Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ЙДІТЬ ВИ У БАНЮ... З ДРУЖИНОЮ

Вчений — агроном Василь Немиришин працює в районній станції захисту рослин у Корці. Цікавий співрозмовник, завзятий мисливець і рибалка, розуміється в літературі, чимало часу приділяє городництву...

Вчений — агроном Василь Немиришин працює в районній станції захисту рослин у Корці. Цікавий співрозмовник, завзятий мисливець і рибалка, розуміється в літературі, чимало часу приділяє городництву. Однак тему розмови зі мною мешканець міської околиці обрав дещо незвичну — про лазню. За прикладом Василя лазні звели чимало корчан, мешканців Славутського району сусідньої Хмельниччини. Але давайте послухаємо самого Василя Володимировича: його міркування цікаві й повчальні

-По-перше, збудувавши лазню, виграєш не тільки морально, а й матеріально. Є де помитися сім’ї, не треба за це платити. Тим більше, що у Корці кілька років міська лазня не працює. а немає цього об’єкта — немає повноцінного життя в місті.
По-друге, лазня важливий, якщо хочете, незамінний фактор скріплення сімейних стосунків. Багато подружніх пар уже давно забули, як вони виглядають у костюмах Адама та Єви. А якщо і бачать одне одного в такому вигляді, то тільки під ковдрою, коли ніч-володарка чорним покривалом і землю, і кохану (коханого) затулить. Отож бо й воно, повірте досвідченому сім’янинові: потрібно бачити час від часу дружину... голою. Спільне намилювання й обливання якнайкраще відрегулюють сімейно-родинні конфлікти.
По-третє, будь-який уважний чоловік має знати, що лазня полегшує життя вашій половині: маєш, жіночко, гарячу і холодну воду, пери собі, консервуй, радій і не мерзни.
По-четверте, вода і пара не одному допомогли при бронхітах, радикулітах та інших недугах.
По-п’яте, незамінна лазня для господарів, які тримають худобу, бо тут цілодобово можна мати гарячу воду.
Нарешті лазня — найкраще місце для чоловічого товариства. Навіть «найсуворіші» дружини миряться, коли благовірний трішки вип’є, погомонить із друзями про життя-буття, пограє в карти. Це набагато краще, ніж ходити по забігайлівках. Ото якось привели знайомі в лазню японського бізнесмена (має офіс у Києві). Зустріли столичного гостя належно, попарили як слід, ще і вудку дали, аби карасів наловив. Довго привіти передавав, погрожував цілу делегацію у лазню привезти. Так що вона може стати і центром вирішення важливих економічних питань.
Мені образливо за нас, українців, які не вміють жити. Дивишся: не хати, а хороми зводять, у дворах — асфальт, гаражі з сучасними іномарками, огорожі нагадують фортечні мури. А помитися такому господареві — хіба що в тазику.
Зараз у Корці, в навколишніх селах помаленьку господарі зводять ці об’єкти побуту. Що не кажіть, а мені приємно чути: «Я збудував лазню, як у Немиришина».
Отож будуймо лазні, щоб мати змогу систематично очищати своє грішне тіло і наснажувати добрим настроєм душу.

Монолог записав
Василь ЯНОШІ.
м. Корець
Рівненської області.

Telegram Channel