Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Затемнення, все чорне, я повзу: фоторепортаж з Кременчука, де росіяни обстріляли ТРЦ

Одяг та манекени в магазині у зруйнованому і вигорілому ТРЦ, Кременчук, Полтавська область, 28 червня 2022 року.

Фото: Аліна Смутко/Суспільне.

Затемнення, все чорне, я повзу: фоторепортаж з Кременчука, де росіяни обстріляли ТРЦ

Суспільне побувало на місці обстрілу, також поспілкувались із постраждалими

Російські війська 27 червня завдали ракетних ударів по торговельно-розважальному центру «Амстор» у Кременчуці Полтавської області. На момент удару в центрі перебувати понад тисячу людей, повідомив президент України Володимир Зеленський. Там почалась пожежа, ТРЦ згорів вщент. Станом на вечір 28 червня відомо про 20 загиблих та щонайменше 59 поранених. Також є понад 40 заяв від родичів про безвісти зниклих, які могли перебувати під час обстрілу у ТЦ.

 

 

 Суспільне побувало на місці обстрілу, також ми поспілкувались із постраждалими:

Працівник магазину побутової техніки Олександр один з тих, хто постраждав під час ракетного удару у Кременчуці 27 червня. 

Працівник магазину - один із постраждалих.
Працівник магазину - один із постраждалих.

 Рятувальники розбирають завали та шукають останки жертв на місці ТРЦ «Амстор», по якому росіяни завдали удар ракетою вдень 27 червня, Кременчук, Полтавська область, 28 червня 2022 року. Фото: Аліна Смутко/Суспільне

 

 

Пошкоджені будівельні конструкції розбирали за допомогою важкої інженерної техніки та засобів малої механізації. ДСНС залучили 440 людей та 70 одиниць техніки.

Опізнати тіла деяких загиблих не можуть через те, що вони сильно обгоріли. Їх ідентифікуватимуть за допомогою експертизи ДНК. На це необхідно кілька днів. Скільки саме, залежатиме від швидкості здачі необхідних зразків родичами загиблих, заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

 

 

 Коротка перерва у роботі. Рятувальні бригади працюють цілодобово у пошуках тіл під завалами, Кременчук, Полтавська область, 28 червня 2022 року. Фото: Аліна Смутко/Суспільне

 

 

 

 

Одна із двох ракет, які російська армія випустила по Кременчуці на Полтавщині, влучила на територію заводу. Про це повідомив Суспільному голова наглядової ради установи Микола Данилейко.

Через влучання російської ракети частково поруйнована інфраструктура «Кременчуцького заводу дорожніх машин («Кредмаш»)». Це приватна установа.

Розбита, зокрема, будівля, а на території заводу лишилася вирва від вибуху. Микола Данилейко Суспільному повідомив, що з 1989-го року завод не випускав військової техніки та запчастин.

 

 

 

28 червня на території Полтавської області оголосили Днем жалоби, аби вшанувати пам’ять загиблих внаслідок обстрілу ТЦ, повідомили у Полтавській ОВА. У Кременчуці жалоба триватиме до 30 червня включно.

 

 

 

Поранених внаслідок ракетного удару відвезли у лікарні Кременчука та Полтави. Головний лікар обласної станції переливання крові каже запасів крові наразі достатньо.

Лікар-хірург хірургічного відділення лікарні інтенсивного лікування Кременчука Іван Жуков розповів про пацієнтів, які потрапили до цієї лікарні.

«До нас госпіталізували 24 хворих. У хірургічному відділенні сім людей. Зокрема, двоє з них з осколковим пораненням стегнового м'яза та з множинними пораненнями тулуба і волосяної частини голови, ще двоє з переломами кінцівок та також осколковими пораненнями нижніх кінцівок і плечової кістки. Стан всіх цих людей стабілізований.

Пацієнти, які знаходяться у важкому стані – в реанімаційному відділенні лікарні: п'ятеро з важкими черепно-мозковими травмами з забоями головного мозку, а також три пацієнти з травматичними ампутаціями нижніх та верхніх кінцівок. Дітей серед них немає».

Пацієнти, які знаходяться у важкому стані – в реанімаційному відділенні лікарні: п'ятеро з важкими черепно-мозковими травмами з забоями головного мозку, а також три пацієнти з травматичними ампутаціями нижніх та верхніх кінцівок. Дітей серед них немає».

Працівник одного із магазинів побутової техніки, розташованого у торговельному центрі Олександр розповідає, що під час повітряної тривоги він з колегою вийшов надвір:

«Сидів «клацав» у телефоні. Буквально за хвилину: затемнення, все чорне, у мене все «пливе», я повзу. Я зрозумів, що «прилетіло», а мене закинуло під машину. Врятувало те, що стояла поруч вантажна машина нашої доставки. Вона прикрила хвилю».

Чоловіку осколком металу поранило в ногу. Жінки, продавчині з супермаркету, коли вибігали побачили його. Одна з них зняла ремінь з себе і перев'язала Олександрові ногу. «Гіпс мені наклали, почистили, зашили, – каже Олександр. – Вуха заклало дуже. А так – дрібні пошкрябини ще і легкий переляк».

 

 

 Читайте також: Зеленський показав мить влучання ракети у ТЦ в Кременчуці (Відео)

Telegram Channel