Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Ковельський історичний музей поповнився «рогатим» пряслом, якому майже 3 тисячі років

Прясла виготовляли з глини, пізніше з каменю, шиферу, олова, бронзи, скла.

Фjто зі сторінки КІМ у Facebook.

Ковельський історичний музей поповнився «рогатим» пряслом, якому майже 3 тисячі років

Артефакт знайшли у Турійському районі

Унікальний артефакт, вік якого майже три тисячі років, поповнив колекцію відділу давньої історії, інформує Ковельський історичний музей.

Відомо, що прясло, яке увійшло до колекції  музею, було знайдено в Турійському районі. За формою воно кругле та плоске – схоже на зубчасте коліщатко. Має п’ять виступів (ріжків). Діаметр виробу разом з виступами – 46 мм., висота – 26 мм. Посередині прясла наскрізний отвір для насаджування на веретено, діаметром 8 мм. Частина одного з виступів відбита, тому видно, що внутрішня маса виробу з глини сірого кольору та містить вкраплення товченого граніту, піску, паленого кременю. Ззовні прясло вкрите тонким шаром глини бежевого та рудого кольору. Поверхня виробу загладжена.

Окрім побутового використання, вважають, що прясла з виступами виконували сакральну та мистецьку функцію.

Цікаво, що серед істориків та археологів досі не існує єдиної думки щодо призначення прясла. Окрім побутового використання, вважають, що прясла з виступами виконували сакральну та мистецьку функцію.

Дослідниця Софія Березанська відзначала, що «рогаті» прясла трапляються не лише на поселеннях, а й у місцях поховання – могильниках. Професор Пшемислав Макарович відносить «рогаті» прясла до атрибутів влади, оскільки існує схожість прясел цього типу з кам’яними навершями «цитриноподібних» булав. Як вважають дослідники, лише археологічні знахідки в закритих комплексах могли б дати точне уявлення про призначення прясел.

Реклама Google

Telegram Channel