Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
На Волині прокурори перейнялися проблемами довкілля

Правоохоронці констатували, що ефективного захисту інтересів громадян і держави від злочинних посягань у сфері охорони навколишнього природного середовища ще не забезпечено.

Фото пресслужби Волинської обласної прокуратури.

На Волині прокурори перейнялися проблемами довкілля

В обласній прокуратурі під головуванням виконувача обов’язків її керівника Олега Губчака відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів області, на якій обговорили стан додержання на Волині вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля

Розпочинаючи нараду, Олег Губчак зауважив, що проблема протидії таким злочинам в області стоїть дуже гостро, позаяк лиш минулоріч число зареєстрованих кримінальних правопорушень у сфері охорони природи зросло наполовину - із 121 до 183, у тому числі незаконних порубок лісу – на третину - із 94 до 122, також обліковано і 38 правопорушень правил використання надр.

Попри те, що кілька років поспіль не допущено масового незаконного видобутку бурштину, правоохоронці виявляють непоодинокі факти його незаконного придбання та зберігання. Цьогоріч в межах кримінальних проваджень уже вилучено понад 260 кг бурштину (за весь минулий рік - лише 175 кг).

Цьогоріч задокументовано протиправну діяльність ОЗГ у складі трьох осіб, які незаконно рубали дуби на території кількох областей та збували деревину на Волині.

Особлива увага правоохоронних органів Волині націлена на виявлення та розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконною порубкою лісу та тіньовим обігом деревини.

Цьогоріч задокументовано протиправну діяльність ОЗГ у складі трьох осіб, які незаконно рубали дуби на території кількох областей та збували деревину на Волині.

Скеровано до суду обвинувальні акти щодо двох колишніх директорів Шацького національного природного парку, за згодою та дозволом яких здійснювались незаконні рубки на території природного парку, чим державі завдано збитків на понад 17 мільйонів гривень.

Підвищилась ефективність реалізації прокурорами представницьких повноважень на захист інтересів держави у сфері охорони навколишнього природного середовища, суми пред’явлених позовів зросли на порядок (з 247 тис. грн за весь 2020 рік до 277 млн грн цьогоріч).

Проте ефективного захисту інтересів громадян і держави від злочинних посягань у сфері охорони навколишнього природного середовища ще не забезпечено.

Незаконні рубки, відшкодування завданих такими злочинами збитків, функціонування в регіоні пилорам, які переробляють незаконно заготовлену деревину – усі ці проблеми вимагають вирішення.

Гострою для регіону залишається проблема поводження з твердими побутовими відходами, обсяги накопичення яких щорічно зростають. При цьому із 478 діючих місць видалення відходів паспортизовано лише 23 %, а 13% мають оформлені державні акти на земельні ділянки або договори оренди землі. В умовах пандемії проблемним є питання поводження з медичними відходами, яких в області утворилось вже більше 60 тонн.

Реальну загрозу екологічній безпеці держави та здоров’ю населення становлять несанкціоновані сміттєзвалища.

Важливим є забезпечення раціонального використання та охорони водних ресурсів, ефективності протидії кримінальним правопорушенням у цій сфері.

В обласному центрі Волині гостро стоїть і проблема забрудненості повітря, а також скиду забруднюючих речовин, насамперед залишків виробництва, до каналізаційних систем.

Читайте також: Судитимуть жителів двох волинських сіл, які без дозволів вирили ставки.

У полі зору правоохоронних органів повинні перебувати питання законності використання багатомільйонних сум коштів, виділених на реалізацію державних та регіональних програм охорони навколишнього природного середовища.

Усі ці проблеми потребують комплексного вирішення правоохоронними і державними органами області.

За підсумками наради розроблено низку заходів, реалізація яких дозволить покращити в області стан додержання законодавства у сфері охорони природного середовища та забезпечити ефективнішу протидію кримінальним правопорушенням проти довкілля.

Джерело: Пресслужба Волинської обласної прокуратури.
Telegram Channel