Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Волинянам розповіли топ-5 корисних і смачних рецептів салатів на початку літа

Фото-із-сайту-muratordom

Волинянам розповіли топ-5 корисних і смачних рецептів салатів на початку літа

Ревінь родом із південного сходу Азії, особливо популярний у Монголії та Китаї, дикорослі рослини в Гімалаях сягають двох метрів у висоту. А от британці понад двісті літ вирощували його лише для прикраси парків і заміських садиб, вважаючи суто декоративною рослиною. І тільки в XIX столітті ніжно-рожеві стебла румбамбару стали використовувати для приготування десертів. Нині ревінь активно розводять в багатьох країнах. В Україні також його можна побачити практично на будь-якій дачній ділянці чи сільській садибі. Ці пишні яскраво-зелені кущі полюбилися всім за невибагливість і вміст корисних речовин та вітамінів. А ще – за те, що з нього можна приготувати безліч смачних страв

Салат із ревеню та редиски

Румбамбар чудово доповнює весняні вітамінні салати, додаючи їм кислинки та соковитості. Дуже добре поєднується з молодою капустою, редискою, огірком, зеленню

 

Лапатий, але не лопух, кислий, та не щавель...

Інгредієнти: 2–3 стебла ревеню, 200 г редиски, 3 курячі яйця (або 10 перепелиних), пучок кропу, сметана чи олія для заправки, сіль до смаку.

Приготування. Ревінь почистити від шкірки, нарізати тоненькими шматочками. Редиску покраяти кружальцями, яйця – довільно (кубиками чи скибочками). Додати дрібно посічений кріп, посолити та заправити салат олією або сметаною.

Шарлотка «Весняна»

Зазвичай ця випічка асоціюється з яблуками, адже саме з ними вона особливо смачна. Але навесні чи на початку літа їх можна успішно замінити ревенем – шарлотка вийде анітрохи не гіршою!

 

 

Інгредієнти: 1 скл. борошна, 1 скл. цукру, 4 яйця, 1 ч. л. розпушувача (або 0,5 ч. л. соди), щіпка солі, 3 стебла ревеню, 150 г малини, ванілін, вершкове масло для змащування форми.

Приготування. Відокремити жовтки від білків. Всипати половину цукру до білків і збити міксером в однорідну густу масу білого кольору. Другу половину цукру збити з жовтками до однорідної консистенції світло-кремового кольору. Ложку цукру залишити для начинки. Влити жовткову масу до збитих білків. Додати розпушувач або соду, щіпку солі, ванілін на кінчику ножа або пакетик ванільного цукру (його можна замінити й на корицю – також буде чудовий смак і аромат). Просіяти борошно і поступово всипати його в тісто, вимішуючи, щоб не залишилося грудочок. Ревінь промити, почистити від шкірки, порізати невеликими тонкими шматочками. Малину перебрати, мити не обов’язково, особливо якщо вона зі своєї дачної ділянки чи городу. Змішати ягоди з нарізаними шматочками румбамбару і присипати столовою ложкою цукру. Форму змастити вершковим маслом, вилити в неї половину тіста, викласти начинку і залити рештою тіста. Заздалегідь розігріти до 180 градусів духовку й випікати шарлотку 25–30 хвилин.

Рисовий пудинг із румбамбаром

Цю просту, але водночас витончену страву подавати можна одразу або ж поставити в холодильник на кілька годин і їсти охолодженою

 

 

Інгредієнти: для компоту – 4–5 стебел ревеню, 2 ст. л. цукру, пів палички кориці, 1 л води; для пудингу – 0,5 скл. круглого рису, 2 ст. л. цукру, 100 мл вершків (33–38% жирності).

Приготування. Ревінь нарізати шматочками завдовжки 3 см, засипати цукром, покласти корицю і залити окропом. Довести до кипіння і потримати на слабкому вогні 2–3 хвилини. Зняти з плити, охолодити, процідити. Рис промити, всипати в каструлю, додати ложку цукру. Залити 150 мл компоту і варити на невеликому вогні до м’якості, охолодити. Ревінь із компоту покраяти шматочками в 1 см, викласти в каструлю, всипати ще ложку цукру, влити 50 мл компоту. Довести до кипіння і томити на слабкому вогні 5 хвилин. Збити вершки, легенько змішати з рисом. У креманки або склянки викласти, чергуючи пласти, рис із вершками та припущений ревінь.

Відкритий пісочний пиріг зі сметанною заливкою

Подібну випічку можна приготувати, змінивши начинку, наприклад додавши ягід чи фруктів. Чи варто говорити, що в будь-якому варіанті пиріг виходить неймовірно смачним

 

 

Інгредієнти: для тіста — ​2–2,5 скл. борошна, 100–120 г вершкового масла (82%), 0,5 скл. цукру, 1 яйце, 1 ч. л. розпушувача; для начинки — ​3–4 стебла ревеню, 4 ст. л. цукру (+ 1–2 ст. л. для посипання), 1 пакетик ванільного цукру, 250 мл сметани, 1 яйце, 1 ст. л. крохмалю.

Приготування. Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб розм’якло. Всипати до нього цукор і збити все міксером в однорідну масу. Додати сметану і яйце, перемішати — ​вийде досить густа світла тягуча маса. Борошно з розпушувачем просіяти в рідку суміш і замісити. Присипати тісто мукою і залишити на столі на 10–15 хвилин, поки готуватимете начинку. Викласти в миску сметану, цукор і ванільний цукор (можна й корицю, якщо любите), перемішати. Додати збите яйце і знову перемішати до однорідних консистенції та кольору. Повинна вийти світла негуста маса. Додати в неї крохмаль (завдяки йому пиріг добре підніметься і буде пишним, повітряним) і знову перемішати. Стебла ревеню помити, зняти шкірку, нарізати невеликими шматочками завтовшки 1–1,5 см. Тісто розкачати в пласт, покласти в змащену вершковим маслом роз’ємну форму діаметром 23–25 см. Щоб тісто було легше перекласти, можна згорнути його на качалку і, перенісши таким чином, розгорнути і розправити у формі. Або ж спочатку злегка розкачати качалкою, потім перекласти у форму і розпластати основу руками, сформувавши бортики (пиріг вийде високим, тому їх висота має бути не менше 4–5 см. Вилити на тісто начинку і зверху розкласти шматочки нарізаного ревеню, зверху присипати його цукром (найкраще — ​коричневим). Духовку прогріти до 180 градусів і випікати 35–45 хвилин до утворення легкої золотистої скоринки. Час залежить від особливостей і режиму духовки. У готового пирога сметанна начинка має вийти досить щільною, якщо потрясти — ​вона не повинна бути як желе. Готовий пиріг дістати, знявши бічні стінки, і перекласти на блюдо.

Терін із ревенем та зеленим горошком

Цікавий варіант несолодкого наїдку з румбамбару – закусочний терін, неймовірно ефектний на вигляд. У французькій кухні теріном називають холодну страву із м’ясних продуктів, що застигає в прямокутній формі. Вона дещо схожа на паштет, але робиться із січених, а не мелених продуктів. Спершу їх готували переважно із м’яса та печінки, нині ж є багато цікавих версій із овочами або сиром

 

 

Інгредієнти: 6–8 стебел ревеню, 200 мл води, 2 ч. л. цукру, бутон гвоздики, кілька зерен коріандру, смужка лимонної цедри (лише жовтий шар), 350 г зеленого горошку (морожений), кілька гілочок свіжої м’яти, 100 мл вершків (10–15% жирності), 100 г вершкового сиру, сіль, перець до смаку, 15 г желатину.

Приготування. Нарізати ревінь шматочками по 4 см завдовжки, скласти в каструлю і залити водою. Додати цукор, гвоздику, коріандр і цедру, закип’ятити, варити 4 хвилини (ревінь має залишитися цілим, але бути досить м’яким). Злити відвар в іншу ємність, всипати туди половину желатину і, постійно помішуючи, розпустити на невеличкому вогні. Прямокутну форму встелити харчовою плівкою, на неї щільно викласти відварений ревінь, залити желе і поставити в холодильник застигати. У каструлі закип’ятити воду, присолити, всипати туди горошок і варити до м’якості. Зцідити й потовкти горошок товкачем до консистенції не зовсім однорідної маси. Залити другу половину желатину вершками, дати постояти, а потім, помішуючи, розпустити на невеличкому вогні. Коли схолоне, вимішати в мисці горошок, вершки з желатином, вершковий сир, посічене листя м’яти, поперчити і посолити, за бажанням додати трохи лимонної цедри. Викласти цю масу поверх застиглого ревеневого желе і повернути в холодильник на кілька годин.

Для подачі перевернути форму на тарілку, обережно зняти плівку, прикрасити терін листям м’яти або зеленню фенхеля.

Telegram Channel