Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Хто виростить найкрасивішу рослину, здобуде...»

«Усі ви намагалися мене обманути, посадивши інші рослини, а цей юнак мав мужність з’явитись до мене і показати свій порожній горщик».

Фото із сайту prytchi.in.ua.

«Хто виростить найкрасивішу рослину, здобуде...»

Жив собі якось король. Він скликав усіх неодружених чоловіків королівства, бо настав час підшукати пару його доньці

На запрошення прийшли всі юнаки, і король сказав їм:

— Зараз я дам кожному із вас по насінині, і через пів року ви повинні будете принести мені в горщику рослину, яка з неї виросте, а той, хто виростить найкрасивішу , отримає руку моєї доньки і все королівство.

Так вони і зробили. Та був серед них юнак, в якого ніяк не сходила посіяна насінина, тоді як інші молоді люди королівства не переставали розповідати і показувати свої прекрасні рослини, які вони зростили в горщиках.

Минуло пів року, і всі юнаки прийшли до палацу з пречудовими екзотичними рослинами.

Хлопець дуже засмутився, оскільки його насінина не проросла, і навіть не хотів іти в палац, але його мати наполягла на тому, щоб пішов, бо він також був учасником змагання і мусив бути там.

Присоромлений, опустивши голову, хлопець прибув у палац зі своїм порожнім горщиком останній. Усі юнаки розповідали про свої рослини, а коли побачили безталанного товариша, стали сміятися і глузувати з нього. Та ось гамір перервала поява правителя. Усі зробили реверанс перед королем, який прогулювався серед вазонів, милуючись квітами.

Завершивши огляд, він велів привести доньку, і покликав до себе юнака, який тримав порожній горщик.

Онімівши, усі чекали пояснення його дій. Нарешті король сказав:

– Ось новий спадкоємець престолу, він і одружиться з принцесою, бо вам усім роздали по неродючій насінині. Усі ви намагалися мене обманути, посадивши інші рослини, а цей юнак мав мужність з’явитись до мене і показати свій порожній горщик. Він щирий, правдивий і сміливий, саме такі якості повинен мати майбутній король, якого заслуговує мати за чоловіка моя донька.

Невідомий Автор 

Чесність у всіх на виду, як бездоганний діамант, який ніколи не ховається.

Її цінність видно з кожного куточка.

Коли існує чесність, тоді немає суперечности чи розбіжности в думках, словах і вчинках. Ця цілісність дарує ясність і взірець іншим.

Росаріо ГОМЕС, 
оповідання «Чесність» із книги «100 промінчиків світла: Притчі на щодень» (видавництво «Свічадо») 

Читайте також: «Російський танк – серед капусти і картоплі».

Telegram Channel