Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи може здорова їжа вберегти від інвалідності?

Ірина Констанкевич та її колеги-депутати — ініціатори законопроєкту про фортифікацію борошна.

Фото із сайту imk.net.ua.

Чи може здорова їжа вберегти від інвалідності?

«Ми те, що ми їмо», — сказав Гіппократ. Через тисячоліття якісна їжа — запорука не лише гарного самопочуття, але й здоров’я. Нашого і майбутніх поколінь. Адже те, чим харчується майбутня породілля або жінка, яка виношує дитину, впливає на стан та розвиток плоду. Якщо в інших країнах світу для жінок передбачили можливість щодня вживати «правильний», збалансований хліб та продукти з борошна, українок такої можливості позбавили. Чому та чи можемо цьому зарадити?

Ще влітку членкиня партії «За майбутнє» Ірина Констанкевич разом із депутатами інших партій та фракцій, спільно із жіночим рухом «За майбутнє» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт про фортифікацію борошна фолієвою кислотою (№ 5657). «Додавання в нього фолієвої кислоти зможе на 50 відсотків зменшити інвалідність та смертність серед новонароджених дітей», — вважає парламентарка. На думку Ірини Констанкевич, проблему із зростанням кількості дітей із вродженими вадами розвитку не можна замовчувати. Одним із елементів її вирішення, як свідчить практика багатьох держав, є додавання у борошно вітамінів та мікроелементів, які покращать якість харчування. Це і є метою законопроєкту.

Нині 80 країн світу збагачують борошно фолієвою кислотою. Канада та США в такий спосіб знизили рівень розвитку вроджених проблем вад невральної трубки (ВНТ) до 46 %. На жаль, в Україні найвищий рівень частоти народження дітей із вадами цієї патології серед усіх європейських держав. «В Україні теж є підприємства, які збагачують борошно фолієвою кислотою. Але такий продукт йде винятково за кордон. Натомість щороку в Україні помирає майже 23% таких дітей, а ті, що вижили, на 99 % є інвалідами», — зазначає народна депутатка Ірина Констанкевич.

Законопроєкт, зареєстрований у Верховній Раді, на думку Ірини Констанкевич, дасть змогу пшеничне борошно вищого і першого сортів, що виробляється на території України, піддати фортифікації фолієвою кислотою.

У 75% випадків цій хворобі можна запобігти, вживаючи фолієву кислоту за 2–3 місяці до зачаття дитини, або у перші місяці вагітності. Система охорони здоров’я США щороку заощаджує понад пів мільярда доларів, оскільки витрати на фортифікацію, тобто збагачення борошна, в рази менші від усіх витрат, які передбачені на догляд за дитиною із вадами упродовж її життя. Та чи зможуть українки отримати здоровий продукт в нашій державі, яка уміє робити таке борошно тільки на експорт? Хіба нашій нації не потрібні здорові діти?

Законопроєкт, зареєстрований у Верховній Раді, на думку Ірини Констанкевич, дасть змогу пшеничне борошно вищого і першого сортів, що виробляється на території України, піддати фортифікації фолієвою кислотою (вітаміном В9), як цього давно вимагають іноземні партнери для експорту. В результаті український виробник отримає вигідні умови на світовому ринку, а український споживач — якісний продукт. «Завдяки фортифікації борошна фолієвою кислотою можна зменшити частоту ВНТ серед новонароджених, а значить, заощадити кошти, необхідні для пожиттєвої опіки паралізованих внаслідок вроджених вад. Ці гроші можна буде вкладати у профілактику задля збереження здоров’я української нації», — наголошує Ірина Констанкевич.

Законодавча ініціатива про збагачення борошна фолієвою кислотою знайшла підтримку у Міністерства охорони здоров’я. На адресу Верховної Ради України надійшло понад

200 листів із підтримкою ідеї законопроєкту про фортифікацію борошна, серед них листи від науковців, нейрохірургів, світової Федерації українських жіночих організацій, лікарів дитячих лікарень та батьків, депутатів обласних рад. Про важливість такої ініціативи пише почесний професор медичної генетики із США Володимир Вертелецький, який є директором міжнародного благодійного фонду «ОМНІ — мережа для дітей» та займається програмами розвитку дітей і запобігання вродженим вадам.

«В Україні є найвищою частота ВНТ у Європі, і цій епідемії можна запобігти за допомогою запропонованого законопроєкту. Прийняття цього проєкту Закону є необхідним, щоб врятувати життя сотень українських дітей щороку. Збагачення борошна фолієвою кислотою є сучасним, універсальним способом профілактики ВНТ», — зазначає професор Вертелецький.

Цей спосіб продемонстрував себе як безпечний, ефективний та доступний за ціною. Щоб зменшити епідемію ВНТ, потрібно обов’язкове збагачення борошна фолієвою кислотою, як це робиться в Канаді, Аргентині, Молдові та у понад 80 інших країнах.

Ірина ГАЙОВА

Читайте також: Єдиний хоспіс на Волині невдовзі не зможе приймати пацієнтів.

Реклама Google

Telegram Channel