Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У волинських громадах не вистачає вчителів – директор Луцького педколеджу

Серед шляхів вирішення проблеми звучало таке: пропонувати громадам коштом місцевих бюджетів оплатити навчання у магістратурі за такими дефіцитними спеціальностями, як фізика, хімія, математика.

Фото: Волинська облрада.

У волинських громадах не вистачає вчителів – директор Луцького педколеджу

Про це, каже освітянин, йому повідомляють керівники громад. Учасники наради, на якій він озвучив цю позицію, запропонували для вирішення проблеми кілька варіантів

У Луцькому педагогічному коледжі відбулося засідання наглядової ради. Участь у її роботі, як член цього спостережного органу, взяв перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, передає пресслужба Волинської облради.

 Попри те, що коледж уповні виконує регіональне замовлення, а 80% випускників працевлаштовуються (решта продовжують навчання), в області відчутна тенденція нестачі педагогічних кадрів.  «Не минає дня, щоб до мене не зверталися голови громад з проханням про підготовку вчителів тих чи інших спеціальностей», - констатував на нараді Петро Бойчук.

 «Не минає дня, щоб до мене не зверталися голови громад з проханням про підготовку вчителів тих чи інших спеціальностей», - констатує Петро Бойчук.

Перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук з попереднього досвіду роботи на посаді директора школи підтвердив високий рівень підготовки коледжем педагогічних кадрів. Він рекомендує тісніше співпрацювати з головами громад, зокрема, пропонувати їм коштом місцевих бюджетів оплатити навчання у магістратурі за такими дефіцитними спеціальностями як фізика, хімія, математика, і, таким чином, залучити вчителів у свої громади.

Голова наглядової ради, народна депутатка Ірина Констанкевич радить запровадити підготовку спеціалістів для інклюзивного навчання, на які теж сьогодні в освітньому середовищі є великий попит.

А заступниця керівника управління освіти і науки ОДА Тетяна Соломіна вважає за доцільне інтегрувати спеціальності дошкілля та початкової школи і готувати універсального фахівця, що надзвичайно актуально для сільської місцевості.

У цьому контексті присутні обговорили критичну ситуацію в області із кадровим забезпеченням дошкільної освіти. Через мізерну оплату праці тут велика плинність кадрів. 

Ірина Констанкевич зазначила, що нею було підготовлено законопроєкт про збільшення оплати праці працівникам дошкілля, але його не погодили асоціації, які відстоюють інтереси місцевого самоврядування, бо саме громади, а не держава, фінансують утримання дитячих садків. 

Юрій Поліщук зауважив, що справа не у відсутності бажання, а у фінансовій неспроможності громад, особливо сільських. Тож, на його думку, аби проблема не завела  у глухий кут, держава повинна запровадити субвенцію на утримання дошкілля. 

Читайте також: Таки «Велике крадівництво»?: Жителі волинського села Піща, що під Шацьком, просять Зеленського нарешті добудувати давно обіцяну ним школу

Реклама Google

Telegram Channel