Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Виклики «швидкої» на Рівненщині б'ють рекорди. Медик пояснив, до кого уже не їдуть

Олег Ушкевич каже, що виїздили 110 разів за добу.

Фото Суспільне Рівне.

Виклики «швидкої» на Рівненщині б'ють рекорди. Медик пояснив, до кого уже не їдуть

За 21 число побили антирекорд по виїздах бригад до ковідних пацієнтів

У жовтні на Рівненщині спостерігають максимальну кількість дзвінків на лінії екстреної медичної допомоги. Про це розповіла заступниця директора обласного меддепартаменту Олена Гандзюк. У «екстренці» Суспільному розповіли, що швидка більше не виїжджає на виклики про підвищення температури чи тиску.

Журналістам Суспільного заступник головного лікаря Рівненського обласного центру екстреної медичної допомоги Олег Ушкевич розповів: для прикладу, 18 жовтня на 103 телефонували 952 рази, на виклики бригади виїжджали 451 раз.

«За 20 жовтня було 896 дзвінків і 412 виїздів бригад. За 21 число ми побили антирекорд по виїздах бригад до ковідних пацієнтів – 110 виїздів. Ми обслужили 123 хворих і встановили антирекорд за кількістю госпіталізованих осіб – 102, при чому вдома залишили 20 пацієнтів з коронавірусом», – повідомив Олег Ушкевич.

Згідно з його даними, медики швидкої стикнулись з проблемою зміни маршрутів пацієнта через нестачу в деяких закладах ковідних ліжок з підключеним киснем.

«Центральна міська лікарня за ніч прийняла 36 пацієнтів і шість померло, такого не було ще ніколи. На ранок у ЦМЛ – під 300 хворих, в реанімаційному відділенні – 17 пацієнтів, є на штучній вентиляції легень. Електропроводка плавиться, розетки горять, не вистачає кисню у кисневих системах, бо всі пацієнти періодично впродовж доби отримують респіраторну підтримку», – зазначив медик.

Після закінчення вільних ліжок у ЦМЛ та міській лікарні №2, пацієнтів везтимуть до Здолбунова, Клевані, Острога та Дубна.

«У нас є 91 бригада, які курсують. Окрім ковіду є ще інфаркти, інсульти, ДТП, отруєння, гострі хірургічні чи терапевтичні патології, діти теж хворіють. В дитячій обласній лікарні зараз 18 дітей у інфекційному відділенні з ковідом», – додав Олег Ушкевич.

За його словами, медики «екстренки» отримують і даремні виклики.

«Зараз не готовий сказати точну кількість таких, але їх більш ніж достатньо. Сімейні лікарі направляють пацієнтів з високою сатурацією, без болю в грудях, без задишки тощо на ушпиталення, я вважаю, що це даремний виклик. Сюди ж відносяться й виклики до пацієнтів, у яких піднялась температура чи тиск, порізаний палець тощо», – повідомив лікар.

«Сімейні лікарі направляють пацієнтів з високою сатурацією, без болю в грудях, без задишки тощо на ушпиталення, я вважаю, що це даремний виклик. Сюди ж відносяться й виклики до пацієнтів, у яких піднялась температура чи тиск, порізаний палець тощо», – повідомив лікар.

Він уточнив: швидка на виклики, у яких немає загрози життю людини, не виїжджає з першого січня за постановою уряду.

«Цієї осені однозначно набагато більше викликів, ніж минулої – є всі форми захворювань. Раніше хвороба тяжко перебігала в осіб, старших 60 років, тепер тяжко хворіють і молодші – від 40 років. Всі випадки мають тяжкий перебіг, протікають з різними ускладненнями, і прикро, що 95-96% госпіталізованих – невакциновані», – пояснив Олег Ушкевич.

І додав: збільшити кількість екіпажів швидкої, аби розвантажити медиків – поки неможливо. Однією з причин заступник головного лікаря назвав гроші.

«Один санітарний автомобіль коштує близько двох мільйонів гривень. Лікар, два фельдшери, водій – потрібні зарплати. Окремо – обслуговування, бензин, лікарські засоби, вироби медичного призначення, засоби індивідуального захисту... Нам ніхто цього не дозволить і не профінансує», – сказав Олег Ушкевич.

Також він пояснив: зменшити навантаження на лікарів можуть самі пацієнти, яким потрібно навчитись звертатись спочатку до сімейного лікаря, а до швидкої – лише у невідкладних станах.

Читайте також:Газети, пенсія і вакцина в одному наборі: на Рівненщині вакцинують у відділеннях Укрпошти

Telegram Channel