Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Найстрашніша жінка світу»?  Але кохана і щаслива!

Пожежа розділила життя Турії на «до» і «після». Але її життєлюбство, наполегливість і кохання тільки зміцніли.

Фото із сайту champion.com.ua.

«Найстрашніша жінка світу»? Але кохана і щаслива!

Саме любов допомогла Турії Пітт не просто повернутися до життя, а й стати мотиваційним спікером, аби витягати з дна відчаю інших людей. Історія цієї австралійки не просто дивує і надихає, а захоплює її силою духу і неймовірними почуттями її нареченого, для якого «і в радості, і в горі» — не просто слова

Від красуні — до обвугленого чудовиська

Дівчина народилася 24 липня 1987 ро­ку, вдалася вродливицею і розумницею, здобула спеціальність гірничого інженера і працювала у великій сіднейській компанії, була моделлю, брала участь у модних показах. У 2010–му дійшла до чвертьфіналу конкурсу «Міс Австралія». Окрім того, активно займалася спортом: каталася на велосипеді, бігала марафони. А ще у житті Турії Пітт було велике кохання — Майкл Хоскінс, із яким дівчина познайомилася ще в шкільні роки. Здавалося, так добре й безхмарно буде завжди… Але наближався фатальний 2011–й, однак ніхто навіть припустити не міг, яке лихо він принесе…

24–річна спортсменка і фотомодель подала заявку на участь у великому 100–кі­лометровому марафоні RacingThePlanet (RTP). Їй відмовили, бо вона не могла зробити вступний внесок — заплатити організаторам 1600 доларів. Проте за кілька днів до старту Турії і ще декільком атлетам подзвонили з оргкомітету і запропонували брати участь безкоштовно: виник недобір бігунів, тож марафон опинився під загрозою зриву. Пітт тут же змінила свої плани, щоб неодмінно потрапити на забіг, адже про це вона давно мріяла.

Після 864 днів у лікарні, перенесених близько 200 операцій найзаповітнішою мрією Турії Пітт було відчути щастя материнства.
Після 864 днів у лікарні, перенесених близько 200 операцій найзаповітнішою мрією Турії Пітт було відчути щастя материнства.

 …Маршрут пролягав через лісосмугу і підіймався в гори. На височину майже одночасно дісталися шестеро: четверо чоловіків, Турія і ще одна 35–літня учасниця. Коли почувся «жахливий звук, схожий на рев величезної важкої вантажівки», вони не одразу зрозуміли, що десь позаду спалахнула пожежа. А невдовзі полум’я зімкнулося навколо бігунів — вони опинилися у вогняній пастці. Пізніше Турія пригадувала уривками, як сіла на землю, як ставало все спекотніше і спекотніше, як, не витримуючи цього жару, вона схопилася, щоб втекти, і… влетіла у вогонь, а «далі було просто чорно і жарко»…

Вертоліт медиків прилетів за марафонцями тільки через чотири години. Весь цей час атлети–чоловіки як могли рятували життя обох дівчат: вибрашись на вершину скелі, куди не діставав вогонь, вони своїм одягом прикривали від сонця їхні опіки, змочували питною водою, намагалися привести до тями…

Турія Пітт втратила всі пальці і кисть правої руки, на лівій — частково. Вона позбулася носа, отримала опіки 64 відсотків поверхні тіла. Пізніше, в лікарні, медикам довелося ампутувати дівчині ногу. У перші дні ніхто взагалі не думав, що вона виживе. І якщо в той найважчий період після пожежі видряпатися з лап смерті їй допомогли молодість і міцне здоров’я, то вперше подивитися на себе в дзеркало, освоїти протез і через три роки з’явитися на обкладинці глянцю Турія, як сама зізнається, змогла тільки завдяки коханню.

Дівчина провела в лікарні 864 дні, за цей час пережила близько 200 операцій із пересадки шкіри різних ступенів складності. У день, коли вона вперше після пожежі глянула на себе в дзеркало, їй здалося, що краще було б ніколи не вибратися з того вогню, — з люстерка на неї дивилася ніби чужа людина, яка зовсім не нагадувала колишню модель Турію Пітт. Страшні опіки спотворили її до невпізнання. Тіло й обличчя дівчини, яка ще зовсім недавно красувалася на обкладинках глянцю, тепер були всуціль вкриті рубцями. Упродовж двох років їй довелося носити спеціальний компресійний костюм і маску для згладжування шрамів. Тривалий час після лікарні вона не могла змусити себе вийти на вулицю — постійно комплексувала: їй здавалося, що всі дивляться на її понівечені вуха, щоки та ніс. Позбутися цих упереджень дівчині вдалося тільки завдяки неймовірній силі волі та підтримці рідних.

«Це все та ж Турія, лише шкіра трохи змінилася»

А головною людиною в її житті увесь цей період був наречений Майкл Хоскінс. Він завжди перебував поруч, поки дівчина балансувала між життям і смертю, терпляче і турботливо допомагав знову стати собою. Аби якомога менше залишати кохану на самоті, Майкл змінив роботу поліцейського на іншу, яка давала йому більше вільного часу. Чоловік чудово розумів, що Турія не хоче, щоб люди її жаліли, вона просто прагне жити своїм життям. І він зумів знайти для нареченої правильні слова, переконати, що справа зовсім не в її зовнішності, що для нього вона залишається і завжди буде тією ж, яку він колись полюбив. Ще коли кохана перебувала в реанімації, він купив їй обручку з діамантом, а згодом освідчився. «Вона красива і дивовижна, у неї просто божевільна енергія. І ми завжди разом. Це все та ж Турія, лише шкіра трохи змінилася», — казав Майкл кореспондентам.

Через два місяці після того, як дівчину виписали з лікарні, молоді люди одружилися, а вже через рік пара організувала спільний велопробіг на 2 164 кілометри — від Сіднея до Улуру (Улуру, або ж Аєрс–Рок, — великий овальний оранжево–бурий масив гір у північній частині Австралії. — Ред.). Крім того, Турія брала участь у запливі на 20 кілометрів на заході Австралії, пройшла по Великій Китайській стіні, знову почала бігати марафони і займатися серфінгом.

Найбільше жінка переймалася тим, що після перенесених травм медики не дозволять їй народжувати, але, на щастя, внутрішні органи не постраждали і протипоказань для вагітності лікарі не бачили. 

У 2014 році австралійський жіночий журнал The Australian Women’s Weekly вийшов із дуже незвичайною обкладинкою: замість стандартної красуні перед читачами постало обличчя дівчини, яку навряд чи хтось назвав би гарною. Це була Турія Пітт, ще недавно відома модель і перспективна спортсменка. Її сила духу настільки вразила співвітчизників, що дівчину визнали жінкою року.

Після пережитого Турія покинула роботу гірничого інженера і стала мотиваційним оратором. Подорожуючи Австралією та Африкою, вона ділилася своїм досвідом, вчила людей прийняти й полюбити себе і допомагала постраждалим отримати послуги конструктивної хірургії коштом створеного благодійного фонду.

Читайте також: Садовий та брюнетка із сміливим декольте стали героями соцмереж (Фото)

Про історію Турії знято документальні фільми, а сама вона написала автобіографічну книгу Everything to Live For («Все, заради чого варто жити»), яка здобула шалену популярність.

Найбільше жінка переймалася тим, що після перенесених травм медики не дозволять їй народжувати, але, на щастя, внутрішні органи не постраждали і протипоказань для вагітності лікарі не бачили. Тож у 2017–му 30–літня Турія на своїй інстаграм–сторінці поділилася із шанувальниками знімками з немовлям і розповіла, що не боялася болю під час пологів, оскільки перенесла чимало серйозних операцій і уявляла, що це може бути. У 2020 році в сім’ї народилася друга дитина.

Жінка не приховує, що втомлюється від нескінченної вервечки повсякденних справ, але все одно турбота про рідних приносить їй радість. Тож Турія радить усім не будувати грандіозних планів на майбутнє, а насолоджуватися кожним днем. Хто–хто, а вона точно знає: життя непередбачуване — наступний світанок може принести і несподівану втіху, і неждане горе. І попри те, що недоброзичливці називають її «найстрашнішою жінкою світу», Турія почувається щасливою і впевненою, адже їхнє з Майклом кохання, пройшовши серйозне випробування, тільки зміцніло.

До речі

Лікування Турії Пітт обійшлося в суму близько мільйона євро. Лише частину цих коштів було компенсовано організаторами забігу, та й то тільки після того, як її родина подала на них до суду за відсутність заходів безпеки. Річ у тім, що марафон відбувався у вересні, а це найбільш пожежонебезпечна пора в Австралії. Однак інструктори не попередили спортсменів про цю загрозу. Крім того, спеціальні служби екстреного реагування не були готові до такого розвитку подій і медики прибули на місце катастрофи аж через 4 години. Турія зуміла довести такі аргументи парламентській комісії, яка займалася розслідуванням пожежі, в результаті вона і ще троє потерпілих отримали по 450 тисяч євро компенсації.

Надія АНДРІЙЧУК.
За матеріалами champion.com.ua, mors.in.ua, uk.hrvwiki.net, fondeco.ru, miridei.com.

Реклама Google

Telegram Channel