Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Вічнозелені скульптури у Володимирі; фронтова бібліотека; чому волинянці дякують зі Сходу - теми ранішньої добірки

Краєзнавець Омелян Дверницький з дружиною на прогулянці у парку.

Фото з фейсбук­сторінки Олександра Стемковського.

Вічнозелені скульптури у Володимирі; фронтова бібліотека; чому волинянці дякують зі Сходу - теми ранішньої добірки

Легенди Володимира проросли у фігурах-топіарах

Автор ініціативи «Парк інтелектуального відпочинку «Легенди Володимира» фахівець історичного музею О. Дверницького Олександр Стемковський. Саме у сквері біля цього закладу з’явилися
5 двометрових композицій із 12 вічнозелених скульптур­топіарів. Зроблені вони із металевого каркасу, який покритий якісною штучною травою. Кожна фігура охоплює окрему історію Володимира. Серед них – пара Дверницьких на прогулянці, князівна, вартовий–сурмач, змієборець Юрій на коні та зі змієм, монах капуцин із вороном, охоронець музею в латах та музиканти Володимирського колегіуму зі скрипками. Є також фотозона – велике серце для молодят, яке встановлене неподалік рацсу.

– Кожна фігура уособлює історію чи легенду міста. Така в мене була ідея: зробити щось таке, чого в місті немає, – зізнається автор.

Проєкт був запропонований до реалізації рік тому, а втілили його після перемоги у громадському бюджеті участі. Його вартість становить пів мільйона гривень. Як розповів Олександр Стемковський, спочатку розробили спеціальні 3D­макети скульптур із використанням тривимірної комп’ютерної графіки. За його словами, в Україні є по декілька топіарів у скверах Львова, Києва. Але цілісний парк – тільки у Володимирі. «Називаємо його «Парк інтелектуального відпочинку», оскільки фігури певним чином змушують помислити над історіями та легендами міста Володимира», – зазначає волинянин.

Богдана КАТЕРИНЧУК.

Читайте також: Шкоди не завдасть: ливарний цех у Володимирі побудують далеко від житлового сектора​.

Вона для нас як сестра!

Міцного здоров’я, Маріє Степанівно!
Міцного здоров’я, Маріє Степанівно!

 

Марія Степанівна Ткачук із села Піща Шацького району навчалася в Луцьку на медичного лаборанта. Приїхала в село 1974 року, відтоді допомагає всім, хто потребує цього. «Навіть у вихідні якщо хтось захворів, йде робити аналізи», — ​розповіла про дружину свого брата в листі до редакції наша читачка з Дніпра Євгенія Дрозд

«Яназиваю її «моє сонечко», вона дійсно така. Скільки до неї приїжджаємо в гості — ​завжди привітна, добра, радісна. Має дуже добре серце. Марійка всіх любить. І літом, і зимою у них із братом завжди відкриті двері хати і душа для гостей. Коли були батьки живі, Маруся найперше їх нагодує, а потім усіх інших. А як залишилась мама сама, і ще й не бачила на очі, то все для неї робила: доглядала, їсти–пити, таблетки подасть… А було мамі 94 роки, — ​із теплотою говорить про родичку наша дописувачка з Дніпропетровської області. — ​Дуже вдячні Богу, що він послав її нам таку. Вона для нас як сестра!».

Дуже вдячні Богу, що він послав її нам таку. Вона для нас як сестра!

А ще Євгенія Микитівна просить привітати Марію Ткачук із 65-­літтям, яке жінка відзначає 7 жовтня.

65 — ​не привід для печалі,

65 — ​це зрілість золота.

Нехай до ста, а може ще і далі

летять, не озираючись літа.

Здоров’я вам від води ключової,

багатства від землі святої!

Щоб доля завжди усміхалась

І старості не піддавалась!

До вітань приєднуються чоловік Віктор, сестри Марія з Челябінська, Євгенія з Дніпра із сім’ями, сини, невістки, внуки.

Олена МИТРОФАНОВА.

 

Із книгами – на передову: що читають наші захисники

В Ольги Демидюк у руках підшивка «Волині», яку ми надсилали, передавали і завозили для наших захисників.
В Ольги Демидюк у руках підшивка «Волині», яку ми надсилали, передавали і завозили для наших захисників.

 

Науково­технічний прогрес завойовує планету шаленими темпами, втім, є речі, які залишаються незмінними. Приміром, запах книги, яка щойно вийшла із друку. «З ним ніщо не зрівняється, – усміхаючись, каже очільниця бібліотеки Володимир­Волинської 14­ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого Ольга Демидюк. – І не нові книги теж мають свій неповторний запах, завдяки якому здається, що ти торкаєшся чогось особливого, призначеного тільки для тебе…»

Бібліотека нараховує понад 30 тисяч примірників книжок. Серед них спеціалізована, військова література, а також художня, освітньо­культурна, каже Ольга Демидюк, яка з дитинства мріяла бути бібліотекарем, але здійснила це лише 5 років тому. У книгозбірні також зберігаються підшивки періодичних друкованих видань, зокрема газета «Волинь».

– Наша бібліотека особлива, бо має душу, заховану, звичайно ж, у книжках, – напівжартома­напівсерйозно зазначає хранительниця фондів.

Серед іншого Ольга Демидюк захоплююче проводить екскурсії для школярів та студентів, які час від часу приїжджають ознайомитися з військовою частиною, побачити, як живуть захисники України. Спростовуючи ж думку багатьох про те, що «жива» книга – це архаїчне минуле і її здатні повністю замінити ґаджети, Ольга говорить, що відвідувачів у Князівській бібліотеці вистачає. При цьому, додає, читачі – різного віку.

– Видання наші бійці обирають різні: нерідко спеціалізовану літературу, необхідну на службі, та частіше все ж – художню. Батьки часто беруть книги для дітей­школярів. Тож бібліотека живе, а це – найголовніше, – зазначає Ольга Демидюк.

Ірина ПАСІЧНИК.

 

Календар

8 жовтня

Сонце (схід — 7.30, захід — 18.41, тривалість дня — 11.11).

Місяць у Скорпіоні, Стрільці. 2/3 дні Місяця.

Іменинники: Сергій, Остап, Єфросинія.

9 жовтня

Сонце (схід — 7.32, захід — 18.38, тривалість дня — 11.06).

Місяць у Стрільці. 3/4 дні Місяця.

Іменинники: Іван, Тихін, Кіра.

10 жовтня

Сонце (схід — 7.34, захід — 18.36, тривалість дня — 11.02).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 4/5 дні Місяця.

Іменинники: Марко, Віктор, Зінаїда.

11 жовтня

Сонце (схід — 7.35, захід — 18.33, тривалість дня — 10.58).

Місяць у Козерозі. 5/6 дні Місяця.

Іменинники: Олександр, В’ячеслав, Марія, Олексій.

12 жовтня

Сонце (схід — 7.37, захід — 18.32, тривалість дня — 10.55).

Місяць у Козерозі, Водолії. 6/7 дні Місяця.

Іменинники: Альфред, Трохим, Іван, Феофан.

13 жовтня

Сонце (схід — 7.39, захід — 18.30, тривалість дня — 10.51).

Місяць у Водолії. 7/8 дні Місяця.

Іменинники: Григорій, Михайло, Микола.

14 жовтня

Сонце (схід — 7.40, захід — 18.28, тривалість дня — 10.48).

Місяць у Водолії. 8/9 дні Місяця.

Іменинники: Михайло, Роман, Віра, Марія, Олександр, Григорій, Іван.

 

Уже каштани познімали кожушки колючі

У Поромівській громаді Володимир­Волинського району підприємець викупить весь зібраний людьми осінній каштановий урожай. Кошти спрямує на встановлення пам’ятного знака воїнам АТО у селі Бужанка

Сприятиме гарним намірам і погода, бо, за прогнозом чергового синоптика Волинського гідрометцентру Василя Климюка,
8–10 жовтня – мінлива хмарність, без опадів. Вітер східний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі 8 жовтня від 1 морозу до 4 градусів тепла, вдень – 7–12 вище нуля. За багаторічними спостереженнями, найтеплішим цей день був 2009 року – плюс 25, найхолоднішим – 1949­го, мінус 3 градуси.

9-­го нічна температура – мінус 2 – плюс 3 градуси, денна – 7–12 з позначкою плюс. А 10­го вночі буде від 4 морозу до 7 градусів вище нуля, вдень – 7–12 тепла.

У Рівному 8–9 жовтня буде ясно, лише в неділю 10­го протягом дня триматиметься похмура погода, а під вечір небо очиститься від хмар, без опадів. Температура повітря від 2 до 11 градусів тепла.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel