Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Суд заборонив вшановувати пам'ять визначного волинянина за позовом Портнова

Під час президентства Віктора Януковича Портнов був заступником глави Адміністрації Президента, брав участь в написанні «Диктаторських законів».

Фото slidstvo.info.

Суд заборонив вшановувати пам'ять визначного волинянина за позовом Портнова

Окружний адмінсуд Києва заборонив Київській міській держадміністрації (КМДА) відзначати річниці днів народжень низки українських діячів — зокрема, Юрія Липи, Уласа Самчука та Володимира Кубійовича

Позов у справі подав одіозний ексзаступник голови Адміністрації Президента часів Януковича Андрій Портнов.

Про це «Слідство.Інфо» дізналося з ухвали суду від 19 січня.

Заборона стосується відзначення пам’ятних дат та ювілеїв восьми історичних діячів, зокрема – відомого нашого земляка письменника та журналіста Уласа Самчука. Крім того у списку: полковник Армії Української Держави Іван Полтавець-Остряниця, полковник Української повстанської армії (УПА) Василь Левкович, Василь Сидор і Василь Галаса, письменник та політик Юрій Липа, український вчений та редактор «Енциклопедії українознавства» Володимир Кубійович, а також Андрій Мельник, голова Проводу Організації українських націоналістів.

У своєму позові Андрій Портнов зазначив, Юрій Липа нібито «відомий своїми антисемітськими висловлюваннями та закликами», а серед інших згаданих діячів є й ті, що начебто «тісно співпрацювали з німецькими нацистами». Чиновник часів Януковича також послався на Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». 

Читайте також: Суд за позовом Портнова зобов'язав Міносвіти переглянути історію Майдану у шкільних підручниках.

У свою чергу, у КМДА зазначили, що рішення про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв цих історичних діячів було спрямоване на розвиток історичної свідомості українців та збереження національної пам’яті. Також у відомстві зазначили, що обирали пам’ятні дати, відштовхуючись від списку, який є в Українському інституті національної пам’яті.

Варто зазначити, що заборона стосується пам’ятних дат, які мали відзначати ще у 2020 році. Відразу після того, як у лютому минулого року Київська міська держадміністрація затвердила список відзначення пам’ятних дат та ювілеїв українських діячів, Портнов подав позов про їхню заборону. Тоді ж суддя Окружного адмінсуду відразу задовольнила заяву про забезпечення позову Портнова, фактично заблокувавши святкування цих пам’ятних дат. Зараз же суд остаточно заборонив їх відзначення.

Нагадаємо, Андрій Портнов повернувся в Україну навесні 2019 року. У серпні того ж року Портнов виграв позов проти України про відшкодування майже 7 мільйонів гривень компенсації — за завдану шкоду його репутації.

Telegram Channel