Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Понад 10 мільйонів євро спрямують на реконструкцію очисних споруд «Луцьк­водоканалу» (Фото)

До інспектування ремонтних робіт перший заступник міського голови Григорій Недопад (праворуч) та радник Ігор Поліщук запросили журналістів.

Фото lutskrada.gov.ua.

Понад 10 мільйонів євро спрямують на реконструкцію очисних споруд «Луцьк­водоканалу» (Фото)

Підприємство бере участь у проєкті, який передбачає отримання позики від Європейського інвестиційного банку

Площа очисних споруд підприємства «Луцьк­водоканал» у селі Липляни чимала — понад 40 гектарів. Саме сюди надходять води із каналізаційної мережі міста й кількох навколишніх сіл. Збудовані майже півстоліття тому, очисні споруди не були розраховані на нинішні об’єми і якість стоків. До того ж обладнання зносилося за такий тривалий термін експлуатації без капітального ремонту. Тож питання заміни його на сучасне й ефективніше, яке б давало можливість краще очищати стоки, зменшити шкідливий вплив на довкілля, а водночас і реконструкції очисних споруд стояло вже не перший рік. Але усе впиралося в кошти. Тих, які міг би виділити міський бюджет, було недостатньо. Тож «Луцькводоканал» вирішив узяти участь у проєкті, який передбачав отримання позики від Європейського інвестиційного банку на модернізацію систем водоочищення та водовідведення міста.

Із біоставка вода потрапляє у Стир.
Із біоставка вода потрапляє у Стир.

 Зараз на підприємстві готуються до підписання угоди з цією фінансовою установою. Реалізація проєкту запланована на початок 2021 року. Однак уже зараз тут ведуться підготовчі роботи. Директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк, проводячи екскурсію територією підприємства для представників ЗМІ, повідомив, що за останні шість місяців здійснили кілька ремонтів і замін старого обладнання. Зокрема, встановили нові повітродувки, підлагодили ті, що працюють. Це обладнання забезпечує очищення стоків, насичує киснем воду, аби корисні бактерії вбивали шкідливі.

— Нині на очисних спорудах працюють 3 повітродувки. Цього цілком достатньо, — розповідав Віктор Гуменюк. — Але чим більша їх кількість, тим краща якість очищення стоків. Тому у резерві маємо ще дві. Нову, що придбали у червні, почнемо монтувати. Чекаємо фахівців із Харкова, які приїдуть, щоб синхронізувати її з іншими.

 

— Нині багато уваги приділяють очисним спорудам, є чимало неправдивої інформації щодо них. Аби розвіяти міфи і домисли, ми показали, що було зроблено тут за останній рік, — сказав радник Луцького міського голови Ігор Поліщук.

За словами директора «Луцькводоканалу», каналізаційні води проходять кілька етапів очищення, перш ніж потраплять у Стир. Спершу їх звільняють від сміття, піску. Мул відкачують у спеціальні відстійники, так звані мулові карти. Вони займають 8 гектарів. Після цього стоки надходять у глибочезний відстійник, де з них спеціальні пристрої збирають жирову плівку і сміття. Після реконструкції мулові карти зникнуть.

 

 — Проєктом реконструкції передбачено, що замість них буде обладнано приміщення для прискореного осушення мулу, — розповів Віктор Гуменюк. — За день будемо мати два КамАЗи сухої маси, яку передамо аграріям для вирощування сільськогосподарських культур. Адже це чудове добриво.

 

 На підприємстві невдовзі запрацює і станція знезараження стоків. Тут уже завершили ремонтні роботи. Ще торік зробили проєктну документацію для додаткової дезінфекції вод, які йдуть на радіальні відстійники. Водночас визначилися й з коагулянтом, який допомагає відділити тверді домішки і прискорити осідання мулу. Адже кожне місто має інший склад стічних вод. Відповідно для їх очищення потрібен і свій коагулянт. У травні «Луцькводоканал» оголосив тендер на його закупівлю.

Тут відбувається очищення міських стоків.
Тут відбувається очищення міських стоків.

 Останній етап очистки каналізаційних вод — біологічні ставки. Тут стоки відстоюються, відділяється мул. За 47 років їх ніхто ще не чистив. Тож вони замулилися, і процес фільтрації проходить повільно. Нині їх розпочали очищати, викачувати рідку масу насосами.

 

 Після завершення цих робіт у річку Стир потраплятиме вода, яка практично не відрізняється від природної.

 

 — Нині багато уваги приділяють очисним спорудам, є чимало неправдивої інформації щодо них. Аби розвіяти міфи і домисли, ми показали, що було зроблено тут за останній рік, — сказав радник Луцького міського голови Ігор Поліщук. — Це нові повітродувки, обладнання для очищення стоків, коагулянт… Наступного тижня проведемо презентацію проєкту комплексної реконструкції очисних споруд, над якою працюємо вже чимало часу. Для цього у співробітництві з Європейським інвестиційним банком буде отримано кредит у розмірі майже 11 мільйонів євро. Сьогодні мусимо стратегічно мислити і планувати на 30–40 літ наперед, адже ця реконструкція стане найбільш масштабною за всю історію існування очисних споруд.

 

 За словами директора «Луцькводоканалу» Віктора Гуменюка, позику банк дає на 20 років. Підприємство, повідомив він, нині на фінальному етапі залучення коштів на реконструкцію. Тож, якщо все піде, як заплановано, і вдасться укласти субкредитний договір із Європейським інвестиційним банком, то вже на початку наступного року можна буде оголосити тендер на реконструкцію очисних споруд. Очікується, що вона триватиме не більше трьох літ. Директор запевнив, що попри ремонтні роботи очисні споруди працюватимуть безперебійно.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel