Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Замість огорожі – бузинова сторожа. Поради господарям

Фото vignette.wikia.nocookie.net.

Замість огорожі – бузинова сторожа. Поради господарям

Ця рослина наділена здатністю захищати від непрошених «гостей»

Бузина проти нападників застосовує фітонциди. Цю особливість віддавна помітили в народі і її кущами замість паркану огороджували садки та городні ділянки. Її висаджували між кущами малини, смородини, порічок, аґрусу і так позбавлялися непроханих «гостей». Найкмітливіші навіть укорінювали цю «сторожу» в ящиках і в міру потреби переносили на те місце, де виникала загроза.

Настій бузини чудово зарекомендував себе у двоборстві з попелицею, трачем і плодожеркою. Особливо добре діє він у поєднанні з бадиллям помідорів. Готують його так: 5–6 гілок дрібно рубають і кип’ятять у 15 л води. В окремій посудині настоюють у 10 л води 400 г посіченого стебла томатів і цибулиння. Потім обидві рідини зливають у діжку та перемішують. Відтак на 10–літрове відро беруть 1,5–2 склянки настою. Розчином можна обприскувати дерева та ягідники (найкраще у період порожевіння бутонів). Бадилля та лушпиння слід припасти заздалегідь, а гілки треба зрізати свіжі.

Настій бузини чудово зарекомендував себе у двоборстві з попелицею, трачем і плодожеркою.

Здавна помічена й така особливість бузини: де вона росте, там немає мишей та пацюків. Занесені в приміщення свіжі гілки через невеликий проміжок часу випроваджують прокляття квартир — тарганів. Це відбувається тому, що в листках та корінні цієї рослини міститься синильна кислота, яка згубно впливає на нервову систему тварин та деяких комах. Фітонциди так само діють на ряд хвороботворних бактерій.

Отож, знайдіть цю кущоподібну рослину родини жимолостевих, яка сягає іноді 10 м заввишки. Розмножується вона насінням, паростками від пня або живцями. Посадіть бузину — і будете мати охорону саду та городу.

Ігор ВИЖОВЕЦЬ
с. Гредьки, Ковельський район.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel