Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Приборкувачі металу викували гігантських слона і динозавра

Волинь-нова

Приборкувачі металу викували гігантських слона і динозавра

Біля входу до луцького зоопарку встановили скульптури тварин. Волинські ковалі за сприяння меценатів подарували свої залізні витвори, щоб милували око гостям і мешканцям міста

Сталеві вартові – окраса Луцького парку.
Сталеві вартові – окраса Луцького парку.

 Залізні статуї поставили на території центрального парку імені Лесі Українки у добре освітлюваному місці, яке «охороняється» відеокамерами. Над триметровим слоном, що заважує півтори тонни, чотири місяці працювали троє ковалів – Віктор Семенюк, Сергій Остапенко та Віктор Щасливий. Металоскульптура оброблена якісними ґрунтовками, помальована німецькими фарбами і закріплена стійким італійським лаком, тож їй не страшні ні дощі, ні сонячні промені. Майстри обіцяють, що слон стоятиме більше десятка років.

Динозавра виготовив коваль із села Милуші Анатолій Гілітуха. Це найбільша металоконструкція, яку він створив власноруч. Робив доісторичну тварину п’ять років у перервах між замовленнями, аби випробувати власні сили. На виготовлення кількаметрового динозавра було використано близько тонни металу. «Якщо рахувати день у день по 12 годин, то робота зайняла десь пів року», – підрахував коваль.

Олена МИТРОФАНОВА.

Реклама Google

Їхня любов пропахла війною і ароматом домашньої випічки

Валерій і Любов Гонти пройшли чимало випробувань. Найважчі з них – це Донецький аеропорт, захищаючи який, чоловік безвилазно просидів місяць на диспетчерській вишці, і Світлодарська дуга – коли його оголосили «двохсотим». Від такої звістки дружина сама ледь не померла

У родині Гонт – гармонія української вроди і козацького духу.
У родині Гонт – гармонія української вроди і козацького духу.

 

Валерій перехворів у дитинстві бронхіальною астмою, а тому на військову службу його не взяли. У 2014­му він продав невеликий магазин й пішов до «Правого сектору». Половину грошей залишив сім’ї, а на решту купив форму й обмундирування. Любі сказав, що їде на рибалку, а сам вирушив на Донбас.

– Після того, як закінчилися бої на Світлодарській дузі, мене у Ковелі оголосили «двохсотим». Вже і свічки ставили. Батьки зомлівали, дружина ледь не померла, поки я через два дні не вийшов на зв’язок, – пригадував ті страшні дні Валерій (позивний Гонта). – Окопне життя забирає дуже багато здоров’я. Контузії, їх було безліч, ми не реєстрували. Якби відразу лікували, то, може, наслідків поганих не було. А так – і глухота, й головні болі, – розповідає військовий.

Тепер ветеран з інвалідністю ІІ групи постійно живе на медикаментах. Роботу тяжко знайти. «Підв’язуватися» на кримінал, наприклад, нелегально копати бурштин, – боєць не погоджується. Аби прогодувати сім’ю, в якій ростуть двоє діток, Валерій допомагає дружині – продають на ринку власну випічку. Поки базар не закрили на локдаун, на життя більш­менш вистачало, тепер же мусять економити на всьому. Зараз терміново потрібна розширена діагностика і лікування наслідків контузії, прогресуючого полікістозу нирки і печінки. Якщо маєте бажання — підтримайте захисника Валерія Гонту: 4149629341680080 ПриватБанк, 4441114425427133 Моно Банк.

Ірина ПАСІЧНИК.

Добрі справи народжуються в бажанні вчитися

Назар Галущак став героєм соцмереж після того, як позрізав арматуру, що стирчала із землі на стежці на вулиці Шевченка в обласному центрі Волині

Альтруїста прославив перехожий, котрий помітив парубка із маленькою акумуляторною «бжикалкою», який шось робив на стежині. «Чуйка підказувала, що він займається благоустроєм суспільного простору і при тому не схожий на комунальника… Юнак зізнався, що вичитав у пабліках, як люди на штирях, що роками стирчать із землі взуття рвуть, а хтось шину зіпсував… То він узяв свій інструмент й пішов зрізати ті «стирчалки», і молота прихопив аби збити гострі камені, — ​написав у фейсбуці користувач Volodar Afon. — ​Комунальникам байдуже до цих «незаконних» стежок. Добре, що такі хлопці досі ще десь беруться. Повага Назарові!». Також автор зазначає, що добродій недавно обзавівся електроінструментом і його «крутило» десь випробувати його в польових умовах».

Мирослава СЛИВА

Календар

23 липня

Сонце (схід – 05.32, захід — 21.16, тривалість дня — 15.44).

Місяць у Козерозі. 14/15 день Місяця.

Іменинники: Антон, Данило, Леонтій, Олександр, Василь.

24 липня

Сонце (схід – 05.34, захід — 21.15, тривалість дня — 15.41).

Місяць у Козерозі, Водолії. 15/16 день Місяця.

Іменинники: Ольга, Юхимія, Олена, Ілона, Аркадій, Лев.

25 липня

Сонце (схід – 05.35, захід — 21.14, тривалість дня — 15.39).

Місяць у Водолії. 16/17 день Місяця.

Іменинники: Михайло, Іларіон, Федір, Арсен, Марія, Вероніка, Андрій.

26 липня

Сонце (схід – 05.36, захід — 21.12, тривалість дня — 15.36).

Місяць у Водолії, Рибах. 17/18 день Місяця.

Іменинники: Маркіян, Стефан, Юліан, Антон, Сара, Степан.

27 липня

Сонце (схід – 05.38, захід — 21.11, тривалість дня — 15.33).

Місяць у Рибах. 18/19 день Місяця.

Іменинники: Степан, Петро, Федір, Йосип.

28 липня

Сонце (схід – 05.39, захід — 21.10, тривалість дня — 15.31).

Місяць у Рибах, Овні. 19/20 день Місяця.

Іменинники: Володимир, Василь.

29 липня

Сонце (схід – 05.41, захід — 21.08, тривалість дня — 15.27).

Місяць у Овні. 20/21 день Місяця.

Іменинники: Павло, Валентина, Алевтина, Уляна, Юлія.

Літня спека дасть перепочити

15 липня синоптики у Луцьку зафіксували абсолютний рекорд плюсової температури – 34,1°C. Востаннє так спекотно було у 2011­му, але тоді термометр показував + 33,8 °C. До світового досягнення нам, звісно, далеко. А зареєстроване воно було влітку1913 року в Долині смерті у США (Каліфорнія). Офіційно тут наміряли 56,7 градуса тепла за Цельсієм, запис про що внесений до Книги рекордів Гіннеса

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Гончаренко, 23–24 липня – мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно­західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 12–17 градусів тепла, вдень – 22–27. За багаторічними спостереженнями, цього дня найтепліше було у 2015 році – плюс 34, найхолодніше – 1951­го, плюс 6 градусів.

25-­го – мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно­західний, 5–10 метрів за секунду. Нічна температура повітря – 12–17 градусів тепла, денна – 23–28.

Температура води у річці Стир – 25 градусів, у озері Світязь – 20.

У Рівному 23 липня – ясно, без опадів. Температура повітря від 15 до 25 градусів тепла. 24-­го –хмарно, невеликий дощ. На термометрі буде від 18 до 24 градусів вище нуля. 25-­го – хмарно, без опадів. Температура повітря – 18–27 градусів тепла.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel