Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Король-художник колись витинав гопака і заявляв: «Люди у моїй спальні – паскудники»

Корона Британської імперії належить відтепер Чарльзу (Карлу) ІІІ.

Фото із сайту youtube.com.

Король-художник колись витинав гопака і заявляв: «Люди у моїй спальні – паскудники»

Чарльз ІІІ встановив рекорд, найдовше в історії британської монархії пробувши у статусі спадкоємця трону. Переживаючи втрату матері, 96-річної Єлизавети ІІ, 73-літній король офіційно очолив країну та готується до коронації, яка відбудеться за декілька місяців

Пропонуємо вам 12 цікавих фактів про короля Чарльза ІІІ, яких ви могли не знати:

1. З’явився на світ шляхом кесаревого розтину. Операцію його мамі Єлизаветі ІІ провели у музичній кімнаті Букінгемського палацу. 

Єлизаветі ІІ провели кесарів розтин у музичній кімнаті Букінгемського палацу, яка тимчасово перетворилася на операційну.

Коли настала черга самого принца стати батьком, то його дружина Діана вже народжувала в лікарні, він був поруч із нею. Принц Вільям став тоді першим майбутнім монархом країни, народженим у пологовому, а не вдома.

Одразу видно, що не москаль!
Одразу видно, що не москаль!

 2. У школі-інтернаті Гордонстоун, де Чарльз навчався за бажанням батька, він на собі відчув, що таке булінг.

«Це таке пекло, особливо вночі. Я зараз практично не сплю... Люди у моїй спальні – паскудники. Божечку, вони жахливі, не знаю, як можна бути такими паскудниками. Вони всю ніч жбурляються капцями або лупцюють мене подушками, перебігають через усю кімнату і б’ють мене щосили, а тоді мчать назад якомога швидше, будячи всіх у спальні. Я продовжую хотіти додому. Це місце – така діра!» – писав у листі Чарльз своїй бабусі.

Найперша коронація – переведення у сан принца – відбулася від мами – королеви Єлизавети ІІ.
Найперша коронація – переведення у сан принца – відбулася від мами – королеви Єлизавети ІІ. Фото із сайту ap.com.

 3. Став першим членом королівської родини, який здобув вищу освіту.

У Трініті-коледжі він вивчав археологію, антропологію та історію.

4. У 1980-му вийшла його дитяча книжка «Старигань із Лохнагара».

Історію про чоловіка, який селиться в гірській печері та мало не спричиняє катастрофу для місцевих піксі, він свого часу вигадав, щоб розважити молодших братиків, Ендрю та Едварда, й вирішив записати. Також він є автором кількох книг про довкілля, подорожі, архітектуру та навіть співавтором... збірника рецептів.

5. Він є дуже далеким родичем легендарного правителя Валахії Влада Тепеша, який став прототипом Дракули в романі Брема Стокера.

Вони нібито споріднені через королеву-консорта Мері, дружину Георга V.

6. Любить фільми про Гаррі Поттера.

У цьому він зізнався у 2008 році акторці Джулі Волтерс, яка зіграла Моллі Візлі, коли вручав їй відзнаку Дами-командора ордена. Британської імперії.

7. Після трагічної загибелі в автокатастрофі ексдружини Діани Чарльз, якого дуже травмувала ця новина, знову став носити весільну обручку.

Він зняв її, лише коли заручився з Каміллою Паркер-Боулз у 2005-му. Хоча, за деякими даними, Чарльз продовжував її надягати аж до 2012-го, і це було їхнє спільне з Каміллою рішення.
До речі, лише наприкінці 1990-х принц Чарльз наважився заявити світові про своє кохання та зізнатися, що зраджував Діану з Каміллою Паркер-Боулз. 

8. Король багато років малює аквареллю.

Недарма ж кажуть: «Все можуть королі!»
Недарма ж кажуть: «Все можуть королі!»

Перша виставка його робіт пройшла у Віндзорі в 1977-му. Скромно називаючи себе «ентузіастом-аматором», Чарльз тим не менше є одним із найуспішніших сучасних художників Британії. Лише з 1997-го по 2016-й копії його картин принесли йому понад 2 мільйони фунтів стерлінгів. 

9. В Еквадорі проживає жабка, названа на честь Чарльза – Hyloscirtus Princecherlesi.

10. Автомобіль Aston Martin Volante, на якому їздить король, Єлизавета подарувала синові ще на 21-ліття.

Декілька років тому Чарльз наказав переробити авто таким чином, щоби воно стало еко-френдлі та їздило на... білому коні.

Пані Камілла не приховує своїх емоцій: зі статусу коханки переросла в королеву!
Пані Камілла не приховує своїх емоцій: зі статусу коханки переросла в королеву!

 11. А ще днями в мережі спливло архівне фото, на якому принц Чарльз більш ніж сорок років тому пустився у запальний танок.

«Майбутній король Великої Британії Чарльз танцює гопак з українським ансамблем «Говерла» у місті Дербі, 1981», – написав у Facebook журналіст Вахтанг Кіпіані. Справді, на світлині 33-річний Чарльз разом із двома козаками відписує в напів-присядку.  Цікаво, що про це фото ходять чутки, мовляв, це фейк. Ніби Чарльзові підставили стілець, аби зробити знімок. Як би там не було, цей кадр історичний.

12. У статусі короля 73-річний Чарльз, якому в листопаді виповниться 74, матиме ім’я Чарльз ІІІ (дехто паралельно називатиме Карлом ІІІ).

Його дружина, 75-річна Камілла, стане королевою-консортом. Це означає, що вона має рівний із ним соціальний статус і жіночий еквівалент його монархічного титулу. Однак першим спадкоємцем британського престолу після смерті короля Чарльза ІІІ відтепер є його син Вільям – герцог Кембриджський і принц Уельський.

Марія ТКАЧЕНКО, tabloid.pravda.com.ua.

 

Telegram Channel