Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Як відрізнити грип від COVID-19

Грип чи коронавірус?

Фото ілюстративне.

Як відрізнити грип від COVID-19

Уроки пандемії, або як розрізнити хвороби

Нинішньої пори традиційно більшає хворих на застуду, ГРВІ, симптоми яких дуже схожі на ознаки коронавірусної інфекції. Вас охоплює паніка від кожного чхання, прислухаєтеся до свого дихання, біжите на КТ легень… Нікому не хочеться дочекатися важких ускладнень. Як бути у такому випадку?

Головним показником, який дає змогу розпочати адекватне лікування, відрізнивши грип від коронавірусу, є рівень кисню в крові, пояснила інфекціоніст, медичний експерт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Катерина Булавінова.


— Нагадую всім, що місць у лікарнях небагато і госпіталізація має бути раціональною, тому діагностувати COVID-19 допомагає пульсоксиметрія, тобто рівень кисню в крові. Якщо у людини він нижче 92, то, за українським протоколом, хворий повинен бути госпіталізований і має отримувати кисневу підтримку, — сказала лікар.
Вона зауважила, що багато українців, та навіть і окремі лікарі, продовжують використовувати препарати з недоведеною дією або антибіотики, які не лікують ані грип, ані коронавірус, замість того, аби виміряти рівень кисню в крові.

 Визначити, наскільки ситуація є загрозливою, можна й самостійно. Доросла здорова людина має робити від 16 до 20 вдихів за хвилину. Сядьте спокійно і порахуйте. Якщо цифри значно більші, можливо, розвивається дихальна недостатність.

 


Про симптом «тихої гіпоксії», який проявляється у пацієнтів, уражених коронавірусом, розповів і лікар–реаніматолог, кандидат медичних наук Андрій Вітушко. За його словами, організм людини гостро реагує на зміну рівня вуглекислоти в крові шляхом підвищення частоти і глибини дихання, а реакція на зниження кисню не така виражена. Але кисневе голодування завдає великої шкоди, наприклад, серйозно впливає на розвиток ниркової недостатності та інших ускладнень.


Вітушко розповів, що оцінювати рівень кисню потрібно не менше 4 разів на день у спокої на двох різних пальцях. Вони повинні бути теплими. На холодних кінцівках можливі похибки вимірювання.
При цьому лікар зазначив, що пульсоксиметрія — не ідеальний метод. Передусім це пов'язано з тим, що є обґрунтовані претензії до якості приладів, які пропонуються на ринку, тому ці дані потрібно оцінювати в комплексі з іншими симптомами (вираженість задишки, частота пульсу, рівень артеріального тиску та ін.).

 


Нагадаємо, у багатьох інфікованих COVID-19 зникає нюх та відчуття смаку. Також про небезпеку можуть свідчити збої у диханні. Визначити, наскільки ситуація є загрозливою, можна й самостійно. Доросла здорова людина має робити від 16 до 20 вдихів за хвилину. Сядьте спокійно і порахуйте. Якщо цифри значно більші, можливо, розвивається дихальна недостатність.

Telegram Channel