Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Україна – це однозначно кріп», – Ектор Хіменес-Браво:

Ектор Хіменес–Браво: «Шефом я буду завжди, бо це моя суть. І навіть якщо мій бізнес колись рухне, зі мною залишаться руки та досвід, і я зможу готувати і продавати їжу у вуличному кіоску».

Фото foodandmood.com.

«Україна – це однозначно кріп», – Ектор Хіменес-Браво:

Що, крім несподіваних кулінарних відкриттів, так довго тримає колумбійського кухаря у нашій країні?

Понад 10 років тому Ектор Хіменес Браво приїхав до України. Його запросили бути головним суддею відомого та рейтингового у світі проєкту «МайстерШеф», який якраз запускали на вітчизняному телебаченні. Тутешнє життя гостеві припало до душі. Він уже відкрив у Києві кілька ресторанів. А ще — ледь не одружився!

«Я працював без вихідних, щоб мати можливість поїсти на роботі»

Його заклади харчування не дешеві, але від того не менш затребувані. Із кулінарним мас–маркетом Ектор тепер не працює. Каже, якраз із нього починав кар’єру, тож добре пам’ятає, як це — готувати швидко й багато, але вже давно його переріс і тепер любить дивувати клієнтів виключно делікатесами високої кухні.

Чоловік не приховує, що у професійне ресторанне життя взагалі прийшов із підсобного працівника: «Я мив посуд пів року, потім почав готувати для персоналу, а пізніше мені довірили процес нарізання і заправки салатів. Учився всьому, що бачив, спостерігав за кожним у команді — від шефа до прибиральника. На роботі нас годували. Я працював зовсім без вихідних, щоб мати можливість поїсти задарма. Зміни тривали до півночі, а починалися о шостій ранку. Але це не означало, що я спав по шість годин.

Археніс Браво, мама 48–річного кулінара, тепер часта гостя в Україні.  Нашу кухню вважає схожою на колумбійську, бо вона дуже ситна.
Археніс Браво, мама 48–річного кулінара, тепер часта гостя в Україні. Нашу кухню вважає схожою на колумбійську, бо вона дуже ситна.

 У мене був тільки один кітель, тому, щоб підтримувати охайний вигляд, доводилося щодня прати його руками, а вішати на решітці холодильника, бо там завжди тепло. Прокидався на годину раніше, щоб досушити одяг праскою. Згодом почав заробляти трохи більше грошей і незабаром уже міг орендувати окреме — ні, не житло, не кімнату, — всього лише ліжко. На той час у Колумбії це був успіх».

Дружні та довірливі стосунки з матір’ю ще не раз стануть хорошою підтримкою в кар’єрі сина. Вона, сама того не знаючи, прищепила йому любов до кухні.

Родина Ектора, де виховувалися ще старші брат і сестра, жила бідно. Тому підробітки своїх чад дуже цінувала їхня мама. Абсолютним дисонансом у цьому контексті звучить те, що батько дітей дон Хіменес був заможним, керував магазинами побутової техніки. Але він нелегально мав ще кілька сімей і допомагав здебільшого їм.

Перші зароблені гроші у майбутньої зірки кулінарії з’явилися у 17 років: «Хотілося придбати все і відразу. Новий одяг, взуття, музичний програвач, але найбільше я хотів порадувати маму, тому купив маленький телевізор. Тоді на весь район не було жодного. Вона досі його зберігає».

Читайте також: «На пості не ходять у гості»: топ-5 рецептів смачних страв, якими можна посмакувати вдома.

Реклама Google

«З рук» Ектора їли Мадонна та президенти

Дружні та довірливі стосунки з матір’ю ще не раз стануть хорошою підтримкою в кар’єрі сина. Вона, сама того не знаючи, прищепила йому любов до кухні. Вдома готувала завжди смачно і — головне — красиво. Цим дала зрозуміти юнакові, що їжа — це мистецтво, нічим не менш вартісне за живопис чи музику. Тому без вагань підтримала його рішення навчатися в Колумбійській кулінарній академії.

Із вступом до профільного вишу професійно, Ектор почав розвиватися навдивовижу стрімко. Якось у столиці Колумбії — Боготі — його помітили американські менеджери і запросили працювати у ресторан всесвітньо відомої мережі готелів Hilton. Далі була успішна робота в Канаді (згодом він отримав громадянство цієї країни і навіть одружився з канадійкою Керолайн) і в Росії, після чого вирушив на Мальдіви, де захопився східною кухнею. Також працював у Сінгапурі та Гонконгу, відкривав ресторани в тамтешніх топових готелях. Їжу «з рук» Ектора Хіменеса Браво куштували Мадонна, королева Єлизавета ІІ, Дженніфер Ло­пес і сила–силенна персон, що займаються політичною діяльністю.

Не щастить у коханні — поталанить у навчанні?

Україна теж мала стати для нього черговою країною, де завданням було дати нове життя ресторанам у кількох п’ятизіркових готелях. Але тут на кухаря чекав і новий досвід — телевізійний. Завдяки «МайстерШефу» він став відомим не тільки у професійних колах. Його за неповторну харизму одразу полюбили мільйони глядачів.

Українська сторінка біографії Ектора триває і донині. Одинадцятий рік він успішний у столиці, відкрив там не тільки власні заклади харчування, а й заснував кулінарну школу та консалтингову агенцію, яка також працює у сфері, дотичній до ресторанної.

«Про моє життя, як і про професію, можна писати книгу: мешкав на 4 континентах, бачив 3 війни, 3 рази був на межі життя і смерті, пережив шалене кохання та розчарування, бізнес та телебачення і, звісно, готування на сотнях різних кухонь світу.
«Про моє життя, як і про професію, можна писати книгу: мешкав на 4 континентах, бачив 3 війни, 3 рази був на межі життя і смерті, пережив шалене кохання та розчарування, бізнес та телебачення і, звісно, готування на сотнях різних кухонь світу.

 Численні повідомлення у ЗМІ стверджують, що насправді в Україні чоловіка тримає не тільки робота. До нас він приїхав уже розлученим — дружина Керолайн нібито не захотіла покидати Канаду, і тому шлюб розпався. Красеневі частенько приписували романи з нашими співвітчизницями. Спочатку це була учасниця шоу «МайстерШеф» Тетяна Стребкова, потім — співачка Наталя Могилевська, а незабаром сторінки таблоїдів замайоріли знімками чоловіка з його колегою по бізнесу Анною Тягун. Вони багато подорожували разом, і їм навіть пророчили весілля. Але через три роки пара заявила про розрив стосунків. Що стало причиною — не відомо й досі. Тож Ектор залишається холостяком і жодних публікацій із потенційними супутницями життя наразі не робить.

Натомість узявся за справу куди важчу, аніж амурна, — почав вивчати українську мову. Чи то часу у нього побільшало, чи так звабити українок планує, але факт є фактом: відтепер усі повідомлення на своїй сторінці він пише нашою солов’їною. Наперед попросив вибачення за помилки в правописі і підтримки його рішення змінити мову спілкування: «Впродовж багатьох років я вивчав російську, бо все оточення розмовляло нею. Але в душі завжди мріяв знати українську». Шанувальники шеф–кухаря вважають, що його успіхи навіть за невеликий проміжок часу просто колосальні.

За матеріалами maximum.fm, smachno.24tv.ua, viva.ua.

Telegram Channel