Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Джо Байден: наймолодший сенатор  і найстарший президент

Джо та Джилл - пара, яка незабаром посяде політичний олімп США.

Джо Байден: наймолодший сенатор і найстарший президент

Важкі особисті трагедії не зламали демократа, який на президентських виборах у США переміг Дональда Трампа і в січні 2021 року офіційно має вступити на посаду

10 фактів із життя 46-го президента США

1. 20 листопада Байдену виповниться 78 років, він буде найстаршим очільником країни в її історії. Теж немолодий 74–річний Дональд Трамп під час передвиборчої гонки називав свого конкурента «Сонним Джо». Цікаво, що восени 1972–го Байден був обраний сенатором від штату Делавер. Це сталося за кілька днів до його 30–річчя — цей вік є мінімально допустимим для такої важливої посади.

2. У дитинстві страждав від заїкання. Його дражнили навіть вчителі: «Ба–ба–байден». Щоб позбутись вади, хлопець декламував вірші перед дзеркалом і говорив з камінцями в роті. Вправи дали ефект — до свого 20–річчя хлопець перестав заїкатись.

Гостро критикує Росію та Путіна за війну проти України. Захоплюється Революцією гідності. У 2014 році говорив: «Ви дивовижні люди, український народе. Ви відважні люди. І ви вкотре показали це всьому світові».

3. Його особисте життя сповнене трагедій. У 1972–му, через кілька тижнів після перемоги 29–річного Байдена на виборах у сенат від штату Делавер, його дружина Нелія і 13–місячна донька Наомі загинули в автокатастрофі. Двоє синів отримали травми. Спочатку Байден думав відмовитись від посади, кажучи: «Виборці завжди зможуть знайти іншого сенатора, але мої діти не зможуть знайти іншого батька». Проте його переконали не відмовлятись від роботи, тож клятву сенатора Байден складав у лікарняній палаті біля закутих у гіпс синів.

4. У 1977 році Байден взяв шлюб з нинішньою дружиною — вчителькою англійської мови Джилл Трейсі Якобс. У 1981–му у подружжя народилася дочка Ешлі. За словами Джилл, побачення «наосліп» їм влаштував брат її майбутнього чоловіка, якого вона знала по коледжу. Коли мати Джилл на заручинах поцікавилась у Джо, чим він збирається займатись, той відповів: «Планую стати президентом».

5. У 2015–му на 47 році життя від раку мозку помер старший син Бо, який добровільно пішов служити в Ірак. Молодший Хантер Байден має проблеми з наркотиками та спиртним.

6. Байден зовсім не п’є, зате любить морозиво. «У моїй родині достатньо алкоголіків», — каже він. Батько політика не зловживав спиртним, але родичі Байдена по лінії матері були схильні до випивки. Проблеми зі спиртним мав також Френк Байден, молодший брат нового президента США.

7. Походить з родини ірландців–католиків. Байден стане другим президентом США, який сповідує католицизм, першим був Джон Кеннеді. До Кеннеді та після нього на пост президента обиралися виключно протестанти.

8. Двічі висувався у президенти. У 1988 році був змушений зійти з дистанції через звинувачення у плагіаті (майже дослівно виголосив промову, яку «позичив» в улюбленого британського політика Ніла Кіннока). Також намагався взяти участь у праймеріз перед виборами у 2008 році, але зняв свою кандидатуру.

9. Був віцепрезидентом в адміністрації Барака Обами, займаючи цю посаду два строки поспіль — з 2009–го по 2016–й, назив Обаму своїм «братом». Відповідав в адміністрації за український напрямок. Очолював американську делегацію на інавгурації Петра Порошенка, з яким зберіг дружні стосунки.

10. Гостро критикує Росію та Путіна за війну проти України. Захоплюється Революцією гідності. У 2014 році говорив: «Ви дивовижні люди, український народе. Ви відважні люди. І ви вкотре показали це всьому світові. Завдяки вашій мужності та вашій жертовності ви перемогли — і виграли для себе шанс докорінно змінити історію вашої країни на краще, отримати значно краще майбутнє».

ЩО ОБІЦЯВ БАЙДЕН:

обов'язкове медичне страхування;
контроль над зростанням цін на ліки;
безумовний дозвіл на аборти та одностатеві шлюби;
податкові пільги для середнього класу;
гуманну імміграційну політику: зняття обмежень для іммігрантів з ісламських країн і збільшення щорічного ліміту біженців;
відновлення членства у Всесвітній організації охорони здоров’я;
перехід на екологічно чисті джерела енергії;
економічну і військову підтримку Україні, зокрема летальною зброєю.

Василь КІТ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel