Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Закритися можна. А як годувати дітей?»: чого домоглися волинські підприємці, які страйкували проти карантину

Волинь-нова

«Закритися можна. А як годувати дітей?»: чого домоглися волинські підприємці, які страйкували проти карантину

У суботу–неділю має працювати лише критична інфраструктура, зокрема продуктові магазини, аптеки та транспорт.

Минулого тижня у княжому місті підприємці, які працюють на ринку, були обурені, що нема доступу до місця роботи: на воротах висіли замки. Закрилися промислові магазини. Невдоволення підсилювалося тим, що за три тижні, відколи Володимир–Волинський потрапив у «червону» зону, кав’ярні і ресторани перестали приймати відвідувачів лише тепер. На тих, хто продовжував працювати, поліція взялася складати протоколи. Масла у вогонь додавало те, що секонд–хендам й супермаркетам, де збирається немало людей, дозволено торгувати. А от підприємцям — ні. Пояснювали: бізнес, який зумів протриматися під час весняного карантину, може не витримати осіннього випробування

Пані Тетяна в центрі міста орендує невелику площу під магазинчик жіночого одягу. Платить трохи більше, як 5 тисяч гривень на місяць, які треба заробити. Та навіть і більше. Адже податків ніхто не відміняв. Плюс до всього продавцю треба заплатити й собі сякий–такий дохід мати.


— Скажу чесно, попервах ми були просто в шоці, — ділилася наболілим молода жінка. — Як виживати, якщо будемо закриті? Чоловіка скоротили на шахті. Син — студент, повернувся з Польщі додому на дистанційне навчання. Дочка — школярка, теж не відходить від комп’ютера. Ритм занять дуже напружений. Тому щодня треба думати, як їх прогодувати. А тут ще грядуть витрати на комуналку…
— Але ж знаю, що навіть у таких умовах ви старалися щось заробляти?

 Бізнес, який зумів протриматися під час весняного карантину, може не витримати осіннього випробування


— А куди було діватися? Біля магазинів поставили вивіски з номерами телефонів. Чергували, аби покупця запитати, що йому саме потрібно й винести товар. Виручало й те, що маємо свою сторінку в інтернеті, постійних клієнтів, для яких працюємо на замовлення. Хоча це зайві клопоти. Тому сподівалися й чекали, що влада оцінить всі наші ризики й піде назустріч…


Нагадаємо, що підприємці взялися перекривати міжнародну трасу на Устилуг, висловлювали претензії керівникам міського відділу поліції, попереджали, що не зможуть сплачувати податків до місцевого бюджету, не маючи доходу. Тому, якщо не буде сприяння місцевої влади, то домовляться і в один день знімуться з реєстрації. Зрештою пішли у владні кабінети.

 

Реклама Google

 

На вимогу активних депутатів було скликано позачергову сесію міської ради, на якій підтримали протокол позачергового засідання міської комісії з питань техногенно–екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Направили звернення до обласної комісії ТЕБ та НС з проханням не запроваджувати окремі обмеження, прописані в постанові Кабміну для «червоної» зони. Звісно, з дотриманням вимог стосовно маскового режиму, дезінфекції робочих місць та температурного скринінгу. Хоча для поліції це не було правовою підставою, аби не складати протоколи за порушення.
В ОДА прореагували оперативно. Оскільки самостійно пом’якшити карантинні обмеження у «червоних» зонах (приєднався бізнес Нововолинська і Ковеля) і дозволити працювати не в їхній компетенції, вимоги волинських підприємців озвучили в уряді. В результаті члени Державної комісії з питань ТЕБ та НС підтримали запропоновані ОДА обмеження, що діятимуть на територіях із «червоним» рівнем карантину, — роботу суб’єктів господарювання у сферах громадського харчування, торговельного і побутового обслуговування дозволили, але з умовою чіткого дотримання суворих протиепідемічних вимог.


Враховуючи те, що коронавірус наразі не відступає, не доводиться розраховувати на швидкий перехід з «червоної» зони в «слабшу». Всім зрозуміло, що ця хвороба прийшла не на рік. Тому вже зараз потрібно виробити чіткий алгоритм, який дасть змогу адаптуватися до обмежувальних умов і заборон, аби нести найменші матеріальні й моральні втрати. 

Днем пізніше протестували ще й підприємці–ресторатори з Ковеля, Нововолинська, Володимира та інших міст. Під стінами будівлі Волинської облдержадміністрації як мінімум пів тисячі людей (а за даними самих бізнесменів, учетверо більше) тарабанили пляшками з горохом, вимагаючи у влади скасувати карантин «вихідного дня», а в поліції — припинити рейдові перевірки. Протестувальники тримали плакати з написами «Людина їсть не тільки у будні», «Ні обмеженням в роботі ресторанів». Вони передали обласній владі звернення, що підписали, згідно з інформацією підприємців, понад 7 тисяч працівників цієї галузі.

Карантин «вихідного дня» в Україні планують запроваджувати з 14 листопада у зв’язку  зі  зростанням  кількості хворих на COVID-19. У суботу–неділю має працювати лише критична інфраструктура, зокрема продуктові магазини, аптеки та транспорт. 

Telegram Channel