Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Російський літак Су-35 вартістю у десятки мільйонів доларів збив… «листоноша Пєчкін»

«У той момент було стільки адреналіну, що його можна було відрами носити, аж підстрибував!»

Фотоколаж із сайту segodnya.com.

Російський літак Су-35 вартістю у десятки мільйонів доларів збив… «листоноша Пєчкін»

Про менеджера Укрпошти із Чернігова Сергія Чижикова (на фото) говорить тепер вся країна. А Президент Володимир Зеленський нагородив його орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

«У перший день, як почалася війна, я зібрав речі та пішов у військкомат. Ввечері вже був у Гончарівському. Отримав там зброю і форму. Знаєте, зі зброєю спокійніше, ніж без неї», — розповів журналістам Сергій Чижиков після того, як йому вдалося знущально завалити із землі ручною ракетою 1985 року випуску (ПЗРК «Ігла-1») хвалений новітній російський винищувач Су-35.

Напередодні Сергій емоційно прокоментував у фейсбуці фото з фіксацією руйнувань житлових будинків, які російська авіація завдала його рідному Чернігову: «От виродок «хоробрий путінський сокіл». При нижній кромці хмар до 300 метрів, не бачачи мети бомбометання, тупо скинути бомбу куди попало і відвести свої «портки» подалі від міста. А цей будинок будував мій сусід, а я видавав іпотеку на покупку квартир з Erste Bank. Суки!».

Сергій Чижиков: «Свою ракету ношу з собою».
Сергій Чижиков: «Свою ракету ношу з собою».

 А вже наступного дня запис Сергія Чижикова був такого змісту: «Збив! Є підтвердження! Сподіваюся, це той п*дор, що вчора бомбив місто. Програму ПВЗРККУ виконав. Навчальні стрільби ЗСУ-23-4, ЗУ-23, пуск «Стрєла-10» і бойовий пуск по Су-35 із ПЗРК «Ігла-1». Спасибі за науку! Смерть рашистським окупантам! Слава Україні!».

А пресслужба Збройних сил України зазначила: «Новий літак окупантів Су-35 (вартість якого 40—65 млн доларів) збив у небі над Черніговом ветеран Сергій Чижиков за допомогою ПЗРК «Ігла-1». Нормально так доставив. Пишаємося нашим героєм», — йдеться у повідомленні.

Справа в тому, що в менеджера з роботи із державним сегментом та комунальними підприємствами АТ «Укрпошта» вже був бойовий досвід. Окрім навчання в Полтавському ракетно–зенітному училищі, служба у Західній групі військ у НДР. У 1993 році звільнився в запас. Після того отримав дві вищі освіти та 20 років пропрацював у банківській системі. Коли російські окупанти напали на Україну у 2014–му році, був мобілізований до війська під час першої хвилі. У тоді ще зоні АТО служив командиром взводу в 1–й танковій бригаді Гончарівського. З 2017 року до 23 лютого 2022–го Сергій Чижиков працював менеджером Укрпошти. У перший же день нового нападу путінської орди вирушив до військкомату…

Після старту ракети багато диму, тому влучання я не побачив. Лише з місця, де він упав, підіймався чорний дим. Потім мені підтвердили, що я вцілив. У той момент було стільки адреналіну, що його можна було відрами носити, аж підстрибував!

«Ти можеш день–два дивитися в небо, чекати, а потім це все відбувається за 10 секунд. Я побачив літак, запустив ракету, — розповів Сергій журналістам про збиття першого ворожого літака над Черніговом. — Після старту ракети багато диму, тому влучання я не побачив. Лише з місця, де він упав, підіймався чорний дим. Потім мені підтвердили, що я вцілив.

У той момент було стільки адреналіну, що його можна було відрами носити, аж підстрибував! Ми спрацювали добре, за два дні збили три літаки окупанта.

Зараз Чернігів уже облітають…

Після збитого літака я почав отримувати слова подяки. Людям здається, що я листоноша Пєчкін, який збив літак», — усміхається наш герой.

Не просто подяку, а нагороду отримав Сергій Чижиков і від Президента України. Володимир Зеленський за «особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, а також за вірність військовій присязі» відзначив його орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

«Знаю, що ми переможемо»

«Знаю, тому що народ так само піднявся, як і у 2014 році. Тоді у нас нічого не було, нам люди несли все — від сала і до бензину. Зараз куди б ми не заїхали, нас скрізь зустрічають — допомагають ремонтувати техніку, прати речі… — говорить Сергій Чижиков. — Народ і армія єдині, нас не переможуть. Питання лише часу. Наскільки швидко це відбудеться, залежить не лише від нас, а й від міжнародної спільноти: як нам будуть допомагати зі зброєю, наскільки швидко впаде Росія. Вони потроху видихаються».

 

 Про особливість літака Су-35

Найпотужніший радянський (російський) авіаційний комплекс покоління 4++ із технологіями винищувачів п’ятого покоління. Багатоцільовий надманеврений одномісний винищувач Су-35 призначений для ураження повітряних, наземних (надводних) цілей противника, об’єктів інфраструктури, прикритих засобами ППО та розташованих на значних віддаленнях від аеродрому базування, а також для ведення повітряної розвідки. Су-35 оснащений унікальною бортовою системою радіолокаційного управління, оптико–локаційною станцією, бортовим комплексом оборони, здатний керувати груповими діями авіації в повітрі, а також застосовувати новітні керовані авіаційні ракети.

Василь КІТ.

Читайте також у нас: «Вішайтесь, москалі, бо стріляє «бандерівка» Настя неймовірно швидко і влучно! (Відео)​».

Реклама Google

Telegram Channel