Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Колонка мами 4 дітей: Коли дитя починає лихословити

Волинь-нова

Колонка мами 4 дітей: Коли дитя починає лихословити

– Розумієш, що ти тільки-но сказав дуже погане слово? – Я хотів сказати інше, так вийшло, – син говорив одне, а вираз його обличчя свідчив, що промовив він саме те, що планував

Коли твоєму мізинчику лише п’ять і він починає лаятися – важко залишатися спокійною. Де могло такого набратися оце чарівне допитливе дитя? Як це викорінити? Відповіді на ці неприємні питання шукаю й одночасно спостерігаю, чи помічні негайно застосовані методи. Для початку оголосила вимогу: не лихословити за жодних обставин. Малий, зокрема, почув, що серед слів є дуже «брудні», і що нормальні люди не дозволяють собі їх вживати, хоч і знають чималенько, бо завжди можна знайти цивілізований замінник. Син також одразу дізнався про наше нове правило, яке довелося створювати «по гарячих слідах»: якщо він матюкатиметься, то два дні не буде дивитися мультиків та втратить щоденну годину за телефоном. Крім того, довелося провести бесіду зі старшим хлопчиком, який обмінявся з моїм «творчим досвідом»...

Загалом психологи, які пишуть про лихослів’я дітей, розділяють їх на певні вікові групи. Перша – із двох до п’яти років. Малі таких літ матюкаються не тому, що їм щось допекло, а «просто так», аби надати собі вагомості або щоб на  них звернули увагу. Фахівці радять ігнорувати їхні випади – начебто має минутися саме собою. А от старші діти (від п’яти до семи років) уже розуміють, що лайка – це образливо, хоча і в цьому віці це все ще може бути засобом привернення уваги дорослих чи однолітків. Значення або походження промовлених нецензурних слів хлопці та дівчата цієї вікової групи здебільшого не розуміють, однак усвідомлюють, що це сильний подразливий фактор для того, кому вони адресовані. Серед порад батькам – не карати негайно й безапеляційно.

Буває так, що засудити і покарати – не найголовніше. Іноді достатньо показати своє ставлення, бо ж, на жаль, лихослів’я у дітей –  своєрідний метод дослідження світу взаємин. 

Буває так, що засудити і покарати – не найголовніше. Іноді достатньо показати своє ставлення, бо ж, на жаль, лихослів’я у дітей –  своєрідний метод дослідження світу взаємин. Така собі соціалізація зі знаком «мінус». Якщо це пам’ятати, то легше опанувати себе в час «ікс» й показати чаду альтернативну дорогу. 

Пишіть, якщо маєте чим поділитися! Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13, «Цікава газета на вихідні».

Читайте також: Колонка мами 4 дітей: «Косметична пора»

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel