Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Душили, сказали, що застрелять»: священник ПЦУ з Херсона розповів, як його жорстоко катували

Отець Сергій Чудинович як капелан часто бував на передовій в українських військових.

Фото із фейсбук–сторінки Сергія ЧУДИНОВИЧА.

«Душили, сказали, що застрелять»: священник ПЦУ з Херсона розповів, як його жорстоко катували

«Я не знав, що мені робити. Прощався з життям, молився… Хочу, аби всі знали, як вони поводяться з людьми, з якими потім роблять відео, де ті говорять, що над ними нібито не чинили ніякого насилля. Це неправда»

Священнослужитель ПЦУ Сергій Чудинович розповів про тортури, яких зазнав після викрадення 30 березня так званою «міліцією». Тоді російські окупанти увірвалися в храм Пресвятої Богородиці, де він має свою парафію, перевірили документи та месенджери у присутніх і забрали отця з собою.

«Мене привезли в приміщення, яке було будівлею ГУ Нацполіції, і там почали розмову. Спершу вона була чемна і навіть цікава. Але поступово ставала більш жорсткою. Мене звинуватили в участі в диверсійно–розвідувальній групі, а також у тому, що я — член тероборони… Потім на мене одягли шапку, дуже боляче зав’язали шемаг (нашийну хустку), перетиснули дихальні шляхи, ніс. Сказали, що українські ЗМІ вже повідомили, що мене вбили, і що наступні дві години я буду думати про це в підвалі».

Зробивши такий недвозначний натяк, душпастиря відвели в абсолютно темний підвал, де не було туалету і можливості попити води. Зняли відбитки пальців, взяли аналіз на ДНК. Постійно погрожували, звинувачували в причетності до тероборони. Натякали, що з сім’єю трапиться біда, якщо не співпрацюватиме з окупантами. А ще через деякий час до Чудиновича прийшли люди в масках.

Заламали руки. Сказали, що життя моє закінчилося, що вони будуть мене розбирати на частини, застрелять. Потім відвели в інше приміщення і почали бити дубинкою в ділянку серця.

«Заламали руки. Сказали, що життя моє закінчилося, що вони будуть мене розбирати на частини, застрелять. Потім відвели в інше приміщення і почали бити дубинкою в ділянку серця. Через зневоднення я не міг говорити (священнику весь час не давали пити. — Ред.), намагалися змусити надати інформацію про ДРГ. Били по ногах, душили, зв’язали руки скотчем», — розповідає священнослужитель.

Отець Сергій не встиг очистити телефон від усіх контактів, яких було чимало, тож переживав, чи не знайдуть загарбники потрібних їм людей. Ситуація ставала все більш напруженою, зі священника таки вибили слова про те, що він співпрацюватиме з окупантами. «Я не знав, що мені робити. Прощався з життям, молився… Хочу, аби всі знали, як вони поводяться з людьми, з якими потім роблять відео, де їхні жертви говорять, що над ними нібито не чинили ніякого насилля. Це неправда», — наголошує отець Сергій.

Йдеться про те, що після повернення з катівні священник був змущений записати відео, в якому заявляв, що на нього не було особливого тиску. Росіяни попередили отця, аби той поводив себе як раніше. Він так і робив, але паралельно обдумував план втечі з Херсона. Його вдалося реалізувати, і вже 6 квітня опинився на території, підконтрольній ЗСУ. Одразу зробив відповідну заяву в поліцію і попросив вибачення у всіх за те, що він називає «зрадою України». Однак коментатори в мережі вже встигли розставити все на свої місця:

  • «Отче, ти не зрадив ні Україну, ні Бога, ні Правди! Бог тобі зберіг життя, щоб продовжувати Йому служити через служіння своєму Народу, а мучеником завжди можна встигнути стати. Дякувати Богу за це і за твою порядність й чесність!»
  • «Головне — результат. Ви ж в Україні! В нелюдських умовах ви, отче, проявили мужність! Пишаюсь!»
  • «Ви добра людина, і завжди допомагали своїми порадами у важкий час. Бажаю вам здоров’я. В такий час когось судити є гріхом».
  • «Ніхто не знає, як вчинити в такій ситуації, і ніхто не має права судити. Ми хто — боги, щоб судити?».

Оксана КОВАЛЬ, dt.ua.

Читайте також на volyn.com.ua: «Дружина волинського героя-танкіста Олександра Цюпака: «Саша жартував, що робити ремонт не його заняття – ​він краще вміє захищати Батьківщину»».

Telegram Channel