Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Зеленський ховає гроші в офшорах

Після скандалу в команді Президента заходились доводити, що офшори — це не так вже й погано, мовляв, мусили так робити, бо, як сказав Сергій Шефір, «бізнес під загрозою бандитів, які приходять до влади».

Фотожаби із сайту durdom.in.ua.

Зеленський ховає гроші в офшорах

Він та його соратники на свої таємні рахунки за кордоном отримали 40 мільйонів доларів (трохи більше мільярда у гривнях) від структур олігарха Ігоря Коломойського

Ці кошти надійшли із філії ПриватБанку на Кіпрі, яка фігурує в історії із виведенням грошей з цього банку, тож не виключено, що офшорні фірми «95 кварталу» не просто уникали оподаткування, а й були залучені у відмивання брудних грошей Коломойського. Такі висновки можна зробити після розслідування журналістів «Слідства.Інфо», яке вони показали у фільмі «Офшор 95».

Це розслідування стало частиною міжнародного проєкту «Досьє Пандори», в яке залучені 600 журналістів із 117 держав. Вони отримали доступ до таємних документів фірм, які займались створенням офшорних компаній. Тож зараз увесь світ стоїть на вухах, адже оприлюднено інформацію про таємні активи багатьох відомих людей планети, включаючи 35 колишніх і чинних світових лідерів, зокрема це президент Азербайджану чи прем’єр Чехії.

Є там і наш глава держави, причому про нього активно пише західна преса. Історія не нова, адже нардеп від «Європейської Солідарності» Володимир Ар’єв говорив про неї ще у 2019 році, просто зараз вона отримала підтвердження. Отже, у 2012 році Володимир Зеленський із дружиною Оленою та партнерами — братами Борисом та Сергієм Шефірами (зараз — перший помічник Президента), а також сценаристом та режисером студії «Квартал 95» Андрієм Яковлєвим — став власником фірми Maltex Multicapital Corp, яка створила понад 10 офшорних компаній на Британських Віргінських островах, Белізі і на Кіпрі. Щоб приховати справжніх власників Maltex, її номінальним власником була інша компанія — Davegra Limited, якою тоді керував друг дитинства Володимира Зеленського, колишній юрист «95 кварталу» Іван Баканов, який зараз очолює СБУ.

Зеленський все життя мріяв потрапити на шпальти світових медіа. Мрії збуваються. І сьогодні «зелений барига» і «офшорний президент» — на перших сторінках BBC, Guardian, Washington Post.

Президент Зеленський та його близькі соратники на офшорні рахунки отримали 40 мільйонів доларів від структур Коломойського. Згідно з інформацією джерел «Слідство.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію ПриватБанку, за допомогою якого олігарх міг відмивати гроші. Також через офшорну мережу, пов’язану із Зеленським, Шефір та його бізнес–партнер Яковлєв накупили в Лондоні елітної нерухомості на 8,8 мільйона доларів.

Усе це відбувалось у той час, як українцям показували фільм про чесного вчителя Голобородька, а Володимир Зеленський, «простий хлопець», лаяв усіляких бариг. А він і його «95 квартал» виявились ними самі.

До речі

Якби Володимир Зеленський сплатив податки із свого офшорного мільярда, то вийшло б приблизно 400 мільйонів гривень — це майже річний бюджет Володимира–Волинського!

Тим часом

Прем’єрний показ фільму «Офшор 95», який мав відбутись в Києві в Малій Опері, намагались зірвати — її директор в останній момент зателефонував авторам і сказав, що показу про Президента не буде. Однак після резонансу фільм все ж продемонстрували. У той же час більшість центральних телеканалів України, які належать олігархам, або проігнорували сенсацію у своїх програмах, або згадали про неї побіжно, акцентувавши увагу на іноземних фігурантах справи, а не на Зеленському.

Читайте також:  Нехай поверне гроші до України: українські активісти в Лондоні пікетували квартиру Зеленського

Коментарі

Ірина ГЕРАЩЕНКО, народний депутат від партії «Європейська Солідарність»:

«Зеленський все життя мріяв потрапити на шпальти світових медіа. Мрії збуваються. І сьогодні «зелений барига» і «офшорний президент» — на перших сторінках BBC, Guardian, Washington Post».

Віталій ПОРТНИКОВ, журналіст:

«Це початок краху (для Зеленського. — Ред.)… Одне мене дивує, тільки це я хочу зрозуміти: на що розраховував сам Зеленський, коли на все це йшов і знав, що у його шафі живуть одні скелети? Навіщо він вирішив одним своїм рішенням знищити все, чого домагався довгі роки? Чи було його рішення йти в політику результатом олігархічного тиску або власного нерозуміння ситуації?».

Дарія КЛИЧ.

Telegram Channel