Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Шестеро волинян побили та заживо похоронили ківерчанина

Чоловікові вдалося вибратися з могили.

Фото із сайту freepik.com.

Шестеро волинян побили та заживо похоронили ківерчанина

Жахливий злочин, скоєний 23 листопада минулого року, сколихнув, напевне, всю країну. Уже наступного дня всі причетні до замаху на вбивство, катування і закопування в землю особи були затримані волинськими поліцейськими. Нещодавно обвинувальний акт відправлено до суду

«Стріляли біля скроні, погрожували відрізати ножицями вуха…»

Як розповів заступник начальника відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров’я особи, слідчого управління ГУНП Андрій Мартинюк, до цього звірства причетні шестеро осіб. Двоє з них – основні виконавці – постійно перебувають під вартою. Їм загрожує до 15 років тюрми. Їхнім чотирьом спільникам – до 10. Як розплутували клубок цієї резонансної справи – в розмові зі слідчим.

Андрій Мартинюк розказав, що того вечора 23 листопада 34-літній потерпілий, житель Ківерців, прийшов на розмову до свого знайомого. Стосунки між чоловіками були неприязні, тож вони продовжили «вирішувати» свої питання. 31-річний господар викликав на підмогу ще сімох союзників.

Згодом правоохоронці опишуть в обвинувальному акті, які до чоловіка застосовували катування: били ногами й руками, металевою ключкою для гри в гольф, рукояткою пістолета, металевою шаблею по всьому тілу. Потерпілого залякували: стріляли біля його скроні, прикладали ножа до шиї, погрожували відрізати ножицями вуха, занурювали голову в ємність з водою, внаслідок чого той не міг дихати та втрачав свідомість. Зловмисники постійно принижували свою жертву. Крім того, вони заволоділи мобільним телефоном та автомобілем гостя. Втім, на цьому не зупинились. Після кількох годин катувань чоловіка повели на кладовище, де змусили розкопати одну із могил, та кинули його в яму глибиною близько 80 сантиметрів. Потерпілого засипали землею з головою, в результаті чого він не мав змоги дихати та втратив свідомість.

 Після кількох годин катувань чоловіка повели на кладовище, де змусили розкопати одну із могил, та кинули його в яму глибиною близько 80 сантиметрів. 

Згодом у волинянина діагностували закриту травму грудної клітки, перелом ребер, масивні синці із забоями, садна. Нині, через пів року після скоєного, чоловік нарешті почувається краще, а до цього тривалий час провів у лікарні, зокрема і в реанімаційному відділенні.

У ніч з 23 на 24 листопада він близько трьох годин добирався додому, бо таки зумів вибратись із власноруч викопаної собі ями. Коли його в такому стані побачили рідні, одразу викликали «швидку» та поліцію. На ранок 24 листопада всі учасники злочину були встановлені.

Як розказав слідчий у справі, саме завдяки наполегливій позиції правоохоронців усіх фігурантів було затримано на підставі статті 208 КПК України, аби вони не змогли втекти чи залякати потерпілого. Адже той таки боявся. Однак нині вдячний поліцейським за розслідування та очікує рішення суду й покарання для своїх катів. А воно неодмінно буде, бо ж дії цих осіб кваліфіковано одразу за сімома статтями Кримінального кодексу України, серед яких – вчинення катування, замах на вбивство, наруга над могилою, незаконне позбавлення волі людини та інші.

«Дивує, що всі злочинці – місцеві молоді чоловіки від 19 до 30 років»

Слідчий, який несе службу в ГУНП уже понад 5 років, зокрема у відділі розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров’я особи, розповів, що на його пам’яті це перший настільки зухвалий напад, коли людину не просто катували, а й живцем закопали в землю.

Цікавим є те, що один з причетних до скоєння злочину прибув до оселі головного виконавця, поспілкувався з іншими та покинув місце події. На той момент він бачив понівеченого потерпілого, однак не звернувся до поліції, чим усе приховав.

«Дивує, що всі виконавці – молоді місцеві чоловіки від 19 до 30 років. Дехто з них і раніше мав проблеми із законом. До прикладу, по одному із зловмисників було закрито справу щодо завдання тілесних ушкоджень улітку, іншу – 23 листопада, і все тому, що потерпілі відмовлялись від своїх свідчень і наполягали на закритті. Оскільки людина не понесла покарання, вона вчинила черговий злочин, адже такі речі потрібно присікати одразу, і тут головне – позиція потерпілих, які повинні звертатись до поліції, надавати свідчення, брати участь у судових процесах і не відмовлятись від показів. Так, це непросто, але необхідно в рамках чинної правоохоронної системи, аби злочинці були покарані відповідно до закону», – розповів поліцейський.

Загалом, у роботі слідчих дуже важливо, аби потерпілі й очевидці надавали свідчення та пояснення, не відмовлялись від них, також – аби скрупульозно були зібрані всі необхідні докази, не пропущені жодні деталі, щоб не виникало проблем.

«У цій справі докази зібрані на 100 відсотків. Зловмисники відповідатимуть у встановленому законом порядку. Люди повинні розуміти, що за вчинення будь-яких протиправних дій нестимуть відповідальність. Протягом всього досудового розслідування підозрювані не давали жодних показів. Однак чітка картина переді мною була, потім це зафіксували значною кількістю виявлених та вилучених речових доказів. Справа складається з 10 томів (один – приблизно 300 сторінок), тому можна уявити, скільки матеріалу підготовлено», – зазначив Андрій Мартинюк.

Поліцейський розповів, як працюється йому в одному з найскладніших підрозділів слідчого управління.

«Я люблю свою роботу, люблю працювати з 23-ї години вечора до самого ранку в кабінеті – тоді добре думається. В першу чергу потрібно скласти план роботи, перелік тих, кого треба допитати, які докази зібрати, які експертизи провести, щоб була загальна картина. Головне – звертати увагу на деталі», – ділиться досвідом правоохоронець, який не раз розкривав насильницькі злочини, в тому числі замовні вбивства, тобто непрості справи.

Олена ПОЛІСЬКА

Читайте також: Вихователька задушила дитину.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel