Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Збадьоритися і втамувати спрагу: рецепти освіжаючих напоїв

Просто й освіжаюче!

Фото із сайту pivobank.ua.

Збадьоритися і втамувати спрагу: рецепти освіжаючих напоїв

Із настанням тепла ми все рідше згадуємо про гарячий чай чи каву. Хочеться випити чогось прохолодного, що подарує легкість і задоволення. Виручать домашні напої з натуральних інгредієнтів: лимонад, коктейль чи смузі з кубиками льоду, ароматний компот або чай з лимоном... Спробуйте – це і смачно, й корисно!

Домашній м’ятний лимонад

Інгредієнти: 2 л води, 1 лимон, 2 лайми, пучок м’яти, 150 г цукру, лід.

Приготування. З лимона і лаймів відтиснути сік. Закип’ятити воду, трохи остудити, влити в неї цитрусовий сік, додати половину цукру і перемішати до повного його розчинення. Кілька листочків м’яти залишити для оздоблення напою, решту подрібнити, розтерти з цукром і додати в лимонад. Перемішати і залишити на 15–20 хвилин настоятися. Потім процідити й охолодити. Подавати домашній м’ятний лимонад у склянках, додавши лід і прикрасивши цілими листочками м’яти.

Компот із ревеню

Інгредієнти: 3 л води, 200 г румбамбару, 0,5 скл. суниць, 10–15 вишневих листочків, 1 скл. цукру.

Приготування. Ревінь, вишневе листя та суницю добре промити. На дно слоїка викласти порізаний румбамбар, тоді листя та ягоди. Залити кип’ятком, накрити чистою металевою кришкою, залишити на 10 хвилин. Потому воду злити в каструлю, додати цукор, прокип’ятити 3 хвилини, залити в банку і настоювати, поки схолоне. Такий компот можна приготувати й на зиму: заливши сироп у слоїк, закрутити його, перевернути, накрити ковдрою та залишити до вистигання. Цей напій чудово втамовує спрагу та добре зберігається.

Холодний чай з лимоном 

Інгредієнти: 3 л води, 2–3 ст. л. чорного або зеленого чаю, пів лимона, 4–5 ст. л. цукру (або за смаком), лід.

Приготування. Очищену воду довести до кипіння і всипати чорний або зелений крупнолистовий чай. Настоювати 4–5 хвилин, після чого вичавити сік з половинки лимона і сам лимон також вкинути в чай, а через 10 хвилин вийняти його. Додати цукор, розмішати. Каструлю з напоєм поставити в холодну воду для остигання до кімнатної температури. Далі чай розлити в пляшки, обов’язково проціджуючи через ситечко, і поставити на кілька годин у холодильник. При подачі варто покласти у склянку кілька кубиків льоду. 

До речі, чай з льодом та імбиром – також дуже хороший прохолодний напій.

Хліб поріжте, підрум’яньте у духовці до насиченого золотистого кольору і висипте в каструлю.

Шоколадно-молочний коктейль

Інгредієнти: 1 скл. молока, 100 г морозива, 2 ст. л. какао, цукрова пудра і тертий шоколад – за смаком.

Приготування. Залити молоко в блендер, додати морозиво, какао, цукрову пудру. Суміш добре збити – до утворення пінки. Налити у склянки, посипати тертим шоколадом.

Хлібний квас

Інгредієнти: 500 г чорного хліба, 300 г цукру, 15 г свіжих дріжджів, 5 л гарячої води.

Приготування. Хліб поріжте, підрум’яньте у духовці до насиченого золотистого кольору і висипте в каструлю. Залийте сухарі окропом (3 л), закрийте кришкою, остудіть, після чого процідіть через марлю. Залийте сухарі 2 л окропу, залиште ще на 1 годину, процідіть. Усю рідину злийте в одну банку або емальовану каструлю, додайте цукор і дріжджі, перемішайте і настоюйте 8–12 годин за кімнатної температури. Розлийте квас у пляшки і зберігайте в прохолодному місці. За бажанням до нього можна додати два кружальця лимона і кілька листочків смородини.

Читайте також: «Наваримо борщику — ​свіженького, зелененького…» (Суперові рецепти).

Мохіто

Інгредієнти: 3 гілочки свіжої м’яти, невеликий лимон або лайм, лід, вода газована, яблучний сік – за бажанням.

Приготування. У склянку подрібнити м’яту, вичавити лимон або лайм, долити доверху води. Як варіант – можна розбавити воду яблучним соком у співвідношенні 50:50. Прикрасити гілочкою м’яти.

Піна колада

Інгредієнти: 200 мл молока (або вершків), 300 мл ананасового соку, шматочки ананаса для оздоблення, 50 г збитих вершків, 2 ст. л. цукру, 1 скл. льоду.

Приготування. Всі інгредієнти охолодити і збити у блендері до однорідної консистенції. Налити коктейль у склянки, прикрасити збитими вершками і шматочками ананаса.

Telegram Channel