Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Волиняни, гайда у цікаву велоподорож навколо Луцька!

Волинь-нова

Волиняни, гайда у цікаву велоподорож навколо Луцька!

Обожнюєте мандрувати та дізнаватися краєзнавчі цікавинки? Пропонуємо вийти із зони комфорту, натиснути на педалі своїх велосипедів, або пройтись пішки до витоків річки Чорногузка

Масу емоцій та позитивних вражень, свіжі думки після активного відпочинку гарантуємо. Не треба чекати відкриття кордонів, все поруч. Прокидайтеся, використовуйте моменти, щоб насичувати своє життя та відкривати нові горизонти рідного краю. Поїхали..)

Маршрут: Гірка Полонка – Оздів – Ратнів – Тертки – Гать – Білосток – Садів – Кошів – Садів – Білосток – Сьомаки – Одеради – Городок – Цеперів – Баїв – Городище – Гірка Полонка.

Спосіб здійснення. Велосипед.

Початок та закінчення маршруту. Громадським транспортом до зупинки Гірка Полонка (школа), або велосипедом з Луцька.
Протяжність та тривалість. 75 кілометрів. Велосипедом – 8 годин, пішки – 3 дні.
Час активного руху: 5годин 30 хвилин
Покриття та особливості орієнтування. 80% шляху проходить асфальтовими дорогами зі значним перепадом висот.
Рекомендований період. Пізня весна-рання осінь.

 

 Цікаві об’єкти:

- музей-скансен під відкритим небом «Козацька Січ» у с.Гірка Полонка
- храм Святої Параскеви у с.Ратнів;
- культові споруди населених пунктів;
- флора та фауна, водойми, джерела заплави річки Чорногузка;
- Садівський ліс;
- поселення ранньослов'янського часу та давньоруського періоду ХІІ-ХІІІ ст поблизу с.Садів;
- музей меду у с.Баїв;
- гарні панорами та краєвиди.

Довідкова інформація.

Музей-скансен під відкритим небом «Козацька Січ» розташований на території козацької могили біл села Оздів. Тут висаджений парк, височіє курган-могила, на якій встановлений монумент, вартова вежа, облаштований міні-курінь, всередині якого відтворений побут, що служив козакам: змуровані погріб та піч, а ще неподалік викопана криївка-схрон. В роки Другої світової війни тут знаходилися таємні схрони архівів та зимівників УПА.

 

 У селі Ратнів Луцького району на невеликому узгір’ї височіє білосніжна церква (навряд чи існує така ж), яка вражає своєю красою - Величний храм Святої Параскеви.

Церкву звели наприкінці 1990-их років всього за 6 років на місці спаленого у 1943 році німцями храму і так як раніше назвали на честь Святої Параскеви. Біля церкви збудували духовно-просвітницький центр, який у селі називають просто - монастирем. Нині окрім монахинь тут живуть діти складної долі. До слова, у храмі встановлена унікальна копія іконостасу, оригінал якого був встановлений у Софії Константинопольській до Османського періоду, куди Володимир Великий виряджав свою делегацію напередодні хрещення Русі.

У музеї зібрано більше 2,5 тисяч експонатів, серед яких унікальні історичні знахідки, альбоми написаної історії села Баїв та окремий тематичний відділ – музей бджільництва.

Село Садів та прилеглі урочища відомі великою кількістю пам'яток археології: тут віднайдено поселення ранньослов'янського часу та знайдено денарій римського імператора Траяна (98-117 рр. н.е.). В урочищі Пасіка — давньоруське селище ХІІ-ХІІІ ст. Серед знахідок фрагменти гончарного посуду, уламки скляних браслетів, пряслиця і бронзовий хрестик-енколпіон. За селом, серед заплави Чорногузки, під час земляних робіт виявлено меч XIII ст., навершя якого покрите сріблом. На схід від села, на лівому березі Чорногузки — двошарове поселення тшинецько-комарівської культури і лежницької групи ранньозалізного часу. На північно-східній околиці села, на захід від мосту шосейної дороги, на мисі першої надзаплавної тераси лівого берега Чорногузки висотою 4-6 м над рівнем заплави — селище давньоруського періоду ХІІ-XIV ст. Із сходу до пам'ятки прилягає став. В північній частині села, за 200 м на північний захід від церкви, двошарове поселення тшинецько-комарівської культури і давньоруського періоду ХІІ-ХІІІ ст.. У 2009 р. експедицією ДП «Волинські старожитності» під керівництвом Златогорського О. Є. частково досліджено поселення межановицької, стжижовської, лужицької культур, ранньослов'янського часу та давньоруського періоду ХІІ-ХІІІ ст. Виявлено керамічні вироби від епохи бронзи до пізнього середньовіччя.

 

 В 1958 р. у школі с.Садів працював лауреат багатьох всеукраїнських і міжнародних премій, Заслужений діяч мистецтв України Йосип Струцюк.

 

 Клуб-музей історії села Баїв та Волинського бджільництва. У музеї зібрано більше 2,5 тисяч експонатів, серед яких унікальні історичні знахідки, альбоми написаної історії села Баїв та окремий тематичний відділ – музей бджільництва. Тут на власні очі можна побачити вулики колодного бджільництва, зразки натуральної вощини, десятки видів меду, медової мазі та бальзаму. У Баєві також знаходиться перший пам’ятник бджолі на Волині (2015 р.). Кавомолка 1812 року випуску, перша англійська булавка, книга з описами роду Романових, австро-угорська граната, ткацький верстат 1877 року… Це експонати Баївського музею. Думаємо, що переконали відвідати цей унікальний музей.

Реклама Google

Одним із засновників клубу-музею є місцевий краєзнавець, митець Іван Душак, разом із побратимами-бджолярами займався пошуком музейних експонатів та облаштуванням закладу. На базі місцевого клубу-музею чоловік навчає бджільництву дітей та охоче ділиться з ними секретами цього ремесла. Окрім пасічництва, Іван Душак займається живописом. Його картини – справжні витвори мистецтва та окраса Баївського музею.

А ще чимало цікавого ви зустрінете на маршруті. То ж вивчайте, дізнавайтесь, цікавтесь.

Джерело: Волинський центр національно-патріотичного виховання,туризму і краєзнавства
Telegram Channel