Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Кропива –  не просто бур’ян, а й смаколик (Смачні рецепти)

Повірте, це крутезна смакота!

Фото із сайту youtube.com.

Кропива – не просто бур’ян, а й смаколик (Смачні рецепти)

Ми звикли виполювати цю рослину, знищувати, викорінювати. І, мабуть, багато хто навіть не здогадується, що з кропиви можна готувати найрізноманітніші смачні і надзвичайно корисні страви. Її цілющі властивості люди оцінили ще в давнину, підтверджені вони і сучасною наукою: вітаміну С у кропиві в 4 рази більше, ніж у лимонах, а за вмістом каротину вона значно перевершує моркву. А ще — вітаміни В1, В2, В3, К, аскорбінова кислота, крохмаль, дубильні речовини, органічні кислоти, магній, кальцій тощо. Тож не бійтеся обпекти руки, беріть рукавички й кошик — і гайда по кропиву! Молоді листочки цієї рослини — корисні інгредієнти для багатьох страв

Франкфуртський зелений салат

Інгредієнти: 2 жмені зелені (кульбаби, кропиви, м’яти, щавлю, кропу, петрушки, зеленої цибулі тощо), 3 варені яйця, 1 цибулина, кисле молоко або сметана, сіль та перець — за смаком.

Приготування. Зелень перебрати, помити, дрібно посікти, додати порізані яйця та тонко нашатковану цибулину. Для заправки змішати кисле молоко чи сметану з перцем і сіллю. Все добре вимішати, прикрасити салат шматочками яйця.

Борщ «Вітамінне тріо»

Інгредієнти: 300 г м’яса (свинина, яловичина), 7–8 картоплин, чималий пучок кропиви і щавлю, 2–3 гілочки медунки, сіль та перець — за смаком, кріп, зелена цибуля, сметана.

Приготування. М’ясо промити, залити водою, довести до кипіння, зібрати шумряву, посолити і зварити бульйон. Всипати нарізану кубиками картоплю й варити до готовності. Дрібненько посікти молоді листочки медунки, кропиви і щавлю і додати в борщ. Почекати 1–2 хвилини, коли закипить, зняти з вогню. Подавати зі сметаною, посипавши кропом та зеленою цибулею.

Дрібненько посікти молоді листочки медунки, кропиви і щавлю і додати в борщ. Почекати 1–2 хвилини, коли закипить, зняти з вогню.

Суп рисовий із кропивою

Інгредієнти: 2 л води, 200 г молодої кропиви, 1 цибулина, 2 ст. л. рису, 4 середні картоплини, 1 ст. л. подрібненої зелені петрушки, сіль за смаком.

Приготування. В киплячу воду покласти дрібно порізану й обсмажену ріпчасту цибулю, рис, попередньо проварений 2–3 хвилини в іншій воді, і порізану великими кубиками картоплю. За 10–15 хвилин до готовності додати помиту і дрібно посічену кропиву, посолити. При подачі на стіл посипати суп петрушкою.

Пельмені з кропивою

Інгредієнти: 300 г молодої кропиви, 50 г зеленої цибулі (або 1 ріпчаста цибулина), 2 ст. л. олії, борошно, вода, вершкове масло, сіль та перець — за смаком.

Приготування. Замісити тісто як зазвичай для пельменів. Дати йому полежати приблизно 30–40 хвилин, потім розкатати у пласт завтовшки 1,5–2 мм. 300 г дрібно нарізаних листочків молодої кропиви і 50 г посіченої ріпчастої цибулі змішати і підсмажити на 1–2 ст. л. олії. Зліпити пельмені і зварити їх у киплячій підсоленій воді. Подавати з маслом.

Зелений омлет

Інгредієнти: кропива, яйця, молоко, вершкове масло, сіль.

Приготування. Обдати кропиву окропом, дрібно нарізати, залити збитими з молоком яйцями, підсолити і перемішати. На сковороді розтопити вершкове масло, вилити яєчно–кропив’яну масу і тушкувати омлет під кришкою до готовності. Такий омлет з кропивою дуже корисний.

Вітамінний чай

3 частини сушених плодів шипшини, 1 частина сушених плодів чорної смородини, 3 частини листя кропиви і 3 частини сушеного морквяного бадилля перемішати і використовувати для заварки.

Читайте також на volyn.com.ua: «Ну що, по тарілочці екстремізму? Тобто борщику!».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel