Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Щеплення українців від COVID-19 розпочали «вакциною для бідних»

Першим вакцинували від коронавірусу в Україні лікаря-реаніматолога Черкаської обласної лікарні Євгена Горенка.

Фото із сайту lb.ua.

Щеплення українців від COVID-19 розпочали «вакциною для бідних»

Учора процес стартував. Завезено пів мільйона доз препарату Covishield індійського виробника, який має ліцензію компанії AstraZeneca. Попри те, що вакцина схвалена у Великобританії, Бразилії, ЄС, зараз використовується вона лише в країнах, що розвиваються

Обіцяють захист на 12 місяців

Першими препарат отримали столиця, Київська область, Чернігів, Черкаська область, Житомир, Вінниця. Вакцинація в Україні добровільна і безкоштовна. На це в держбюджеті передбачено 3,9 мільярда гривень.

Відомо, що нас щеплюватимуть у п’ять етапів. На першому вакцинуватимуть медпрацівників, які контактують із хворими на COVID-19, мешканців закладів для людей похилого віку, військовослужбовців у зоні ООС. На другому — всіх  медиків, людей старших 80 років і соціальних працівників. На третьому — осіб, яким за 65, співробітників критично важливих структур, освітян. На четвертому — старших 60 років, людей із хронічними захворюваннями, осіб, які працюють і відбувають покарання в місцях обмеження волі. Українців віком від 18 до 59 років, які не входять до зазначених груп, щеплюватимуть в останню чергу.

Для повної імунізації потрібно дві дози вакцини з інтервалом у кілька тижнів. Згідно з попередніми даними, погодилися  пройти цю процедуру   приблизно 50 відсотків волинських медпрацівників, які мають право на першочерговий захист. Багато хто вже перехворів і має імунітет, а дехто сумнівається у безпечності та ефективності вакцини, яка є версією британської «AstraZeneca».

Відомо, що  виробництво препарату Covishield налагодили, щоб «допомогти країнам із низьким та середнім рівнем доходу». Обіцяють, що щеплення дасть захист як мінімум на 12 місяців, але за умови, що не відбудуться не передбачені мутації коронавірусу. Побічні ефекти проявляються у вигляді підвищення температури, слабкості протягом декількох діб. 

Повідомили, що і Президент Володимир Зеленський, і деякі інші високопосадовці готові підставити лікоть для ін’єкції препарату Covishield. Глава держави планує це зробити разом із військовими.

А очільник МОЗ Максим Степанов учора похвалився, що літав до Індії недаремно: «Дійшли згоди на участь України у клінічних випробуваннях розробки нової вакцини у формі назального спрею або крапель».За його словами, це дасть нам першочерговий доступ до препарату, якщо буде доведено його ефективність. Але спрей —віддалена перспектива. А от вакцину від коронавірусу компанії  Pfizer  за механізмом глобальної ініціативи COVAX  мають доставити вже у березні.

Волинь поки що залишається у «жовтій зоні»

Епідеміологи прогнозують, що у березні ситуація в Україні з поширенням коронавірусної інфекції погіршиться. Епідемія з новою силою «палає» на Прикарпатті, Буковині. За попередню добу найбільшу кількість  випадків зараження виявили у Вінницькій (601) та  Івано-Франківській (600) областях, у Києві (547). Загалом в Україні  зареєстрували  5 850 нових інфікованих COVID-19, за добу госпіталізували 3 049 людей, одужали – 3 645, померли – 152.

Епідеміологи прогнозують, що у березні ситуація в Україні з поширенням коронавірусної інфекції погіршиться. 

На Рівненщині 23 лютого лабораторно підтвердили  коронавірус ще у 145 осіб. Серед них —тримісячна дитина і  91- річний старик. Одна людина померла, 143 – вилікувались. 

Учора повідомили, що на Волині додалося 140 підтверджених випадків коронавірусної хвороби (з них 5 дітей  і 8 медпрацівників).  Одужала за добу – 141 особа,  5 пацієнтів із COVID-19 урятувати не вдалося. Нові випадки інфікування зафіксовані серед учнів та вчителів Горохівського, Луцького  районів і м.Луцька. На даний час продовжують хворіти  84 школярі та  96 працівників закладів освіти.

З учорашнього дня на території Волинської області встановлено «жовтий» рівень епідемічної небезпеки. Це  передбачає відповідні обмеження.

Зокрема, дозволено проведення масових заходів (культурних, спортивних тощо), якщо для однієї людини передбачатиметься 4 кв. метри площі, або з наповненістю залів понад 50% місць;  відвідування закладів освіти групами більш як  із 20 осіб. Можна буде проводити матчі командних ігрових видів спорту, але за умови, що глядачі займуть половину передбачених місць.

Будуть працювати ресторани, кафе, бари та їдальні – до 24-ї години (раніше працювали до 23-ї). У спортзалах та фітнес-центрах можна буде перебувати одній особі на 10 кв. метрах.

Однак послаблення може виявитися не довготривалим, є ризик знову потрапити до «помаранчевої зони», де протиепідемічні заходи суворіші.

Реклама Google

Про те, що епідситуація на Волині залишається складною, свідчить високий відсоток позитивних результатів ПЛР-тестувань, який і надалі перевищує 30% від загальної кількості обстежених (за рекомендаціями ВООЗ, він не повинен перевищувати 5%). Зростає захворюваність на пневмонію, збільшується кількість важких випадків.

Читайте також: У селищі Головне запрацювала новозбудована амбулаторія

На жаль, очікувати, що з потеплінням COVID-19 дасть нам спокій, не доводиться. Нещодавно глава Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я  Ханс Клюге висловив припущення, що  закінчиться пандемія коронавірусу в світі не раніше  початку 2022 року. 

Telegram Channel