Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Як діяти, коли любов стає хворобою…

Маніпулювати закоханим партнером дуже легко.

Фото pro-suerte.ru.

Як діяти, коли любов стає хворобою…

Відомо, що взаємна закоханість зміцнює імунну систему, активізує гормони радості й щастя. Але у вашої «половинки» почуття може бути недовговічним. І тоді важко справитися з депресією, стресом

За забезпечення будь–якої емоції на біохімічному рівні відповідають гормони, які в свою чергу запускають цілу серію реакцій з боку нервової, кровоносної, імунної та дихальної систем. Якщо людина закохується, то її видають прискорене дихання, палаючі очі, приплив енергії. Коли стосунки складаються, ми почуваємося чудово.

Гормон окситоцин дає особливе відчуття щастя, спокою, повноти буття і комфорту. Вчені впевнені, що підвищення рівня окситоцину знижує кров’яний тиск і зменшує чутливість до болю.

Дофамін регулює не тільки стан закоханості, але й такі життєво важливі функції, як соціальна поведінка і настрій (наприклад, викликає ейфорію, після якої настає щось схоже на стан сп’яніння).

Реклама Google

Сильна любов може впливати на здоров’я людини так само, як стрес, і завдавати певної шкоди. 

Фенілетиленамін викидається в кров, провокуючи серцебиття і вегетативні реакції (пітливість долонь, відчуття «провалу в животі»), як тільки ти побачиш об’єкт закоханості.

Ендорфіни — гормони радості — діють наче вакцина, яка дає змогу не хворіти, нехтувати сном і їжею, забувати про все неприємне.

А що ж відбувається з нами, коли ми переживаємо нещасливе кохання? Науковці стверджують, що почуття, які викликає розлучення з партнером, призводить до активації тих же зон мозку людини, які відповідають і за формування в організмі наркотичної залежності. Тож вилікуватися однаково складно, потрібен час і праця над собою.

Читайте також: Волинянин три роки обліплює трактор наклейками, щоб той... не перестав їздити.

Психіатри порівнюють любов із психозом. У людини, яка закохана, відключається критичне, раціональне мислення, і вона здатна на вчинки, котрі в результаті можуть шкодити. Уже згаданий гормон дофамін впливає на кору головного мозку, що послаблює контроль над сексуальними бажаннями, по суті, робить нас дурнішими. Тому маніпулювати закоханим партнером дуже легко.

Сильна любов може впливати на здоров’я людини так само, як стрес, і завдавати певної шкоди. Активізується робота нирок, посилюється потяг до сечовипускання. Іноді це позначається на товстому кишківнику, виникає діарея. А деякі лікарі–кардіологи вважають, що любов справді здатна «розбити серце», нашкодити йому фізіологічно, збільшуючи ризики виникнення ішемічної хвороби та інфаркту міокарда. Негативний стрес, яким може обернутися нерозділена пристрасть, активізує пульс, порушує серцевий ритм, підвищує тиск.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel