Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Хай ніколи не в’януть квіти біля портретів Героїв. Наша ранкова добірка

Щонеділі батьки Вадима Демчука вшановують пам’ять сина біля Алеї Слави у Нововолинську.

Фото Алли ЛІСОВОЇ.

Хай ніколи не в’януть квіти біля портретів Героїв. Наша ранкова добірка

Щоразу, коли йду в магазини чи аптеку, що розміщені на проспекті Перемоги в шахтарському місті, проходжу біля фотостели «Слава Україні! Героям — слава!», зупиняюсь і рука мимоволі піднімається зробити хресне знамення. Молоді, красиві, усміхнені — вони полягли за нас…

Минулої неділі там зустріла подружжя Демчуків: Володимира Івановича — місцевого активіста, голову громадської організації «Незламні нововолинці» та його дружину Аллу Петрівну з букетом квітів. Вони прийшли до сина, як це зазвичай роблять саме цього дня. «Нам здається, що Вадим разом з іншими побратимами звідси спостерігає за усім, що діється в місті. Він так любив Нововолинськ…» — кажуть батьки.

Вадим Демчук був командиром 3–го відділення 1–го аеромобільно–десантного батальйону, загинув на території Донецького аеропорту.

«Із 13 на 14 січня 2015 року він разом із 19 десантниками прорвався на територію ДАПу. Бійці тримали оборону до 20 січня. Того дня новий термінал бойовики зруйнували вщент, майже всі захисники полягли. Нашому синові було 39…» — не один раз розповідав про той важкий момент батько нововолинського «кіборга».

За свій подвиг Вадим удостоєний медалі «За оборону Донецького аеропорту», ордена «За мужність» ІІІ ступеня і багатьох високих відзнак, у тому числі й «Народного Героя України».

На його честь у міському ліцеї №8 та Нововолинському центрі профтехосвіти, де навчався, встановлені меморіальні дошки. Але найкраща вдячність — це коли ніколи не в’януть квіти біля портретів Героїв.

Алла ЛІСОВА.

У парк — на сніданок до білочок

Цю милу картинку — руденькі, симпатичні звірята лущать горіхи чи вправно вибирають насіння із шишки ялини, тримаючи її в лапках, — лучани можуть побачити буквально в центрі міста, завітавши у Центральний парк культури та відпочинку імені Лесі Українки

 

 Навіть у зоопарк не треба йти (сьогодні він само собою є привабливим і для дітей, і для дорослих), щоб порелаксувати в оточенні не лише зелених насаджень, що дарують прохолоду в найспекотніший день, а й птаства, — на каналах нинішньої літньої пори плавають качки уже з молодими виводками. Зі мною в цьому погодяться ті лучани, для яких зелений куточок у центрі міста став улюбленим місцем для прогулянок. І кожен скаже, що парк за останні роки дуже змінився на краще. Приємно пройтися, зокрема ввечері, алеєю, де ліхтарі — у формі романтичних парасольок. Таких затишних куточків тепер тут чимало. Наприклад, алея скульптур, які подарував місту свого часу їх автор Микола Головань. Був, на жаль, період, коли, як майстер сам при нагоді говорив, серце боліло, бо бачив, що його роботи бездоглядні — валяються у траві.

А ось цими днями, як повідомив на своїй сторінці у фейсбуці радник луцького мера Ігор Поліщук, з допомогою спец­техніки почали розчищати від водоростей та іншої рослинності канали. І якщо нині ми бачимо на водоймах лише качок, то, може, з часом (чому б не пофантазувати?) тут оселяться і благородні лебеді.

Катерина ЗУБЧУК.

 

Червоний абрикосовий соус

Кетчуп, гірчиця, хрін… Хочеться чогось новенького? Поєднайте абрикоси, цибулю й помідори — отримаєте оригінальне доповнення до звичних страв, які набудуть із ним зовсім інакшого смаку!

 

 Інгредієнти: 1 кг абрикосів, 0,5 кг цибулі, 2 кг помідорів, 4 болгарські перчини і 2 гіркі, 3–5 горошин чорного перцю, сіль та перець до смаку.

Приготування. Абрикоси й томати перебрати, відбраковуючи зіпсовані, цибулю почистити й порозрізати на кілька шматків, перекрутити все через м’ясорубку і томити на слабкому вогні, періодично помішуючи, поки соус увариться до бажаної густоти. Готовий продукт закрутити в слоїки, попередньо їх і кришки простерилізувавши, укутати до повного охолодження.

Ще більше рецептів незвичних ягідних соусів до м’яса, риби, рулетів, картоплі фрі, сиру — в «Цікавій газеті на вихідні» за 16 липня. А наступного разу, у випуску за 23 липня, у традиційній рубриці «Пальчики оближеш!» розповімо, як готувати домашні вина, наливки, спотикачі, поки ягідний сезон триває. Не пропустіть!

17 липня

Сонце (схід — 5.25, захід — 21.24, тривалість дня — 15.59).

Місяць у Близнятах. 26 день Місяця.

Іменинники: Андрій, Олексій, Ольга, Тетяна, Марія, Анастасія.

18 липня

Сонце (схід — 5.26, захід — 21.22, тривалість дня — 15.56).

Місяць у Близнятах, Раку. 27 день Місяця.

Іменинники: Ганна, Варвара, Кирило, Сергій, Єлизавета, Ігор, Володимир.

19 липня

Сонце (схід — 5.27, захід — 21.21, тривалість дня — 15.54).

Місяць у Раку. 28 день Місяця.

Іменинники: Марина, Марта, Анатолій, Віктор.

20 липня

Сонце (схід — 5.28, захід — 21.20, тривалість дня — 15.52).

Місяць у Раку, Леві. 29–1 дні Місяця.

Іменинники: Євдокія, Хома, Герман.

21 липня

Сонце (схід — 5.30, захід — 21.19, тривалість дня — 15.47).

Місяць у Леві. 2 день Місяця.

Іменинники: Дмитро, Сава.

 

«Втрати в боротьбі завжди будуть меншими за ті, яких ми зазнаємо в покорі…»

Василь ШКЛЯР, український письменник.

 

«Літо меншає… Відцвіла пізня липа, неспокійна і рясна»

Так Юрій Андрухович у своєму вірші характеризує липневу пору

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Надії Голі, 17 липня — хмарно, з проясненням, часом дощ, місцями гроза, подекуди град. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 11–16 градусів тепла, вдень — 19–24 вище нуля. За багаторічними спостереженнями, 17 липня найтепліше було 2001 року — плюс 35, найхолодніше — 1989–го — 7 градусів вище нуля. 18–го — хмарно, з проясненням, часом дощ, місцями гроза, подекуди град. Вітер північно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 10–15 градусів тепла, вдень — 20–25 із позначкою плюс. 19–го — мінлива хмарність, короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер південно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 12–17 градусів тепла, вдень — 21–26 із позначкою плюс. 20–го, 21–го — мінлива хмарність, короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 12–17 градусів тепла, вдень — 21–26 із позначкою плюс.

Температура води у річці Стир — плюс 20, в озері Світязь — 17 градусів вище нуля.

У Рівному 17 липня весь час небо буде вкрите хмарами. З середини дня і до вечора йтиме дрібний дощ. Температура повітря — 14–23 градуси тепла, 18–го, 19–го — 15–27, 20–го, 21–го — 16—25 із позначкою плюс.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel