт, мурує печі, грубки, каміни. А коли  є вільний час, із задоволенням тішить своїх рідних м’ясними та рибними справами з різними соусами, найчастіше зі своєї улюбленої східної кухні.

Юлія МУЗИКА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel