Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Гарбуз із секретом: «… бо на мені твій мед і в мені твоє жало»

Саме з «9 ½ тижнів» у великому американському кіно почалася легітимація провокативних, еротичних сюжетів.

Фото із сайту deviantart.com.

Гарбуз із секретом: «… бо на мені твій мед і в мені твоє жало»

Цікаво, чи дізнається коли–небудь крутезний український поет Юрко Іздрик, як ми у «Гарбузі» його інтимну лірику завдяки судоку пов’язали з Елізабет Макгроу і Джоном Грейєм, яких майстерно зіграли Кім Бейсінгер і Міккі Рурк?

Але насамперед маємо повторити запитання, відповідь на яке вже почали частково оголошувати.

«Гарбуз із секретом» — 23 (2021)

Якщо ви розгадаєте це судоку (необхідно заповнити вільні клітинки з цифрами від 1 до 9 так, щоб у кожному рядку, в кожному стовпці і в кожному малому квадраті 3х3 кожна цифра зустрічалася лише один раз), і виділені в ньому кружечком цифри додасте, а потім отриману суму розділите на два, то потрапите у час шалених почуттів. Полунично–льодяний період насолоди любов’ю. Де, за Юрієм Іздриком, «будь хоч димом, хоч дивом, хоч птахом, хоч рибою» — «все одно ти моя».

1-11-14-15.indd

 Назву якої книжки, яку майстерно втілили у фільм–вибух, ми заховали в гарбузі?

Ну а далі я передаю слово переможниці конкурсу пошуку правильної відповіді, представниці дивовижного озерного Шацького краю на Волині Ользі Сидорук.

«Коли є вільний час, я розгадую судоку. Японська головоломка з числами дає змогу розвивати логічне мислення, увагу, аналітичний підхід і, що не менш важливо, відволікати від проблем. Психологи стверджують, що вона допомагає вилікувати депресію…

Вперше судоку в сучасному вигляді з’явилося в американському журналі пазлів у 1979 році. Автором головоломки був 74–літній архітектор зі США Howard Garns. Але справжню популярність вона завоювала в 2005–му, коли японський журнал «Nikoli» став регулярно друкувати її на своїх сторінках.

Нині багато видань публікують судоку. І Грицько вирішив у свій «Гарбуз» підсипати насіннячка, щоб заінтригувати читачів. Кружечками обвів три «п’ятірки» і одну цифру «чотири». Якщо суму поділити на 2, то отримаємо 9,5.

Можливо, не всі бачили, та точно чули про фільм «9 ½ тижнів». Важко повірити, але всього якихось 35 років тому, у Голлівуді, коли вперше на День святого Валентина показали цю стрічку, то в ній еротичні моменти були або вилучені, або скорочені. Та саме з «9 ½ тижнів» у великому американському кіно почалася легітимація провокативних, еротичних сюжетів. Хоча, як на сьогодні, це фільм у першу чергу про неконтрольовану пристрасть і розставання, а тільки потім — це смілива еротична мелодрама. Головні ролі в ньому зіграли Кім Бейсінгер і Міккі Рурк.

Погана слава книги переслідувала Інгеборгу Дей до самої смерті — у 2011 році письменниця наклала на себе руки.

Фільм «9 ½ тижнів» знятий за однойменним і заснованим на реальних подіях романом Елізабет Макнейл (творчий псевдонім американської письменниці австрійського походження Інгеборги Дей). У авторки — цікава біографія. Вона народилася в 1940 році в Австрії в сім’ї солдата СС. Зв’язок батька з нацистською партією не давав спокійно жити і після війни. Тому дівчина поїхала в США, де вийшла заміж за пастора. У них народилися двоє дітей, але, коли у віці 7 років загинув син, шлюб був розірваний. Дей разом зі старшою донькою переїхала до Нью–Йорка, де влаштувалася на роботу редактором журналу. Через певний час у неї трапився роман із чоловіком на ім’я Джон. Історія цих стосунків стала основою «9 ½ тижнів».

Погана слава книги переслідувала Інгеборгу Дей до самої смерті — у 2011 році письменниця наклала на себе руки. Її самогубство підштовхнуло багатьох до повторного аналізу «9 ½ тижнів» — як книги, так і фільму. І виявилося, що, незважаючи на простоту сюжету, психологічну провокативність і еротичну сміливість, і там, і там головними темами були не секс і шалена пристрасть, а питання, на які люди зазвичай намагаються знайти відповіді в кабінеті у психолога чи психотерапевта: як не втратити прагнення до життя після розлучення і сімейних травм; де закінчується флірт, еротична гра і починаються справжні відносини; як зупинитися, коли пристрасть витісняє з життя все інше; чи потрібно взагалі зупинятися?

Читайте також: Організатори «Міс Україна» не можуть знайти конкурсанток: немає з кого вибирати (Відео)

А можна просто насолоджуватись, читаючи чуттєву лірику Юрія Іздрика:

…тільки я знаю стежку крізь темний твій ліс

лиш для мене твій погляд як сонячний спалах

ти належиш мені як людині ім’я

ти мене нарекла і врекла й записала

у скрижалях своїх

і нарéчений я наречéним твоїм

хоч би з ким ти не спала

в цім немає жалю ані кривди нема

я проріжу вікно й перепишу скрижалі

я не сам і ти також уже не сама

бо на мені твій мед

і в мені твоє жало

P. S. Судоку я розгадала легко. Одразу стала зрозумілою відповідь на нинішнє завдання. Подумала: про що тоді писати? А виявилось, що Грицько вміло закодував багато корисної інформації… І ще: тепер із задоволенням читатиму Юрія Іздрика, якого відкрила для себе завдяки цьому завданню».

Ось і ви, пані Олю, вкотре переконались, що «Цікава газета на вихідні» сіє «розумне, добре, вічне, патріотичне, поетичне», як і вчителі по школах. Дякуємо! Ви стаєте володаркою 150 гривень призових.

Крім Ольги Сидорук, по заліковому балу ми зарахували ще 7 нашим учасникам. Але володарями 100 гривень можуть бути, за умовами вікторини, лише двоє з них. Тому знову тягнули жереб. І завдяки нашому редакційному КРОЛИКУ, який, виявляється, не тільки вміє передбачати результати футбольних матчів (про це дивіться на youtube–каналі «Газета Волинь» або сайті volyn.com.ua!) — купюри із зображенням Тараса Шевченка дістануться Анатолію Скальту з міста Жмеринка Вінницької області і Василю Момотюку з села Росошани Дністровського району Чернівецької області.

Переможцям «віват», а нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 26 (2021)

З ним пов’язане слово з фільму «Сімнадцять миттєвостей весни» і число більше 100, але менше 110. Політ, як у Незнайка. Любов до лазень, чаю, цигарок і… Смерть, як від коронавірусу, хоч тоді, звісно, про цю інфекцію ще не говорили.

Хоча люди, які з ним жили найближче, знали про його вміння майстерно виготовляти предмети, з якими особливо асоціюється нинішня пора.

А ще йому приписували хабар священнослужителю і те, що… лошиці. Також із ним можна пов’язати причину, чому українці кілька днів тому були проти поляків і словаків на Євро-2020.

Чиє фото ми заховали у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 13 липня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Око», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Саша Філюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Грицько ГАРБУЗ.

Telegram Channel